x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ispite colorate - Un cocteil excelent se face ca la carte

Ispite colorate - Un cocteil excelent se face ca la carte

de Francisca M. Catana    |    29 Oct 2006   •   00:00
Ispite colorate - Un cocteil excelent se face ca la carte

De la realizarea primului cocteil, practicile de preparare a acestei bauturi au devenit astazi, adevarate reguli.

Conform Ghidului cocteilurilor, aceasta bautura trebuie sa fie pregatita din apa distilata sau de izvor, iar ingredientele sa fie de cea mai buna calitate. Cocteilurile care contin in compozitia lor lichior si vin pot fi preparate in avans, iar cele pe baza de sucuri de fructe si zahar se realizeaza in momentul servirii lor. Garniturile trebuie alese cu mare grija, atat pentru savoare, cat si pentru aspectul estetic. Un cocteil poate fi obtinut cu ajutorul unui shaker, prin amestecarea cu o lingurita de bar intr-un pahar de amestecs sau prin mixarea in blender. Paharele se pastreaza la congelator inainte de prepararea unui cocteil, iar bautura se serveste foarte repede ca sa nu isi piarda din prospetime.

Fructele, paiele si betisoarele din plastic sau lemn se folosesc pentru decor. Ciresele sunt indicate pentru decorarea cocteilurilor dulci, in timp ce lamaile pentru cele seci. Nuca de cocos, ananasul sau portocala pot fi scobite si astfel folosite in loc de pahare.

STIMUL GUSTATIV SI OLFACTIV
Cocteil Sazerac
  • Ingrediente: o lingurita cu o bautura spirtoasa care contine anason (pastis), 60 ml de whisky, o lingurita de zahar, doua picaturi de bitter, o coaja de lamaie.
  • Preparare: acest cocteil se prepara direct in pahar. Intai se toarna in pahar bautura spirtoasa, careia i se adauga zaharul. Se adauga bitter-ul, iar la final, whisky. Se decoreaza cu coaja de lamaie. Primul cocteil preparat vreodata a fost Sazerac, autorul sau fiind Antoine Amedee Peychaud, acelasi care a creat si Peychaud Bitters. Ingredientele trebuie sa fie de cea mai buna calitate ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor. Elementele de decor sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece un cocteil trebuie sa stimuleze atat gustativ, si olfactiv.
  • ENERGIE - Tequila Sunrise - cocteil revigorant
  • Ingrediente: 40 ml tequila, 150 ml suc de portocale, 40 ml sirop de rodii.
  • Preparare: se realizeaza cu ajutorul unui shaker. Se amesteca tequila si sucul de portocale si se pun intr-un pahar peste cuburi de gheata. Se varsa usor apoi siropul de rodii. Nu necesita decoratiuni suplimentare.
  • SANATOS - Cocteil cu suc de mere, fara alcool
  • Ingrediente: 750 ml suc de mere, 250 ml suc de lamaie, zahar dupa gust, apa minerala.
  • Preparare: se amesteca sucul de mere cu cel de lamaie intr-un bol mai mare, dupa care se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna apoi in pahare. Se decoreaza cu felii de mere verzi.
  • DULCE - Cocteil cu rom si ciocolata
  • Ingrediente: 200 ml lapte, 3 picaturi de rom, 3 picaturi de coniac, 10 g de ciocolata rasa si zahar dupa preferinta.
  • Preparare: Intai se fierbe laptele. Apoi, intr-o ceasca, se toarna 200 ml de lapte fierbinte. Acesta se stropeste cu rom si cu coniac si se indulceste dupa gustul fiecaruia. La final, se rade ciocolata deasupra.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end cocteil