x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ioneasca din Paphos

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 21 Sep 2012 - 21:00
Ioneasca din Paphos
Vezi galeria foto
Aurelia Ionescu si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei. Dupa 1990 a ales sa gateasca in restauranrtele Europei, iar de cativa ani este unul dintre cei mai cunoscuti "Ionesti' din Cipru.

Surpriza mare, dechizand cartea de telefoane a Ciprului, sa dai peste un Ionescu. De fapt, peste o doamna purtand acest nume. Aurelia Ionescu. Intamplator sau nu, dar in orice caz benefic pentru explorarea noastra gastronomica in Cipru, este bucatar-sef la taveran "Seven St. Georges' din Paphos unde lucreaza deja de doi ani si jumatate.

Bucatareasa experimentata si pasionata - si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei, in urmca cu 32 de ani, a continuat-o la restaurantul hotelului Bucuresti, pentru ca dupa 1990 sa aleaga sa experimenteze gastronomia mai multor tari din Europa, intre care Italia si Germania – Aurelia Ionescu a venit pe "Insula Venerei' in urma cu 7 ani, in ultimii ani aducandu-si si fiul, pe Mihai, care acum uceniceste pe langa ea. ("O sa auziti de Mihai Ionescu!' – ne spune, convinsa ca baiatul va deveni un bucatar priceput si pretuit.)

Situata la marginea Paphosului – orasul milenar al Ciprului -, inconjurata de maslini, rodii si duzi, taverna "Seven St. Georges' (tinuta de un cipriot pe nume... George) si-a luat numele de la cele sapte biserici din imprejurimi care au hramul Sfantului Gheorghe. Cipriotii fiind nevoiti sa-si apere insula adeseori, il cinstesc pe acest sfant militar caruia i s-au rugat la ceas de primejdie. Taverna – una dintre zecile, poate sutele de afaceri familiale de acest tip – iese in evidenta datorita stradaniilor patronului (si-ale bucatarilor care s-au randuit aici) sa aduca gastronomia tipica dinaintea calatorului. Si tot aici George a infiintat, in urma cu mai multi ani, o "academie' unde vin invatati din toata insula, ca sa cerceteze plantele originare din Cipru, valorile lor nutritive si terapeutice. Dar sa lasam povestea asta pentru altadata si sa ne intoarcem la... Ioneasca noastra. Despre gastronomia Ciprului, ne spune ca se evidentiaza prin combinatia inedita a ingredientelor – marturiseste: "Mi-a fost foarte greu sa accept unele combinatii, apropo de scortisoara cu carne sau cu fructe de mare'. Ne vorbeste apoi despre cateva ingrediente pe care noi, romanii, nu obisnuim sa le folosim. De exemplu, napul sau cartoful dulce, "care aici nici nu stiti cat de bun iese, in combinatie cu coriandrul si rosiile proaspete'. Nu scapa prilejul sa-mi spuna ca taverna e recunoscuta pentru faptul ca aproape toate ingredientele sunt cele cultivate in gradina sau la camp de familia patronului, ca uleiul se obtine din maslinele culese din maslinii lor, carnea provine de la animale crescute de ei etc. (mai greu cu pestele din mare..., dar si acela e foarte proaspat, fiind cumparat in fiecare dimineata de la pescarii care se intorc din larg).

Un cipriot, daca te invita la masa, va incepe prin a-ti aseza dinainte cateva 15-20 de "meze' – antreuri. "Ideea e sa nu mananci sa te saturi. Sunt multe meze, dar se dau bucatele cat sa fie de o imbucatura. Gusti, savurezi si treci la urmatorul fel... Ei au obiceiul de a umple masa cu zeci si zeci de mancaruri, de la branzeturi pana la salate, aperitive reci, aperitive calde, care includ preparate cu ou, cu carne de pasare, de vita, de miel, de capra, porc... ca sa nu mai vorbim de zecile de legume!' Adevarul este ca dintre toate meze-urile de pe masa, cam 75-80% erau preparate cu legume, iar Iorgos (forma greceasca pentru George), nu uita sa ne spuna cu mandrie: "conopida eu am cultivat-o..., rosiile sunt de la mine din gradina..., broccoli tot eu l-am crescut..., prazul l-am cultivat noi... etc. etc.'. Remarcam faptul ca gastronomia cipriota se bazeaza foarte mult pe legume si ca e, in esenta, foarte sanatoasa. Doamna Aurelia are insa o "critica': "Eu cred ca folosesc prea mult ulei. Ulei de masline, este drept, dar prea mult!'. Gaseste insa ca felul de a gati al cipriotilor este foarte sanatos – cel putin la tara, in familie, in tavernele care se respecta - pentru ca se prefera gatitul la cuptor. In genere, tehnica e cam la fel: se umple cuptorul cu lemne care se ard bine, se scoate jarul, se asaza ingredientele in vas de lut, se acopera vasul, se pune in cuptor, se inchide usa cuptorului si se lipeste cu lut. Cand lutul se usuca si crapa, inseamna si ca mancarea este gata. "Nu exista sa dai gres cu metoda aceasta. Noi asa pregatim mancarea, o lasam in vase acoperite si, pentru clienti, doar mai incalzim putin portiile necesare'.

Se intampla ca, vizual cel putin, mancarurile cipriote "aduc' cu cele romanesti, cu tocanele noastre – mai zemoase sau mai scazute –, diferenta facand-o condimentele. Ca sa nu mai vorbim de sarmale (si aici romanca noastra imi povesteste cum a gatit o data, aparte, sarmale dupa reteta romaneasca si a suprins-o "seful': "Mi-a cerut sa-i dau sa gust si i-au placut atat de mult, incat mi-a cerut sa pregatesc si pentru restaurant dupa reteta mea de-acasa!')! Aurelia Ionescu se grabeste sa-si exemplifice spusele cu o reteta cipriota, "arnisio tavasu' sau "lamb tavasu' (intr-un dialect ciprioto-englezesc), adica tocana de miel. Se foloseste carne de miel, cu tot cu os, apoi: ceapa verde (sau praz) si ceapa uscata, felii de morcov, sare, piper, vin rosu, apa (sau mai bine supa de legume). Se inabusa la cuptor, timp de trei ore. "Efectiv se topeste in gura!'.

Sa nu va inchipuiti ca ne-am multumit cu o singura reteta. Am strans cat sa facem un capitol intreg dintr-o carte de bucate (ceea ce poate se va si intampla, caci gastronomia cipriota, pe care am cunoscut-o la ea acasa, strabatand insula Afroditei in lung si-n lat, din varful muntilor pana la tarmul de mare, dandu-i ocol si explorandu-i, deopotriva istoria si... retetele istorice, merita o carte de bucate a ei. La care, cine stie, poate Ioneasca noastra din Paphos ne va fi consultant.


Modesta, Aurelia Ionescu a insistat sa nu fie fotografiata. In schimb, am facut un "shooting' reusit cu mancarurile gatite de ea.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...
Serviciul de email marketing furnizat de