x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jurnalul de bucatarie - Bucatele Fagaduintei

0
Autor: Lavinia Betea 17 Ian 2007 - 00:00
Jurnalul de bucatarie - Bucatele Fagaduintei

Sumar: Editorial - Reteta de suflet I O iarna italiana in bucate I Food World I Toulouse Lautrec si gastronomia I Fragezimi vanatoresti I Conexiuni culturale I Din bucataria lui Ghimpl I Despre pur si impur la evrei I Circovii de iarna I Romania in coaja de brad I Ciorba de burta I Ceai de rooibos parfumat I Fratele dulce al cartofului I Evenimente I Meniuri cu timbru I Pauza de cafea I Caiet de retete I

Geografii Culinare - Israel

Despre artisti se spune ca, datorita imaginatiei lor, fac minuni cand gatesc. Cand in bucatarie intra insa plasticienii, incantarea e deplina...

Imediat dupa venirea musafirilor, masa familiei Liana si Mirel Horody-Saxone din Haifa se umple, dupa tipicul arabesc, cu salate. Nelipsitul humus (salata de naut cu ulei de masline), muraturi (de diverse forme, culori si gusturi de ierburi si arome orientale), vinete (in cel putin doua, trei "versiuni").

Uimeste mai ales verdele intens al continutului unuia dintre castronase "Verde de... avocado din Valea Galileii, ma lamureste Liana. Nicaieri nu cresc arbori de avocado si maslini care sa dea fructe mai gustoase decat in livezile dimprejurul Lacului Galileii. In aerul fierbinte si uscat care se aduna in caldarea lacului situata la o altitudine de - 200 de metri fata de nivelul marii, rodul aduna mai intens dulceata si culoare."

Gazde si oaspeti. De altfel, contrar impresiei pe care ti-o da masa incarcata, imprejurul careia s-au asezat oaspetii - doctorii Brandusa si Haim Abramovici, ziarista Biti Caragiale si sotii Davidsohn - , Liana petrece putin timp in bucatarie. In ea intra si iese deseori Mirel, fost inginer-sef la uzina electrica din Haifa, de loc din Horodnicenii Moldovei. Nu gateste insa, rolul lui fiind tot inginereasca "masura". Spune "nu" si "destul" cand e vorba despre cantitati si condimente, cumpara cele mai bune lipii din brutariile arabesti ale orasului si gaseste cele mai aromate ingredinte. Duce bunatatile la masa si toarna "limonana" - bautura racoritoare din apa cu lamaie si gheata - , asezand intai pe fundul paharelor ramurele de menta proaspata care unduie apoi in arabescuri verzi.

Pictoritei Liana Horody-Saxone ii place sa gateasca, desi s-a nascut si a crescut intr-o casa instarita din Bucuresti, cu bucatareasa, jupaneasa si femeie la copii. Se invartea de mica prin bucatarie. Daca i se dadea o bucata de coca, nu mai aveai grija ei.

Placerile vietii. La cina cu oaspeti, "Cholent" ("hamin") e felul de baza. E mancarea tipica de Sabat - sarbatoarea evreiasca a sfarsitului de saptamana. Sabatul incepe la asfintitul soarelui de vineri. In acest timp, conform datinilor, nu ai voie sa aprinzi focul. Fiertul "cholent"-ului incepe vineri dupa-amiaza, pe la 16:00, cand se asaza intr-o oala mare si se acopera intreaga compozitie. Altadata se punea in cuptorul unde se cocea mocnit pana a doua zi la amiaza. Aceia care respecta si acum traditiile il pun pe ochiul aragazului, care tine loc de plita. Mancarea satioasa la care se adauga ingredientele care plac familiei are, se spune, in fiecare casa alt gust. Al Lianei e minunat. "Ca si casa si familia ei" - o lauda oaspetii.

