x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ioneasca din Paphos

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 21 Sep 2012 - 21:00
Ioneasca din Paphos
Vezi galeria foto
Aurelia Ionescu si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei. Dupa 1990 a ales sa gateasca in restauranrtele Europei, iar de cativa ani este unul dintre cei mai cunoscuti "Ionesti' din Cipru.

Surpriza mare, dechizand cartea de telefoane a Ciprului, sa dai peste un Ionescu. De fapt, peste o doamna purtand acest nume. Aurelia Ionescu. Intamplator sau nu, dar in orice caz benefic pentru explorarea noastra gastronomica in Cipru, este bucatar-sef la taveran "Seven St. Georges' din Paphos unde lucreaza deja de doi ani si jumatate.

Bucatareasa experimentata si pasionata - si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei, in urmca cu 32 de ani, a continuat-o la restaurantul hotelului Bucuresti, pentru ca dupa 1990 sa aleaga sa experimenteze gastronomia mai multor tari din Europa, intre care Italia si Germania – Aurelia Ionescu a venit pe "Insula Venerei' in urma cu 7 ani, in ultimii ani aducandu-si si fiul, pe Mihai, care acum uceniceste pe langa ea. ("O sa auziti de Mihai Ionescu!' – ne spune, convinsa ca baiatul va deveni un bucatar priceput si pretuit.)

Situata la marginea Paphosului – orasul milenar al Ciprului -, inconjurata de maslini, rodii si duzi, taverna "Seven St. Georges' (tinuta de un cipriot pe nume... George) si-a luat numele de la cele sapte biserici din imprejurimi care au hramul Sfantului Gheorghe. Cipriotii fiind nevoiti sa-si apere insula adeseori, il cinstesc pe acest sfant militar caruia i s-au rugat la ceas de primejdie. Taverna – una dintre zecile, poate sutele de afaceri familiale de acest tip – iese in evidenta datorita stradaniilor patronului (si-ale bucatarilor care s-au randuit aici) sa aduca gastronomia tipica dinaintea calatorului. Si tot aici George a infiintat, in urma cu mai multi ani, o "academie' unde vin invatati din toata insula, ca sa cerceteze plantele originare din Cipru, valorile lor nutritive si terapeutice. Dar sa lasam povestea asta pentru altadata si sa ne intoarcem la... Ioneasca noastra. Despre gastronomia Ciprului, ne spune ca se evidentiaza prin combinatia inedita a ingredientelor – marturiseste: "Mi-a fost foarte greu sa accept unele combinatii, apropo de scortisoara cu carne sau cu fructe de mare'. Ne vorbeste apoi despre cateva ingrediente pe care noi, romanii, nu obisnuim sa le folosim. De exemplu, napul sau cartoful dulce, "care aici nici nu stiti cat de bun iese, in combinatie cu coriandrul si rosiile proaspete'. Nu scapa prilejul sa-mi spuna ca taverna e recunoscuta pentru faptul ca aproape toate ingredientele sunt cele cultivate in gradina sau la camp de familia patronului, ca uleiul se obtine din maslinele culese din maslinii lor, carnea provine de la animale crescute de ei etc. (mai greu cu pestele din mare..., dar si acela e foarte proaspat, fiind cumparat in fiecare dimineata de la pescarii care se intorc din larg).

Un cipriot, daca te invita la masa, va incepe prin a-ti aseza dinainte cateva 15-20 de "meze' – antreuri. "Ideea e sa nu mananci sa te saturi. Sunt multe meze, dar se dau bucatele cat sa fie de o imbucatura. Gusti, savurezi si treci la urmatorul fel... Ei au obiceiul de a umple masa cu zeci si zeci de mancaruri, de la branzeturi pana la salate, aperitive reci, aperitive calde, care includ preparate cu ou, cu carne de pasare, de vita, de miel, de capra, porc... ca sa nu mai vorbim de zecile de legume!' Adevarul este ca dintre toate meze-urile de pe masa, cam 75-80% erau preparate cu legume, iar Iorgos (forma greceasca pentru George), nu uita sa ne spuna cu mandrie: "conopida eu am cultivat-o..., rosiile sunt de la mine din gradina..., broccoli tot eu l-am crescut..., prazul l-am cultivat noi... etc. etc.'. Remarcam faptul ca gastronomia cipriota se bazeaza foarte mult pe legume si ca e, in esenta, foarte sanatoasa. Doamna Aurelia are insa o "critica': "Eu cred ca folosesc prea mult ulei. Ulei de masline, este drept, dar prea mult!'. Gaseste insa ca felul de a gati al cipriotilor este foarte sanatos – cel putin la tara, in familie, in tavernele care se respecta - pentru ca se prefera gatitul la cuptor. In genere, tehnica e cam la fel: se umple cuptorul cu lemne care se ard bine, se scoate jarul, se asaza ingredientele in vas de lut, se acopera vasul, se pune in cuptor, se inchide usa cuptorului si se lipeste cu lut. Cand lutul se usuca si crapa, inseamna si ca mancarea este gata. "Nu exista sa dai gres cu metoda aceasta. Noi asa pregatim mancarea, o lasam in vase acoperite si, pentru clienti, doar mai incalzim putin portiile necesare'.

Se intampla ca, vizual cel putin, mancarurile cipriote "aduc' cu cele romanesti, cu tocanele noastre – mai zemoase sau mai scazute –, diferenta facand-o condimentele. Ca sa nu mai vorbim de sarmale (si aici romanca noastra imi povesteste cum a gatit o data, aparte, sarmale dupa reteta romaneasca si a suprins-o "seful': "Mi-a cerut sa-i dau sa gust si i-au placut atat de mult, incat mi-a cerut sa pregatesc si pentru restaurant dupa reteta mea de-acasa!')! Aurelia Ionescu se grabeste sa-si exemplifice spusele cu o reteta cipriota, "arnisio tavasu' sau "lamb tavasu' (intr-un dialect ciprioto-englezesc), adica tocana de miel. Se foloseste carne de miel, cu tot cu os, apoi: ceapa verde (sau praz) si ceapa uscata, felii de morcov, sare, piper, vin rosu, apa (sau mai bine supa de legume). Se inabusa la cuptor, timp de trei ore. "Efectiv se topeste in gura!'.

Sa nu va inchipuiti ca ne-am multumit cu o singura reteta. Am strans cat sa facem un capitol intreg dintr-o carte de bucate (ceea ce poate se va si intampla, caci gastronomia cipriota, pe care am cunoscut-o la ea acasa, strabatand insula Afroditei in lung si-n lat, din varful muntilor pana la tarmul de mare, dandu-i ocol si explorandu-i, deopotriva istoria si... retetele istorice, merita o carte de bucate a ei. La care, cine stie, poate Ioneasca noastra din Paphos ne va fi consultant.


Modesta, Aurelia Ionescu a insistat sa nu fie fotografiata. In schimb, am facut un "shooting' reusit cu mancarurile gatite de ea.

 



Mai multe titluri din categorie

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...
Serviciul de email marketing furnizat de