x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fascinanta istorie a înghețatei. Care sunt cele mai populare arome de înghețată

Fascinanta istorie a înghețatei. Care sunt cele mai populare arome de înghețată

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2024   •   23:15
Fascinanta istorie a înghețatei. Care sunt cele mai populare arome de înghețată
Sursa foto: antena1

Înghețata este vedeta sezonului cald. Aromele sale variate și senzația de răcoare ne încântă mai ales atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.

Legenda spune că aceasta ar fi fost preparată inițial de chinezi și adusă în Italia de  Marco Polo, în Franța de Catherine de Medici iar în America de Thomas Jefferson.

Adevără totuși, despre tratarea produselor, lactate răcite este puțin mai dificil de stabilit.

Băuturile cu gheață și deserturile ar fi apărut în jurul anului 4000 î.Hr., când nobilii din așezările de pe malurile râului Eufrat au construit case de gheață pentru a suporta căldura verii din Mesopotamia.

Zăpada, folosită probabil pentru răcirea vinului, era vândută pe străzile Atenei în secolul al V-lea î.Hr.

Citiți și Slabeste repede si simplu! Dieta cu smochine

Totodată, mpăratul roman, Nero Claudius Caesar (54-68 d.Hr.) trimitea frecvent alergatori în munți pentru zăpadă , care apoi era aromată cu fructe, miere și sucuri.

Însă cea mai veche dovadă a existenței unui produs aseămănăor înghețatei provine din China, în perioada Tang (618-907 d.Hr.). Laptele de bivoliță, de vacă și de capră era încălzit și lăsat să fermenteze. Iaurtul era apoi amestecat cu făină pentru îngroșare, camfor pentru aromă și gheață înainte de a fi servit.

Istoricii estimează că această rețetă a evoluat în înghețata de astăzi. Anglia pare să fi descoperit înghețata de-a lungul timpului. Aceasta era servită regelui  Carol I, în secolul al XVII-lea.

Deserturi congelate similare au fost introduse în 1553 în Franța de Catherine de Medici, când a devenit soția regelui Henric al II-lea al Franței. În 1660, înghețata a devenit disponibilă oamenilor de rând. Sicilianul Procopio a introdus o rețetă cu lapte, smântână, unt și ouă la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Cele mai populare arome de înghețată

Două arome sunt prefereate constant în ultimii ani - vanilia și ciocolata, urmate de: Strawberry, Butter Pecan, Mint Chocolate Chip, Cookie Dough, Napolitan, Banana, Chocolate chip / Stracciatella, Toffee, Caramel, Dark Chocolate.

Producția industrială de înghețată în SUA a început în 1851, iar circa 90% dintre americani au înghețată în congelator.

Unele dintre cele mai ciudate arome de înghețată sunt ​​​​avocado, usturoi, chili, lemn dulce, brânză Stilton și bacon.

Citețte și 10 cărți perfecte pentru ultimele zile de plajă, la sfârșitul verii

Durerile de cap datorate consumului de înghețată sunt rezultatul terminațiilor nervoase din cerul gurii. Acestea trimit un mesaj către creier despre pierderea căldurii.

În 1984, președintele Ronald Reagan a declarat luna iulie ca lună națională a înghețatei, urmând ca Ziua Națională a Înghețatei să fie sărbătorită în treia duminică a lunii. 

Informații nutriționale

100 grame înghețată de vanilie conține circa 207 calorii, 1 gr grăsimi, 3,5 gr proteine ​​și 24 gr carbohidrați (din care 21 gr zahăr).

Cum a apărut cornetul de înghețată 

Inventarea cornetului de înghețată a fost o întâmplare. La Târgul Mondial din St Louis, din 1904, un vânzător de înghețată a rămas fără boluri, așa că un producător de vafe și-a rulat produsele de patiserie în formă de con pentru a-l ajuta să vândă înghețata, potrivit hellotaste.ro.
 

×