Desi renumite, dulciurile arabesti sunt evitate de familia Horody-Saxone si prietenii lor tocmai din cauza prea multului... dulce. O prajitura cu nuca - prajitura traditionala de la Pastele evreiesc - incheie placuta indeletnicire a cinei cu oaspeti. Nu se foloseste faina, pentru ca nici stramosii de demult, cand ieseau din robia Egiptului, n-au avut.

De la desfatarile simturilor, conversatia luneca firesc catre cele ale spiritului. Se comenteaza ultimul concert al filarmonicii din Israel, dirijat de Zubin Mehta la Haifa. Si ultimele carti cu coperte ilustrate de Liana - "Sperante in intuneric", memoriile tatalui ei, Valentin Saxone (fost detinut politic in primii ani ai regimului comunist), si "Femeile noptii" a doctoritei scriitoare Madeleine Davidsohn, ambele aparute recent la Editura bucuresteana Libra.
Pictorita Liana Horody-Saxone face bucatarie rapida. Gateste preparate evreiesti, arabesti si... romanesti. "Sunt priceputa ca orice artist, zice ea. Artistii au simtul culorii, proportiilor si... bun gust."
"Cholent" ("hamin")

Ingrediente: 500 g fasole alba, 200 g arpacas, 6 linguri de ulei de masline sau untura de gasca, 200 g margarina, o ceapa mare, 250 g piept afumat de gasca, 1,5 kg carne proaspata de vita taiata in cuburi, 500 g os de vita cu maduva, 3-4 oua cu coaja, doua lingurite de sare, o lingurita de piper, o lingura de paprika.

Preparare: Cu o seara inainte se pune fasolea in apa, sa se inmoaie. Gatitul se incepe prin a topi margarina in uleiul de masline (sau untura de gasca). Ceapa se prajeste cat sa se aureasca. Se adauga carnurile toate, fasolea si arpacasul spalate. Se pun deasupra ouale in coaja (nefierte), sarea, piperul, paprika. Se adauga apa cat sa acopere si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba, dupa care se introduce oala in cuptor sau pe "plita de Sabat" pana a doua zi la amiaza. Din timp in timp se verifica daca apa nu a scazut prea mult si se adauga alta, dar nu mai mult de o treime de pahar o data.
Tot ce e frumos
Haifa este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Israel. Orasul in care s-au asezat urmasii cavalerilor templieri, veniti in "tara sfanta" cu credinta eliberarii ei de sub dominatia musulmanilor, adaposteste o populatie multicolora. Evreilor si arabilor stabiliti aici din diverse locuri ale lumii, li se adauga continuu alte etnii. Vile si blocuri albe se desfasoara in noi cartiere, imputinand maslinii de pe colinele Muntelui Carmel in urcusul lor dinspre golful stralucitor al Mediteranei. Vestite sunt "gradinile persane" - centrul mondial al religiei Bahai - in splendoarea carora disputele din "tara sfanta" iti par indepartate. Intr-un posibil concurs al multiculturalitatii, habitatul sotilor Horody-Saxone ar fi, cu siguranta, premiat. Nimic din ceea ce e frumos nu trece neobservat - pare a fi deviza lui. Zeci de picturi - creatie a pictoritei Liana Horody-Saxone prezenta bine cunoscuta in cercul plasticienillor din Israel - impodobesc peretii apartamentului spatios. Pe pervazul ferestrelor si pe etajerele special construite sunt sute de obiecte decorative - papusi, pirogravuri, obiecte de arta populara si artizanat (mai ales in stil romanesc) - , CD-uri cu muzica de toate genurile si din toate locurile si pretutindeni carti. Dupa cum mi-a fost dat sa vad la fata locului, bucuriile spirituale ale vietii sunt intregite in aceasta casa de rafinate placeri gustative, produs al unui simt artistic cultivat, al indemanarii si preciziei exersate in profesii care cer maiestrie si masura.
Citeşte mai multe despre:   liana

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...
Serviciul de email marketing furnizat de