x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Isihasm si legume

0
Autor: Carmen Dragan 11 Oct 2006 - 00:00
Isihasm si legume
CAIET DE RETETE
Intre isihasm si mancarurile din legume este o legatura esentiala. Am aflat-o din nenumaratele calatorii pe la lacasurile sfinte, de la monahi si preoti mireni, dar si din lecturile teologice. Isihasmul este un curent mistic al ortodoxiei crestine, gandit teologic de Grigorie Palama. Mitropolitul Serafim spunea ca isihasmul este una dintre caracteristicile poporului roman. In secolele XIV-XVIII s-au facut simtite natura si simtirea isihasta de la calugari si pana la domintorul Neagoe Basarab.

Desi elementul central al isihasmului este "rugaciunea inimii" ("Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul") - metoda de rugaciune, prin care monahii care o practicau se retrageau in locuri singuratice si, prin concentrarea mintii ajungeau sa vada lumina dumnezeiasca, realizand astfel o mare apropiere de Dumnezeu - alimentatia celor care se roaga este foarte importanta. Alaturi de rugaciune si viata curata, postul este un gest sacru al ascezei disciplinei religioase. Parintele Ghelasie Gheorghe vorbeste despre necesitatea unei alimentatii bazata pe "hrana vie", referindu-se aici la fructe si legume, trecand usor de la mancarea fiarta la cea semifiarta si apoi la cea nefiarta.

De pe meleaguri valcene am cules retete cu legume, pentru hrana materiala, dar si spirituala a domniilor voastre, cititori crestini!

FASOLE VERDE CU MASLINE

  • INGREDIENTE: un kg de fasole, o ceapa mare, 4 rosii, doi ardei grasi, 250 g masline, 3 linguri cu ulei, patrunjel verde, sare si piper, dupa gust.
  • PREPARARE: Fasolea se curata, se spala bine si se pune in apa fierbinte cu sare, sa se opareasca. Ceapa, curatata, se taie marunt si se caleste intr-o tigaie cu putin ulei, bine incins. Se transfera ceapa calita intr-un vas, se adauga o cana cu apa calda si fasolea. Se acopera vasul cu un capac si se lasa pe foc pana ce fasolea este bine fiarta. Rosiile se curata de pielita si de seminte si se taie marunt. Ardeii se curata de cotor, li se scot semintele si se taie marunt. Maslinele se dau intr-un clocot intr-un vas si dupa racire se scobesc de samburi. Peste amestecul de fasole fiarta si ceapa se adauga rosiile, ardeii si maslinele, adaugandu-se sare si piper, dupa gust. Se introduce vasul in cuptorul bine incins si se lasa circa un sfert de ora. Se lasa apoi sa se raceasca. Se serveste rece, presarata cu patrunjel fin taiat.
  • TELINA CU NAUT

  • INGREDIENTE: un kg telina, 500 g naut, 3 cepe, 6 catei usturoi, sucul de la o lamaie, 8 linguri cu ulei de masline, menta verde.
  • PREPARARE: Telina curatata si taiata cubulete se rumeneste intr-un vas cu ulei, incalzit dinainte. Se scoate si in acelasi vas se caleste ceapa, pana cand aceasta isi schimba culoarea. Se toarna deasupra nautul, decojit si inmuiat in prealabil in apa, si telina. Dupa ce da intr-un clocot, se adauga menta taiata marunt si usturoiul pisat. Cand este aproape gata, se adauga si sucul de lamaie. Se serveste rece, cu rondele de lamaie.

    ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 10 rosii mijlocii, 200 g ciuperci, un pahar cu smantana, verdeata tocata, un galbenus, doua linguri cu unt, zeama de lamaie, sare si piper macinat, dupa gust, praf de chilli. PREPARARE. Se spala rosiile, se golesc de miez, se sareaza putin si se lasa sa se scurga, cu gura in jos. Se spala ciupercile in mai multe ape, se tatie felii subtiri, se stropesc cu zeama de lamaie si se pun sa scada, pe foc mic, cu o lingura cu unt, sare, piper macinat si verdeata tocata. Se ia cratita de pe foc, cand s-a racit bine, se amesteca cu galbenusul crud. Cu compozitia rezultata se umplu rosiile, care se asaza intr-o forma bine unsa cu unt. Se acopera cu smantana si se lasa, in cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu, aproximativ o jumatate de ora. Printre ele se pune miezul scobit. Se pun pe platoul de servire, iar in sosul din tava se mai adauga piper, dupa gust. Se poate adauga si putin praf de chilli. Se servesc calde, acoperite cu sosul de rosii si smantana.

    CHIFTELUTE DE VINETE

  • INGREDIENTE: 3 vinete mari, 3 oua, 3 linguri cu faina de grau, 3 linguri cu ulei de masline, piper alb si sare, iaurt sau smantana; pentru sos: 500 g rosii, o ceapa, o lingurita cu zahar, sare si piper alb proaspat macinat.
  • PREPARARE: Se coc vinetele, se scurg si se curata. Se toaca si se amesteca bine cu ouale, faina, piperul si sarea. Din compozitie se fac piftele. Se prajesc pe ambele fete, in ulei bine incins. Se scot si dupa ce se scurg bine se asaza pe platou. Se fierb rosiile fara pielite si samburi, se paseaza si se amesteca bine cu ceapa tocata si prajita in ulei. Se adauga o lingurita cu zahar si se mai lasa pe foc trei clocote, la flacara mica, pana ce se ingroasa. Sosul fierbinte se toarna peste chiftelute. Se servesc imediat, acoperite cu iaurt sau smantana.

