x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iubitorul de Dumnezeu

Iubitorul de Dumnezeu

de Carmen Dragan    |    11 Iun 2008   •   00:00

La 27 ianuarie 1756 se năştea la Salzburg unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice: Wolfgang Amadeus Mozart

La 27 ianuarie 1756 se năştea la Salzburg unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice: Wolfgang Amadeus Mozart. “Răpirea din Serai”, “Nunta lui Figaro”, “Don Giovani” sau “Flautul fermecat” sînt doar cîteva dintre renumitele sale piese, jucate şi astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din întreaga lume. Pe lîngă cele 17 opere, Mozart este cunoscut şi pentru 19 messe, cantate, motette pentru soprană şi orchestră şi, nu în ultimul rînd, Requiem-ul în Re Minor.

Sfera lui Mozart

“Iubitorul de Dumnezeu” (Amadeus, în latină) a impresionat atît de mult lumea, încît, în 1890, a fost creată o bomboană de ciocolată ce îi poartă numele: Mozartkugeln (mingea lui Mozart). Crea­torul ei este Paul Fürst, iar reţeta se prepară şi astăzi. Deşi sînt încă reali­zate manual, anual se produc 1,4 mili­oane de bomboane. Învelite în folie de aluminiu argintiu şi marcate cu albastru, bomboanele rămîn proaspete timp de opt săptămîni. În anul 1905, Fürst a prezentat bomboanele sale la un tîrg şi a primit o medalie de aur pentru creaţia sa. Bomboanele originale se găsesc doar în cofetăriile Fürst, însă pe piaţă există multe imitaţii. Se recunosc după faptul că sînt mai mici decît cele originale şi uneori sînt plate pe o parte. La cele trei meciuri ale Campionatului European, care se vor desfăşura în Salzburg, suporterii vor putea savura aceste delicatese. Iar noi, ceilalţi, care vom privi meciurile la televizor, vom putea gusta din bomboanele dulci dacă le vom prepara în casă, urmărind reţeta pas cu pas.

Mozartkugeln - Ciocolata lui Mozart

Ingrediente: 75 g nuga, 400 g cocă de migdale, 60 g fistic, 150 g ciocolată albă, 150 g ciocolată neagră.
Preparare: se lasă nuga pentru o jumătate de oră la frigider. Se mixează 30 g de fistic şi se amestecă bine cu 200 g cocă de migdale. Din această compoziţie se realizează un rulou lung de 30 cm. Din acesta se taie bucăţi lungi de un cm. În mij­lo­cul fiecărei bucăţi se face o tăietură cu ajutorul unui cuţit. Se porţionează nuga răcită în 30 de pătrăţele cu latura de un cm. Din fie­care pătrăţel se face cîte o mingiuţă, care se introduce în bucăţile tă­iate din coca de migdale. La fel se procedează şi cu al doilea rulou din cocă. Fiecare bucată astfel obţinută se rotunjeşte în palmă. Se lasă la rece. Bucăţile de ciocolată albă se topesc la bain-marie. Se trec prin ea toate bilele, apoi se lasă la rece, pe un grilaj de bucătărie, să se întărească. Ciocolata neagră se topeşte şi ea la bain-marie, apoi se trec prin ea bilele. Se servesc după ce s-au întărit.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda