x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, bucătarul-etalon

Jamie Oliver, bucătarul-etalon

de Magda Cristina Ursache    |    07 Feb 2010   •   00:00
Jamie Oliver, bucătarul-etalon

Jamie Oliver a ajuns să fie astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi şi admiraţi bucătari ai lumii. Are o carieră tv, o familie fericită, multe proiecte sociale, donaţii, este cel mai bine vândut autor de cărţi de bucate, are propriul brand şi o avere suficient de mare, încât să nu-şi facă griji pentru pensie. Nu e de mirare că a ajuns să fie un idol pentru copiii britanici. Probabil cel mai mic dintre aceştia este Archie Coffer, un puşti de doar 2 ani,care a reuşit gătind să îşi ajute familia şi să ajungă cunoscut, devenind „Noul Jamie Oliver".

Jamie Oliver a readus meseria de bucătar în rândul meseriilor profitabile şi plăcute. Văzând succesul pe care l-a avut şi reuşitele sale - ca să nu mai vorbim despre profitul bănesc -, tot mai mulţi părinţi îşi încurajează copiii să o ia pe acest drum în viaţă. Este şi cazul lui Nick Coffer, un britanic în vârstă de 36 de ani, casnic.

În noiembrie anul trecut, Nick, un mare fan al lui Jamie Oliver, a creat un blog intitulat „My Daddy Cooks" în care el şi fiul său de doar 2 ani, Archie, pregătesc diverse reţete simple. Nick a creat acest blog după ce firma sa de distribuţie de alimente a dat faliment din cauza crizei economice. Devenind un tată casnic, el a hotărât să găsească o modalitate de a se distra şi de a o ajuta cumva pe soţia sa, Jo, în vârstă de 37 de ani, rămasă singura care aducea bani în casă.

De asemenea, i s-a părut o modalitate foarte bună de a interacţiona cu fiul său. În doar trei luni, blogul său are fani în SUA, Brazilia, Noua Zeelandă, Australia şi nu numai şi are între 500 şi 1.000 de vizitatori pe zi, un număr mare pentru lumea blogurilor.

Fiind un gurmand, Nick a vrut să îi transmită plăcerea pentru gust şi fiului său. Şi în mod sigur a reuşit. Puştiul nu numai găteşte împreună cu tatăl său, dar şi mănâncă rezultatul final cu aşa o poftă, încât te face să te în­trebi ce delicatese au gătit cei doi. Deşi nu e vorba despre aşa ceva, ci doar despre reţete simple, Archie savurează fiecare bucăţică. Şi asta pentru că aşa a fost învăţat. Încă de la început, părinţii săi au încercat să-l facă să descopere mâncarea şi gustul.

„Pe la 6 luni, Archie a avut o alergie la lactate. I-a trecut acum, dar am fost mereu foarte atenţi cu ce l-am hrănit. În plus, nu i-am dat să mănânce pireuri când era bebeluş, aşa cum fac mulţi părinţi. Mi se pare stupid. De ce să faci o legumă piure când poţi să o faci bucăţele mai mici şi să i-o dai lui să o mesteceĂ Desigur că se face mai multă mizerie, dar astfel l-am lăsat pe el să-şi descopere propriul apetit. Pe la 9 luni se hrănea singur cu o lingură.

De asemenea, nu cred că un copil mic, care nu poate face diferenţa dintre o mâncare bună şi o mâncare proastă, ar trebui întrebat ce ar vrea să mănânce. Pur şi simplu îi pui mâncarea în faţă şi o să înveţe să nu facă mofturi şi să mănânce orice. Rezultatul, în cazul lui Archie, a fost că acum are o relaţie minunată cu mâncarea şi ştie să o savureze", a spus Nick despre plăcerea neobişnuită a fiului său pentru mâncare.

Reţetele simple preparate de cei doi nu sunt dintre cele mai complicate sau din cele mai scumpe, având în vedere că familia se întreţine doar dintr-un singur salariu. „Cred că este cel mai bun mod de a găti dacă ai un buget limitat. Nu am reţete fixe, câteodată mai şi inventez. Important e să iasă delicioase şi să nu fie foarte complicate."

Archie, numit acum „Noul Jamie Oliver", are cu si­guranţă şanse să calce pe urmele bucătarului. Văzând impactul la public pe care îl are acest proiect al lui Nick, un editor i-a cerut deja drepturi de autor pentru a transforma totul într-o carte, iar BBC vrea să filmeze o serie intitulată „Bucătăria lui Archie" în care puştiul să transmită bucuria lui pentru gătit mai departe cât mai multor familii. Rămâne de văzut dacă, la fel ca Jamie, va reuşi să schimbe concepţia oamenilor despre gătit şi mâncare.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie