x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Junk-food: o placere indispensabila

Junk-food: o placere indispensabila

07 Ian 2005   •   00:00

Suntem in intarziere si… adio micul dejun! "N-are nimic", ne spunem in sinea noastra. Exista solutii rapide si eficiente, care satisfac pe moment senzatia de foame. Dar daca am sti ce ne asteapta pe termen lung, parca tot mai buna ni s-ar parea omleta.

VANDA IONITOIU

DIN GRABA. Intre sanatate si rasfat primeaza al doilea
Petrecerile intre prieteni sunt preferatele tuturor. Oameni bine dispusi, muzica buna si mancare cat mai usoara. Evident ca dupa bunul mers al modelului american, fiecare vine cu cate ceva de mancare, ca de, moda trebuie respectata chiar si cand e vorba de alimentatie. De pe masa nu lipsesc alunele, cartofii prajiti si chipsurile. Toata seara se danseaza si se rontaie: ba stixuri, ba floricele, orice este la indemana. Intr-un cuvant, numai junk-uri! Fie ca mananci cartofi prajiti, crochete de peste sau lucruri mai usoare gen alune si fistic, tipul alimentelor este invariabil acelasi. Si nu exista petrecere fara mancare de acest gen, oricat de mult te-ai stradui sa adopti un alt fel de regim.

"Junk-food-ul" este un termen foarte des vehiculat in ultimul timp, dar putini dintre noi stiu insa ce inseamna cu adevarat aceasta denumire. Ea provine din limba engleza si este general valabila tuturor alimentelor care ofera organismului exclusiv anumite substante. Gustarile sarate, bomboanele, mancarea de la fast-food si prajiturie din comert sunt doar cateva dintre alimentele care intra in categoria Junk-food.

INVESTITII. Chiar daca initierea in aceasta modalitate de a manca au facut-o americanii, se pare ca australienii sunt cei care se inghesuie sa detina suprematia la acest tip de alimente. Ei cheltuiesc lunar aproape jumatate din bugetul casei pe astfel de hrana. Pentru ei si nu numai, mancarea de acest fel a devenit o afacere profitabila pentru ca ea contine o mare cantitate de grasimi saturate, care dau rapid senzatia de satietate. O masa de acest fel contine mai mult de jumatate din necesarul zilnic de grasimi, dar nu astampara senzatia de foame. Australienii sunt si suporteri inraiti ai bauturilor carbogazoase, care se incadreaza in aceeasi categorie de alimente. In 15 ani, consumul acestor bauturi in Australia aproape s-a triplat.

ALTERNATIVE. Adeptii acestei mancari sunt in general persoanele grabite, care prefera sa economiseasca timp si sa scuteasca nervi. Vine cineva in vizita: bagam repede la cuptor o pizza semipreparata! Daca avem pofta de ceva bun, dar si consistent, nu mai avem rabdare sa mixam un piure de fructe. Dam fuga la cofetarie si ne ospatam cu o savarina. Si parca tot shake-ul de ciocolata, atat de cremos si gustos, este varianta aleasa de multi dintre noi, in defavoarea unui suc de morcovi sanatos, dar insipid. Alegerea ne apartine, iar consecintele… ei bine, mai avem ceva timp sa ne gandim la ele. Cea mai evidenta urmare este ingrasarea.

Nu va simtiti insa vinovati! E treaba fiecaruia ce si cum alege sa manance. Important este sa nu va lasati influentati de tendinte si sa va ganditi la mancare si la timpul viitor, nu numai la prezent. Dar, de ce sa nu recunoastem, cand mancam ceva bun, ne simtim bine. Si cum un zambet este accesoriul perfect in orice situatie… pofta buna la ce va face sa va simtiti bine!

DESERT
Prajitura de ciocolata americana. Aveti nevoie de 250 gr unt, doua lingurite lapte, o lingurita zahar vanilat, 3 lingurite zahar, doua lingurite zahar pudra, un ou, o lingurita cacao, 5 lingurite faina, un varf de cutit de praf de copt si 3 lingurite de ciocolata pentru prajituri, taiata bucatele. Frecati foarte bine untul cu mixerul, dupa care amestecati in compozitie zaharul pudra, oul, cacaua si laptele. Amestecati praful de copt cu faina separat, dupa care adaugati-le si pe ele in compozitia obtinuta. La sfarsit se pun si bucatele de ciocolata. Ungeti o tava cu margarina si tapetati-o cu faina. Luati cate o lingurita din amestec si puneti-l in tava de copt. Se lasa la cuptor circa 10-15 minute la foc mare. Aceste fursecuri sunt servite la un ceai sau la o cafea cu prietenii.

×
Subiecte în articol: gastronomie