x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ioneasca din Paphos

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 21 Sep 2012 - 21:00
Ioneasca din Paphos
Vezi galeria foto
Aurelia Ionescu si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei. Dupa 1990 a ales sa gateasca in restauranrtele Europei, iar de cativa ani este unul dintre cei mai cunoscuti "Ionesti' din Cipru.

Surpriza mare, dechizand cartea de telefoane a Ciprului, sa dai peste un Ionescu. De fapt, peste o doamna purtand acest nume. Aurelia Ionescu. Intamplator sau nu, dar in orice caz benefic pentru explorarea noastra gastronomica in Cipru, este bucatar-sef la taveran "Seven St. Georges' din Paphos unde lucreaza deja de doi ani si jumatate.

Bucatareasa experimentata si pasionata - si-a inceput cariera la Capsa, pe Calea Victoriei, in urmca cu 32 de ani, a continuat-o la restaurantul hotelului Bucuresti, pentru ca dupa 1990 sa aleaga sa experimenteze gastronomia mai multor tari din Europa, intre care Italia si Germania – Aurelia Ionescu a venit pe "Insula Venerei' in urma cu 7 ani, in ultimii ani aducandu-si si fiul, pe Mihai, care acum uceniceste pe langa ea. ("O sa auziti de Mihai Ionescu!' – ne spune, convinsa ca baiatul va deveni un bucatar priceput si pretuit.)

Situata la marginea Paphosului – orasul milenar al Ciprului -, inconjurata de maslini, rodii si duzi, taverna "Seven St. Georges' (tinuta de un cipriot pe nume... George) si-a luat numele de la cele sapte biserici din imprejurimi care au hramul Sfantului Gheorghe. Cipriotii fiind nevoiti sa-si apere insula adeseori, il cinstesc pe acest sfant militar caruia i s-au rugat la ceas de primejdie. Taverna – una dintre zecile, poate sutele de afaceri familiale de acest tip – iese in evidenta datorita stradaniilor patronului (si-ale bucatarilor care s-au randuit aici) sa aduca gastronomia tipica dinaintea calatorului. Si tot aici George a infiintat, in urma cu mai multi ani, o "academie' unde vin invatati din toata insula, ca sa cerceteze plantele originare din Cipru, valorile lor nutritive si terapeutice. Dar sa lasam povestea asta pentru altadata si sa ne intoarcem la... Ioneasca noastra. Despre gastronomia Ciprului, ne spune ca se evidentiaza prin combinatia inedita a ingredientelor – marturiseste: "Mi-a fost foarte greu sa accept unele combinatii, apropo de scortisoara cu carne sau cu fructe de mare'. Ne vorbeste apoi despre cateva ingrediente pe care noi, romanii, nu obisnuim sa le folosim. De exemplu, napul sau cartoful dulce, "care aici nici nu stiti cat de bun iese, in combinatie cu coriandrul si rosiile proaspete'. Nu scapa prilejul sa-mi spuna ca taverna e recunoscuta pentru faptul ca aproape toate ingredientele sunt cele cultivate in gradina sau la camp de familia patronului, ca uleiul se obtine din maslinele culese din maslinii lor, carnea provine de la animale crescute de ei etc. (mai greu cu pestele din mare..., dar si acela e foarte proaspat, fiind cumparat in fiecare dimineata de la pescarii care se intorc din larg).

Un cipriot, daca te invita la masa, va incepe prin a-ti aseza dinainte cateva 15-20 de "meze' – antreuri. "Ideea e sa nu mananci sa te saturi. Sunt multe meze, dar se dau bucatele cat sa fie de o imbucatura. Gusti, savurezi si treci la urmatorul fel... Ei au obiceiul de a umple masa cu zeci si zeci de mancaruri, de la branzeturi pana la salate, aperitive reci, aperitive calde, care includ preparate cu ou, cu carne de pasare, de vita, de miel, de capra, porc... ca sa nu mai vorbim de zecile de legume!' Adevarul este ca dintre toate meze-urile de pe masa, cam 75-80% erau preparate cu legume, iar Iorgos (forma greceasca pentru George), nu uita sa ne spuna cu mandrie: "conopida eu am cultivat-o..., rosiile sunt de la mine din gradina..., broccoli tot eu l-am crescut..., prazul l-am cultivat noi... etc. etc.'. Remarcam faptul ca gastronomia cipriota se bazeaza foarte mult pe legume si ca e, in esenta, foarte sanatoasa. Doamna Aurelia are insa o "critica': "Eu cred ca folosesc prea mult ulei. Ulei de masline, este drept, dar prea mult!'. Gaseste insa ca felul de a gati al cipriotilor este foarte sanatos – cel putin la tara, in familie, in tavernele care se respecta - pentru ca se prefera gatitul la cuptor. In genere, tehnica e cam la fel: se umple cuptorul cu lemne care se ard bine, se scoate jarul, se asaza ingredientele in vas de lut, se acopera vasul, se pune in cuptor, se inchide usa cuptorului si se lipeste cu lut. Cand lutul se usuca si crapa, inseamna si ca mancarea este gata. "Nu exista sa dai gres cu metoda aceasta. Noi asa pregatim mancarea, o lasam in vase acoperite si, pentru clienti, doar mai incalzim putin portiile necesare'.

Se intampla ca, vizual cel putin, mancarurile cipriote "aduc' cu cele romanesti, cu tocanele noastre – mai zemoase sau mai scazute –, diferenta facand-o condimentele. Ca sa nu mai vorbim de sarmale (si aici romanca noastra imi povesteste cum a gatit o data, aparte, sarmale dupa reteta romaneasca si a suprins-o "seful': "Mi-a cerut sa-i dau sa gust si i-au placut atat de mult, incat mi-a cerut sa pregatesc si pentru restaurant dupa reteta mea de-acasa!')! Aurelia Ionescu se grabeste sa-si exemplifice spusele cu o reteta cipriota, "arnisio tavasu' sau "lamb tavasu' (intr-un dialect ciprioto-englezesc), adica tocana de miel. Se foloseste carne de miel, cu tot cu os, apoi: ceapa verde (sau praz) si ceapa uscata, felii de morcov, sare, piper, vin rosu, apa (sau mai bine supa de legume). Se inabusa la cuptor, timp de trei ore. "Efectiv se topeste in gura!'.

Sa nu va inchipuiti ca ne-am multumit cu o singura reteta. Am strans cat sa facem un capitol intreg dintr-o carte de bucate (ceea ce poate se va si intampla, caci gastronomia cipriota, pe care am cunoscut-o la ea acasa, strabatand insula Afroditei in lung si-n lat, din varful muntilor pana la tarmul de mare, dandu-i ocol si explorandu-i, deopotriva istoria si... retetele istorice, merita o carte de bucate a ei. La care, cine stie, poate Ioneasca noastra din Paphos ne va fi consultant.


Modesta, Aurelia Ionescu a insistat sa nu fie fotografiata. In schimb, am facut un "shooting' reusit cu mancarurile gatite de ea.

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de