x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jocul de-a bucataria

Jocul de-a bucataria

de Monica Andronescu    |    19 Oct 2005   •   00:00
Jocul de-a bucataria
CAIET DE RETETE
Jocul a inceput acum un an... Va invitam atunci sa va alaturati noua intr-o aventura minunata, intr-o lume cu care ne intalnim in fiecare zi, dar ale carei frumuseti uitam adesea sa le descoperim.

De la inceputurile lumii si pana azi s-au scris nenumarate randuri... Am incercat sa le descoperim si, impreuna cu domniile voastre, sa scriem si noi inca o pagina in aceasta uriasa carte de bucate si de bune maniere care este gastronomia.

Astazi vrem sa va multumim pentru ca ne-ati fost alaturi si, ne-ati trimis gandurile dumneavoastra, iar printre ele retete minunate. Acum e randul nostru - al celor care timp de un an am ales retete pentru dumneavoastra (Mara, Cristina, Anna, Simona, Tudor, Kostas, Andreea, Georgeta, Veronica, Monica, Stefania, Elvira, Vanda, Alina) - sa va oferim cateva dintre felurile de mancare preferate. Si pentru ca bucataria romaneasca este atat de ofertanta, am ales cateva retete traditionale, asa cum se gatesc ele pe la noi pe acasa. In spatele fiecareia se ascund un om si un gand bun. Multe dintre ele va sunt cu siguranta cunoscute, caci, vorba Ecclesiastului, "ceea ce a mai fost, aceea va mai fi si ceea ce s-a intamplat, aceea se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare", dar asa cum am descoperit impreuna in anul care a trecut, bucatele au personalitatea lor si comunica in feluri diferite cu cel ce le prepara. Iar fiecare ingredient adaugat, fiecare condiment deschide calea spre noi si noi imparatii ale gustului.

Va poftim, asadar, la masa! Si, inainte de a degusta minunatele bucate cu care va imbiem, va propunem sa reinventam un vechi proverb romanesc: "Spune-mi ce mananci... ca sa-ti spun cine esti!". Jocul incepe din nou...

SARMALE IN FOI DE VARZA


In dimineata de Craciun casa se umplea de aroma celor mai bune sarmale. Va ofer aici reteta, asa cum am invatat-o de la mama.
Monica Andronescu

  • INGREDIENTE:
  • doua kg varza acra, 700 g de carne amestec, 4 cepe mijlocii, 3 linguri cu orez, doua linguri cu ulei, doua linguri cu bulion, 4 rosii, un ou, 100 g de smantana, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare si piper, mamaliguta.
  • PREPARARE: Carnea se curata, se spala si se da prin masina de tocat, impreuna cu o ceapa curatata si spalata. Se amesteca toate intr-un castron adanc, cu orezul ales si spalat, verdeata tocata, sare, piper si restul de ceapa, tocata marunt si calita in ulei. Se desprind cu grija foile de varza si se umplu cu tocatura. Varza ramasa se taie fideluta. Se pune in cratita un strat de sarmale, se acopera cu varza tocata si cu feliute subtiri de rosii, se mai pune un rand de sarmale si tot asa pana se termina cu un strat de rosii. Se adauga bulionul si o lingura cu ulei. Se fierb o jumatate de ora la foc domol, apoi se dau la cuptor sa scada. Se servesc calde cu smantana si cu mamaliguta.

    COZONAC CU CACAO SI NUCI


    Multe mancaruri am gatit noi impreuna, dar cel mai aproape de suflet mi-a ramas primul cozonac gatit de nora-mea.
    Monica Stefania Velicu

  • INGREDIENTE:
  • 500 g de zahar tos, 500 g de faina, 5 oua, 500 g de nuci, 200 g de unt, 3 linguri cu cacao, 100 ml de lapte, un plic praf de copt, un plic zahar vanilinat, 100 g de zahar pudra.
  • PREPARARE: Nucile se coc in cuptorul incins, se scot, se racesc si se curata de coaja, iar miezul se taie in sferturi. Se freaca untul cu zaharul tos si cu cel vanilinat, cu galbenusurile, faina, praful de copt, laptele si albusurile, care in prealabil au fost batute spuma. Se framanta aluatul si se taie in doua. In prima parte se amesteca laptele cu cacaua, iar in cea de-a doua parte se incorporeaza miezul de nuca. Se pun jumatatile una pesta alta si se asaza intr-o tava unsa cu unt, dandu-se la cuptor timp de 90 de minute. Se serveste pudrat cu zahar si se taie felii numai dupa ce s-a racit.

    MAMALIGUTA IN PATURI


    Cum sunt departe de casa, aceasta reteta imi aminteste de meleagurile maramuresene.
    Anna Borca

  • INGREDIENTE:
  • 500 g de malai, apa, 50 g de unt, 200 g de branza telemea, 300 g de cascaval, sare.
  • PREPARARE: Se pune apa la fiert si, cand incepe sa fiarba, se adauga sarea si malaiul. Se face o mamaliga mai raruta. Se unge bine un vas, se pun un strat de branza telemea, unul de mamaliga, unul de cascaval si tot asa pana se umple vasul, ultimul strat fiind de cascaval. Se da la cuptor la foc mic pentru o jumatate de ora.

    URZICI CU USTUROI


    De-atata vreme v-am obisnuit sa gustati din bucatele mele simple si sanatoase…
    Matusa Elvira

  • INGREDIENTE:
  • un kg de urzici, doua linguri cu untdelemn, o lingurita cu faina, mujdei, sare.
  • PREPARARE: Urzicile se spala in multe ape si se oparesc in apa clocotita cu sare. Se lasa sa fiarba pana se inmoaie, se scurg de apa si se dau prin sita adaugand cate o lingurita din zeama in care au fiert. Se pun intr-o cratita la foc, se adauga sare, untdelemn si faina si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand mereu cu lingura pana incep sa se umfle. Se pun pe o farfurie si se servesc cu mujdei si cu mamaliguta calda.

    TORT DE CASA


    In ultimii ani, tortul este nelipsit de pe mesele sarbatoresti ale romanilor.
    Georgeta Marcu

  • INGREDIENTE:
  • blatul: 10 oua, 12 linguri cu nuci pisate, 4 linguri cu pesmet fin, doua linguri cu cacao, 10 linguri cu zahar; crema: 300 g de unt, 300 g de zahar, 100 g de ciocolata alba, esenta de rom, 250 g de frisca; siropul: doua linguri cu cacao, 150 ml de apa si 150 g de zahar (dupa gust), esenta de rom.
  • PREPARARE: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat bine cu zaharul pana devin o pasta groasa. In aceasta pasta se adauga unul cate unul galbenusurile, nuca, pesmetul si cacaua. Compozitia se omogenizeaza si se toarna intr-o forma de tort, unsa si tapetata cu pergament. Se coace la foc mic in cuptor preincalzit. Siropul se pregateste din apa, cacao, zahar dupa gust si cateva picaturi de esenta de rom. Amestecul se fierbe pe foc si, dupa ce a scazut putin, se lasa la racit. Pentru crema se topeste ciocolata la bain-marie si se amesteca impreuna cu zaharul pana cand acesta s-a topit. Se ia de pe foc si, dupa ce amestecul s-a racorit, se adauga si untul. Compozitia se omogenizeaza si se amesteca bine cu esenta de rom. Dupa ce blatul s-a racit se taie in doua jumatati. O jumatate se asaza pe un platou si se insiropeaza. Se pune jumatate din crema si apoi cea de-a doua jumatate de blat, insiropat si el. Crema ramasa se pune peste tort, dupa care se imbraca in frisca.

    CIORBA DE POTROACE


    Dupa o petrecere intre prieteni, o astfel de ciorba este bine venita.
    Tudor Cires

  • INGREDIENTE:
  • maruntaiele de la o pasare, o ceapa, un morcov, un pastarnac, o telina, doua linguri cu orez, un litru de zeama de varza, o legatura de patrunjel, o legatura de leustean, sare si piper.
  • PREPARARE: Se spala bine maruntaiele, se taie in bucati potrivite si se pun la fiert in apa rece. Se adauga ceapa taiata marunt si zarzavatul. Cand sunt aproape fierte, se pune orezul, iar la sfarsit se adauga zeama de varza fiarta inainte, patrunjelul si leusteanul tocate marunt.

