TELINA CU NAUT
INGREDIENTE: un kg telina, 500 g naut,
3 cepe, 6 catei usturoi, sucul de la o lamaie, 8 linguri cu ulei de masline, menta verde.
PREPARARE: Telina curatata si taiata cubulete se rumeneste intr-un vas cu ulei, incalzit dinainte. Se scoate si in acelasi vas se caleste ceapa, pana cand aceasta isi schimba culoarea. Se toarna deasupra nautul, decojit si inmuiat in prealabil in apa, si telina. Dupa ce da intr-un clocot, se adauga menta taiata marunt si usturoiul pisat. Cand este aproape gata, se adauga si sucul de lamaie. Se serveste rece, cu rondele de lamaie.
ROSII UMPLUTE
CU CIUPERCI
INGREDIENTE: 10 rosii mijlocii, 200 g ciuperci, un pahar cu smantana, verdeata tocata, un galbenus, doua linguri cu unt, zeama de lamaie, sare si piper macinat, dupa gust, praf de chilli.
PREPARARE. Se spala rosiile, se golesc de miez, se sareaza putin si se lasa sa se scurga, cu gura in jos. Se spala ciupercile in mai multe ape, se tatie felii subtiri, se stropesc cu zeama de lamaie si se pun sa scada, pe foc mic, cu o lingura cu unt, sare, piper macinat si verdeata tocata. Se ia cratita de pe foc, cand s-a racit bine, se amesteca cu galbenusul crud. Cu compozitia rezultata se umplu rosiile, care se asaza intr-o forma bine unsa cu unt. Se acopera cu smantana si se lasa, in cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu, aproximativ o jumatate de ora. Printre ele se pune miezul scobit. Se pun pe platoul de servire, iar in sosul din tava se mai adauga piper, dupa gust. Se poate adauga si putin praf de chilli. Se servesc calde, acoperite cu sosul de rosii si smantana.
CHIFTELUTE DE VINETE
INGREDIENTE: 3 vinete mari, 3 oua, 3 linguri cu faina de grau, 3 linguri cu ulei de masline, piper alb si sare, iaurt sau smantana; pentru sos: 500 g rosii, o ceapa, o lingurita cu zahar, sare si piper alb proaspat macinat.
PREPARARE: Se coc vinetele, se scurg si se curata. Se toaca si se amesteca bine cu ouale, faina, piperul si sarea. Din compozitie se fac piftele. Se prajesc pe ambele fete, in ulei bine incins. Se scot si dupa ce se scurg bine se asaza pe platou. Se fierb rosiile fara pielite si samburi, se paseaza si se amesteca bine cu ceapa tocata si prajita in ulei. Se adauga o lingurita cu zahar si se mai lasa pe foc trei clocote, la flacara mica, pana ce se ingroasa. Sosul fierbinte se toarna peste chiftelute. Se servesc imediat, acoperite cu iaurt sau smantana.
CONOPIDA PANE
INGREDIENTE: o conopida de marime mijlocie, un pahar cu ulei de masline, un ou, un pahar cu faina, sare, piper, apa, sfecla rosie, andive.
PREPARARE: Conopida se desface buchetele si fiecare in parte se spala foarte bine. Se pun la fiert in apa cu putina sare, aproximativ un sfert de ora. Se lasa la scurs. Se amesteca bine cu oul batut cu faina, piper, sare, ulei de masline si o jumatate de pahar cu apa. Dupa ce s-a omogenizat perfect, prin acest amestec se trec bucatile de conopida. Se pun la prajit in ulei incins, avand grija sa se intoarca pe toate partile, spre a se rumeni uniform. Se serveste cu garnitura de sfecla rosie si cu andive.
SUFLEU DE PRAZ
INGREDIENTE: 10 tulpini de praz, o cana cu orez, o lingura cu faina de grau, 3 oua, 3 linguri cu unt, 100 ml lapte, sare, piper, pesmet.
PREPARARE: Partea alba a prazului se taie bucati ceva mai mari si se opareste in apa fiarta cu sare, aproximativ douazeci de minute. Se scoate, se lasa sa se scurga bine de apa si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga bucatile de praz. Se toarna deasupra faina in ploaie si, treptat, incorporandu-se pe masura ce este turnat laptele caldut. Se adauga, rand pe rand, omogenizandu-se bine. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga albusurile batute spuma. Se unge o tava cu putin unt si se presara foarte putin pesmet. Se lasa in cuptor, la foc mediu, aproximativ zece minute. Se serveste imediat ce este gata.
PILAF DE LEGUME AMESTECATE
INGREDIENTE: 50 g unt, o ceapa mare, 3-4 catei de usturoi, o lingurita de sofran, 200 g conopida, taiata cubulete, un ardei verde, 100 g morcovi taiati felii subtiri, 200 g orez, 50 g naut, 50 g porumb dulce, o lingurita cu sare, 500 ml apa, o lingurita seminte de coriandru, 6 nucsoare verzi, 6 boabe de piper, o lingurita seminte de chimen, o foaie de dafin, doi chilli rosii uscati, o salata verde.
PREPARARE: In untul topit la foc potrivit se prajesc usturoiul si ceapa, timp de cinci minute. Se adauga condimentele rasnite impreuna cu sofranul si se lasa doua minute la foc moale, agitandu-se mereu. Se adauga conopida, ardeiul verde si morcovii, lasandu-se aproximativ doua-trei minute, agitandu-se vasul. Se adauga orezul si se mai lasa doar doua-trei minute, agitand continuu. Se serveste cald, cu salata verde.
TOCANITA CALUGAREASCA
INGREDIENTE: 100 g ciuperci, doua cepe, o cana cu ulei, doua vinete, 3 ardei grasi, 3 rosii descojite, verdeata, smantana, boia de ardei iute, usturoi, sare si piper boabe.
PREPARARE: Se coc vinetele si ardeii pe o tabla deasupra flacarii aragazului, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Se taie felii subtiri. Separat, se calesc in ulei cepele tocate marunt. Se adauga ciupercile, spalate si taiate felii. Se fierb o jumatate de ora, la foc slab. Se adauga rosiile, descojite si taiate felii subtiri peste ciuperci, se lasa cateva minute impreuna, apoi li se adauga vinetele si ardeii. Se toaca peste amestecul omogenizat cativa catei de usturoi, se adauga boia iute de ardei, dupa gust si se toarna deasupra o cana cu apa calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa scada in cuptor. Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata tocata deasupra si mamaliguta calda.
|