    CONOPIDA PANE

  • INGREDIENTE: o conopida de marime mijlocie, un pahar cu ulei de masline, un ou, un pahar cu faina, sare, piper, apa, sfecla rosie, andive.
  • PREPARARE: Conopida se desface buchetele si fiecare in parte se spala foarte bine. Se pun la fiert in apa cu putina sare, aproximativ un sfert de ora. Se lasa la scurs. Se amesteca bine cu oul batut cu faina, piper, sare, ulei de masline si o jumatate de pahar cu apa. Dupa ce s-a omogenizat perfect, prin acest amestec se trec bucatile de conopida. Se pun la prajit in ulei incins, avand grija sa se intoarca pe toate partile, spre a se rumeni uniform. Se serveste cu garnitura de sfecla rosie si cu andive.

    SUFLEU DE PRAZ

  • INGREDIENTE: 10 tulpini de praz, o cana cu orez, o lingura cu faina de grau, 3 oua, 3 linguri cu unt, 100 ml lapte, sare, piper, pesmet.
  • PREPARARE: Partea alba a prazului se taie bucati ceva mai mari si se opareste in apa fiarta cu sare, aproximativ douazeci de minute. Se scoate, se lasa sa se scurga bine de apa si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga bucatile de praz. Se toarna deasupra faina in ploaie si, treptat, incorporandu-se pe masura ce este turnat laptele caldut. Se adauga, rand pe rand, omogenizandu-se bine. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga albusurile batute spuma. Se unge o tava cu putin unt si se presara foarte putin pesmet. Se lasa in cuptor, la foc mediu, aproximativ zece minute. Se serveste imediat ce este gata.

    PILAF DE LEGUME AMESTECATE

  • INGREDIENTE: 50 g unt, o ceapa mare, 3-4 catei de usturoi, o lingurita de sofran, 200 g conopida, taiata cubulete, un ardei verde, 100 g morcovi taiati felii subtiri, 200 g orez, 50 g naut, 50 g porumb dulce, o lingurita cu sare, 500 ml apa, o lingurita seminte de coriandru, 6 nucsoare verzi, 6 boabe de piper, o lingurita seminte de chimen, o foaie de dafin, doi chilli rosii uscati, o salata verde.
  • PREPARARE: In untul topit la foc potrivit se prajesc usturoiul si ceapa, timp de cinci minute. Se adauga condimentele rasnite impreuna cu sofranul si se lasa doua minute la foc moale, agitandu-se mereu. Se adauga conopida, ardeiul verde si morcovii, lasandu-se aproximativ doua-trei minute, agitandu-se vasul. Se adauga orezul si se mai lasa doar doua-trei minute, agitand continuu. Se serveste cald, cu salata verde.

    TOCANITA CALUGAREASCA

  • INGREDIENTE: 100 g ciuperci, doua cepe, o cana cu ulei, doua vinete, 3 ardei grasi, 3 rosii descojite, verdeata, smantana, boia de ardei iute, usturoi, sare si piper boabe.
  • PREPARARE: Se coc vinetele si ardeii pe o tabla deasupra flacarii aragazului, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Se taie felii subtiri. Separat, se calesc in ulei cepele tocate marunt. Se adauga ciupercile, spalate si taiate felii. Se fierb o jumatate de ora, la foc slab. Se adauga rosiile, descojite si taiate felii subtiri peste ciuperci, se lasa cateva minute impreuna, apoi li se adauga vinetele si ardeii. Se toaca peste amestecul omogenizat cativa catei de usturoi, se adauga boia iute de ardei, dupa gust si se toarna deasupra o cana cu apa calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa scada in cuptor. Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata tocata deasupra si mamaliguta calda.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   roşii,   lasa,   ingrediente,   smantana,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
    Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
    Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
    Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...

    Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”

    Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”
    Galerie Foto De ziua ei, Antena 1 sărbătoreşte în familie, cu un festival de râs şi distracţie, oferindu-le telespectatorilor trei ediţii speciale de roast – Râzi cu RoaST! Astfel, pe 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, de...

    Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile

    Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile
    Galerie Foto Asia Express sezonul 4 și-a desemnat aseară căștigătorii. Marele titlu, amuleta de 30.000 de Euro și coroanele de pe Drumul Împăraților au ajuns la Mihai și Elwira Petre....

    Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi

    Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi
    Galerie Foto Pescuitul cu magneţi este unul dintre hobby-urile practicate cu pasiune de mulţi dintre români, pasionați de comori. Este relaxant, provocator şi aduce satisfacţii numeroase celor ce îl practică. Această formă...

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
    Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
    Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
    Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
    A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
    Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
    Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
    Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
    Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...
    Serviciul de email marketing furnizat de