    PUI TARANESC


    E felul meu de mancare preferat, descoperit si aprofundat in cea mai placuta companie.
    Pompiliu Kostas Radulescu

  • INGREDIENTE:
  • un pui, o lingura cu untura, o ceasca cu zeama de carne, o ceasca cu vin alb, 3 linguri cu pasta de tomate, cativa catei de usturoi, cimbru, sare si piper.
  • PREPARARE: Puiul se taie bucati si se sareaza, apoi se pune la prajit. Dupa ce s-a rumenit se stinge cu zeama de carne si vinul. Se mai lasa la inabusit cateva minute si se adauga pasta de tomate. La sfarsit se pun cimbrul, usturoiul pisat si piperul.

    PARJOALE MOLDOVENESTI


    La noi acasa se gateau la fiecare sfarsit de saptamana. Le voi asocia intotdeauna cu sarbatorile si familia.
    Veronica Guzun

  • INGREDIENTE:
  • 600 g de carne de vaca, 150 g de untura, o ceapa mica, 120 g de paine alba, 150 ml de lapte, 3 oua, 4 linguri cu pesmet, 40 g de faina, doua lingurite cu smantana, usturoi, piper macinat, cimbru, patrunjel verde, sare.
  • PREPARARE: Carnea se toaca impreuna cu ceapa calita si painea inmuiata in lapte, se amesteca cu doua oua batute, patrunjelul si usturoiul tocate marunt, smantana, cimbrul, sarea si piperul. Pasta rezultata se modeleaza in opt chiftele lunguiete care se trec prin faina, apoi prin oul batut si prin pesmet si se prajesc in untura. Se servesc calde cu garnitura de cartofi natur, piure sau mazare.

    MANCARE DE GUTUI


    Combinatia de dulce cu amarui este gustul care ma caracterizeaza.
    Andreea Aron

  • INGREDIENTE:
  • 4 gutui de marime mijlocie, 30 g de unt, 100 g de zahar.
  • PREPARARE: Se aleg gutui sanatoase, se spala si se sterg cu un servet uscat. Se taie felii si se pun la calit intr-o tigaie cu unt la foc potrivit. Dupa ce s-au calit, se adauga zaharul si se lasa inca putin la foc, ca sa se caramelizeze usor.

    SOS DE VIN


    Aromat si piscator la limba, e numai bun pentru a-l savura alaturi de o friptura.
    Vanda Ionitoiu

  • INGREDIENTE:
  • un morcov, o telina, o ceapa, 100 g de unt, doua linguri cu faina, 200 ml de supa de oase, 150 ml de vin alb, o lingura cu bulion, cimbru, ienibahar, piper, sare.
  • PREPARARE: Se rade zarzavatul de supa, se taie ceapa marunt si se calesc impreuna. Dupa ce legumele s-au inmuiat, se pune faina, se stinge cu bulion si supa de oase amestecata cu vin. Se pune cimbru, ienibahar, piper si sare si se lasa 30 de minute la fiert.

    CARAS PRAJIT


    Prima mancare pe care am gatit-o ca proaspata sotie… E delicios si usor de preparat.
    Cristina Andreea Catana

  • INGREDIENTE:
  • un kg de caras, doua capatani medii de usturoi, 4-5 rosii, ulei, sifon
  • PREPARARE: Se alege un caras de un kilogram, se curata, se taie fileuri si se prajeste in ulei. Separat se piseaza usturoiul si se face un mujdei, adaugand putin cate putin ulei. La sfarsit se adauga putin sifon. Cand e de consistenta unei maioneze, se pun rosiile coapte si sfaramate. Se asaza intr-o tava cate un strat de mujdei si un file (fierbinte) de peste. Primul si ultimul strat trebuie sa fie de mujdei. Se lasa sa se raceasca, eventual, peste noapte, la rece. Se serveste rece, cu cartofi sau cu morcovi fierti.

    TARTA CU STRUGURI


    Desi eram o incepatoare in ale gastronomiei cand am gatit-o prima data, reteta mi-a reusit din plin…
    Mara Raducanu

  • INGREDIENTE: aluatul: 200 g de faina, 1/2 cub de drojdie, 30 g de zahar, sare, 30 g de unt moale, 100 ml de lapte; umplutura: 3 oua, 60 g de zahar, un praf de budinca de vanilie, 4 linguri cu suc de lamaie, 200 ml de frisca, 400 g de struguri.
  • PREPARARE: Se amesteca laptele cu drojdia si zaharul. Se lasa 15 minute, apoi se incorporeaza in faina impreuna cu untul topit. Se lasa aluatul la dospit 35 de minute. Intre timp se separa ouale, iar galbenusurile se bat cu zaharul si coaja de lamaie. Se amesteca cu zeama de lamaie, cu praful de budinca si cu albusurile batute spuma tare. Frisca se incorporeaza in crema si se amesteca totul usor. Se intinde aluatul intr-o tava tapetata cu faina si se pun deasupra crema si strugurii. Se lasa 25 de minute la loc cald, apoi se coace la foc potrivit.

    CIORBA DE PERISOARE


    E un fel de mancare din care, daca nu gust atunci cand este gata, nici ca mai apuc…
    Alina Voinea

  • INGREDIENTE:
  • 500 g carne amestec, o cescuta cu orez, 3 linguri cu faina, un ou, 3 morcovi, o telina, pastarnac, 4 cepe, 3-4 ardei, un litru de bors, 5 rosii, leustean, ulei, sare, piper si 100 g smantana.
  • PREPARARE: Se toaca doua cepe si se calesc in putin ulei impreuna cu celelalte legume taiate in bucati potrivite. Se adauga apa si se lasa la fiert. Separat se amesteca bine carnea cu orezul, sare, piper, un ou si se formeaza perisoare care se dau prin faina. Cand legumele au fiert se pun perisoarele si se da focul mare pentru 10 minute, ca sa nu se lipeasca de fund. Cand carnea e aproape fiarta se pune borsul, se mai da un clocot si se drege cu smantana si se adauga leusteanul.

    CIOLAN AFUMAT CU FASOLE


    Devine dintr-o data mult mai gustos daca asezi langa el pe masa si o carafa cu vin rosu de buturuga.
    Simona Chiriac

  • INGREDIENTE:
  • un kg de ciolan de porc, 300 g de fasole uscata, doua linguri cu bulion, o ceapa, cativa catei de usturoi, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, cimbru, foi de dafin, 100 ml de ulei, sare si piper.
  • PREPARARE: Fasolea se alege, se spala si se lasa la inmuiat cu o seara inainte. Se pune la fiert. Cand clocoteste se arunca apa si se schimba, operatiunea repetandu-se de doua ori. Se curata ciolanul, se taie carnea in bucati care se oparesc in apa clocotita si se spala, apoi se pun la fiert. Ceapa, curatata si spalata, se inabusa in ulei cu o lingura cu apa, se pune bulionul si se mai lasa un sfert de ora, apoi se toarna peste fasole. Se adauga cateva foi de dafin, sare piper, cimbru si usturoi pisat. Se pune si carnea lasandu-se sa fiarba un sfert de ora. Se serveste cald cu verdeata tocata marunt.

    COZONAC TRADITIONAL


    O prajitura pe care gospodinele de pe la noi o pregatesc la sarbatori.
    Georgeta Marcu

  • INGREDIENTE:
  • un kg de faina, 250 ml de lapte, 250 g de zahar, 75 g de drojdie de bere, 5 oua, 150 ml de ulei, sare, zahar vanilinat si coaja rasa de lamaie; umplutura: 250 g de nuci, 150 ml de lapte, 150 g de zahar, scortisoara si vanilie.
  • PREPARARE: Se pregateste o maia din drojdie, lapte, zahar si 150 g de faina, care se lasa la crescut. Separat se amesteca bine ouale cu restul de zahar, sare si arome. Dupa ce maiua a crescut se pune peste faina ramasa si se amesteca. Se adauga ouale si se framanta bine. Dupa ce aluatul framantat se desprinde de pe maini se adauga uleiul si se framanta in continuare. Aluatul, bine framantat, se lasa la crescut. Dupa ce a crescut se framanta din nou si se lasa iar la crescut. Separat se pregateste umplutura din nucile macinate, zaharul si scortisoara care se fierb in lapte. Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua. Din fiecare jumatate de aluat se intinde pe planseta unsa cu ulei cate o foaie groasa, peste care se pune umplutura. Foia se ruleaza si se asaza in forma unsa si ea cu ulei. Se mai lasa la crescut, dupa care se coc in cuptorul preincalzit la foc mic.
  • ×