x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istoric - Prajitorul de paine

Istoric - Prajitorul de paine

21 Mar 2005   •   00:00

Pana la inceputul secolului trecut, era o adevarata aventura sa prajesti o felie de paine. Cei care pofteau la micul dejun o cana de ceai si niste paine prajita cu unt aveau de asteptat.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • GASTRONOMIE
  • Sau, in cele din urma plictisiti si infometati, putea sa isi doreasca altceva. Ca sa prajeasca painea, aveau nevoie de o furculita cu un maner foarte lung, din material termoizolant, in care infigeau felia de paine. Apoi, o roteau pe-o parte si pe alta, deasupra unui foc deschis, pana se prajea. La inceputul secolului trecut a fost inventat un aparat rudimentar, care mai scutea din timpul necesar invartirii feliei de paine deasupra focului. Insa nici acesta nu le-a fost de prea mare folos iubitorilor acestui tip de paine.

    Pentru ca nu avea termostat, de cele mai multe ori scoteau painea din aparat mai mult scrum.

    REUSITA. Dupa 10 ani, in 1919, Charles Strite din Statele Unite a descoperit ca poate aduce imbunatatiri prajitorului de paine. In urma cercetarilor, a descoperit ca i se poate atasa un dispozitiv care, atunci cand "simte" ca painea este gata, o arunca din aparat.

    Numai ca a trebuit sa treaca un deceniu pana ce populatia s-a putut bucura de el, pentru ca brevetarea inventiei aparatului electrocasnic a durat foarte mult timp. Astazi, americanii au ridicat chiar si un muzeu pentru a cinsti binefacerile acestui aparat.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie