Potrivit cumvaplace.ro, una dintre legendele privind originea acesteia este că gospodina care o pregătea a uitat pur și simplu să adauge praf de copt. Iar în loc să aibă o prăjitură pufoasă cu ciocolată, s-a ales cu o prăjitură plată și densă. Pe care, însă, a refuzat să o arunce, a tăiat-o cu atenție în pătratele caracteristic. Și a servit-o mesenilor ca pe o nouă invenție.
Cât de adevărată este această poveste? Depinde ce și cât vrea fiecare să creadă, dar nu e nimic ieșit din comun în faptul că am uitat să adăugăm un ingredient într-o mâncare. Uneori nici nu se simte lipsa acestuia, alteori substituirea de ingrediente dă naștere unui produs nou și sunt și cazuri când pur și simplu ne iese ceva la care nu ne-am fi gândit.
Cam așa și cu negresa noastră, brownie pe numele ei de scenă.
Legende
O altă istorie ne spune că rețeta ar fi apărut tot din întâmplare, în timp ce un bucătar pregătea un fel de chifle, biscuits pentru britanici, și din greșeală a adăugat cacao.
Și este încă o poveste, pe care am lăsat-o la final pentru că a făcut realmente istorie. Soția unui proprietar de hotel din Chicago găzduia o petrecere simandicoasă cu multe doamne. Ea a cerut bucătarului să-i pregătească un desert, dar care putea fi mâncat fără linguriță sau furculiță. Și.. așa au apărut brownies, incluse chiar și acum mai degrabă pe lista de fursecuri, decât de prăjituri. De ce? Pentru că nu au nevoie de tot dichisul unei farfurioare de porțelan cu linguriță de argint lângă, ci doar de un șervețel.
Dar desertul creat a ajuns să fie parte din unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Chicago-ului. Și anume, Expoziția Columb, organizată pentru a sărbători cea de-a 400-a aniversare de la sosirea lui Cristofor Columb în Lumea Nouă, dar și pentru a prezenta refacerea orașului după Marele Incendiu din 1871.
Aceste brownies au inclus cantități semnificative de ciocolată, unt și zahăr, precum și făină și ouă. Interesant este că au fost acoperite și cu nuci și o glazură de caise. Rețeta este disponibilă chiar și în ziua de azi la ceea ce este acum The Palmer House Hilton din Chicago.
În ceea ce privește prima rețetă de negresă apropiată de ceea ce știm noi astăzi, care a apărut tipărită, a fost în Cartea de bucate din 1896 Boston Cooking-School, scrisă de Fannie Farmer. Dar hotelul pomenit mai sus are și el publicată pe site.
Rețetele pe care le facem des
Și pentru că nu ne lăsăm mai prejos, avem și noi propriile rețete încercate de negresă, pe care le împărtășim cu voi:
Negresă cu ciocolată neagră
INGREDIENTE
-
140 g făină, cernută
-
200 g ciocolată neagră
-
240 ml băutură vegetală (noi am folosit de migdale)
-
20 g cacao, cernută
-
200 g zahăr tos
-
80 ml ulei de floarea-soarelui + extra pentru uns
-
100 g nucă zdrobită
-
5 g vanilie Bourbon (1 pliculeț)
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Încingeți cuptorul la 180 de grade, sus-jos, fără ventilație. Dacă vreți să coaceți cu acest program pornit, setați temperatura la 160 de grade.
- Într-un bol încăpător, amestecați făina, cacaua, unpraf de sare și zahărul.
- Încorporați apoi uleiul, ciocolata topită pe baie de aburi (sau în cuptorul cu microunde) și băutura vegetală. Amestecați cu o lingură de lemn, cât să se formeze o compoziție omogenă.
- La final, puneți și nuca zdrobită. Pentru un gust mai intens, vă recomandăm să rumeniți nucile într-o tigaie (ori în cuptor) pentru câteva minute, apoi să le zdrobiți cu sucitorul.
- Ungeți cu puțin ulei o tavă pătrată cu latura de 20 de cm și tapetați-o cu hârtie de copt.
- Turnați compoziția de negresă cu ciocolată neagră și dați la copt pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când scobitoarea-test iese curată din mijlocul prăjiturii.
- După ce s-a răcit, puneți desertul la frigider pentru 2-3 ore și abia apoi o porționați.
Negresă clasică
INGREDIENTE
-
200 g făină
-
80 g cacao
-
150 g zahăr
-
1 plic de praf de copt
-
1 linguriță de bicarbonat
-
1⁄2 linguriță de sare
-
150 g unt rece + extra pentru uns tava
-
350 g iaurt
-
4 ouă
- Pentru glazura de ciocolată
-
125 g unt
-
25 g cacao
-
125 g zahăr
-
50 ml lapte
CUM SĂ FACEȚI
- Într-un castron, amestecați făina cu cacaua, zahărul, praful de copt și bicarbonatul, sarea.
- Adăugați untul rece, iaurtul și ouăle și amestecați cu mixerul cu palete.
- Turnați compoziția d enegresă în tava unsă cu unt și dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-40 de minute.
- Între timp, pregătiți glazura într-o crăticioară. Amestecați toate ingredientele și lăsați să dea 2-3 clocote, pe foc potrivit.
- Tăiați prăjitura cât este caldă și turnați deasupra glazura de ciocolată.
Negresă cu sos de căpșuni
INGREDIENTE
-
250 g unt
-
50 g cacao
-
4 ouă
-
125 ml lapte
-
250 g zahăr brun
-
150 g făină
-
1 plic de praf de copt
-
sare
- Pentru sosul de căpșuni
-
250 g capșuni
-
2 linguri de miere
-
Mentă uscată/proaspătă sau busuioc
-
50 g ciocolată neagră
CUM SĂ FACEȚI
- Într-un vas, pune pe foc mic untul cu zahărul, cacaua cernută și laptele. Amestecă și lasă să dea 2-3 clocote. Păstrează ½ cană din sosul de cacao și lasă restul compoziției să se răcorească.
- Încorporează gălbenușurile, unul câte unul, în compoziția răcorită. Apoi adaugă făina amestecată cu praful de copt. Bate spumă albușurile cu un praf de sare și încorporează-le cu o spatulă în compoziție.
- Toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și pudrată cu făină.
- Dă la cuptorul încins în prealabil și coace 20-25 de minute la 180 de grade sau până scobitoarea-test iese curată din compoziție.