x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar K. Tucker Windham - Jurnalista, fantoma şi cărţile de bucate

K. Tucker Windham - Jurnalista, fantoma şi cărţile de bucate

de Simona Lazar    |    02 Aug 2011   •   21:00
K. Tucker Windham - Jurnalista, fantoma şi cărţile de bucate

O adevarata legenda printre jurnalistii din statul american Alabama, Kathryn Tucker Windham s-a stins din viata la inceputul acestei veri, la varsta de 93 de ani, si, dupa unele zvonuri, s-a dus sa-i gateasca ceva bucate sudiste lui Jeffrey, fantoma cu care imparte gloria de mai bine de patru decenii.

Katie Windham a avut un destin exceptional. La 12 ani, deja debuta in presa sudista, scriind recenzii de film la ziarul tinut de unul dintre verii sai in micul oras Thomasville. La 21 de ani, la absolvirea colegiului, este reporter pentru Alabama Journal, iar in timpul razboiului lucreaza la Birmingam News. A facut gazetarie – ca reporter si fotograf –, dar a avut si propriile emisiuni radiofonice, fiind premiata de mai multe ori de Associated Press. Insa ceea ce a facut-o cu adevarat celebra este seria sa de po­vestiri (adevarate) cu fantome, al carei protagonist este Jeffrey, fantoma care vreme de o jumatate de se­col a bantuit chiar casa in care locuia Katie. Provocata de subiect (si de fantoma ei "de casa"), Kathryn Tucker Windham devine o asidua cule­ga­toa­re de folclor despre fantome, tre­cand prin mai toate statele din Sud in cautarea povestilor adevarate. Asa apare si prima sa carte, in 1969, "Jeffrey si cele 13 fantome din Alabama", dupa care vin la rand celelalte volu­me, toate cu cate treisprezece fantome cu care Jeffrey relationeaza bucuros, in Georgia, Mississippi, Tennessee. Ultima carte cu fantome, o antologie, a aparut in 2004.

Spuneam ca notorietatea neo­bis­nuitei noastre sudiste au asigurat-o fantomele, mai inainte insa de cartile cu povesti extraordinare au fost car­ti­le de bucate. Prima dintre ele a fost "Treasured Alabama Recipes" (1967), pe care autoarea a impartit-o dupa regiunile geografice ale statu­lui Alabama, incepand cu Birmingham si terminand cu Montgomery. Cea de a doua se numeste "Southern Cooking to Remember" (1968). Cartile sale de bucate – ca si cele des­pre fantome – sunt interesante pentru ca pun in valoare traditiile si cultura orala a Sudului, intr-un fel in care altcineva pana la ea nu o mai facuse. I-au fost de folos, poate, si deprinderile sale de jurnalist, obis­nuita fiind sa scormoneasca dupa subiecte, dar in acelasi timp avand stiinta de a-i asculta pe ceilalti. Acestea sunt, de altfel, si calitatile care au impus-o, ca reporter, in anii ’40, cand jurnalismul era un domeniu (inca) rezervat barbatilor.

Din prima sa carte de bucate am ales o reteta usor de preparat: Blinii din bame. Se fierbe o cana cu bame. Bamele se scurg si se face din ele o pasta. Se amesteca apoi cu un ou ba­tut, un sfert de cana de lapte, o lingu­ri­ta de praf de copt, putina sare si fai­na cat sa iasa o compozitie de consistenta celei pentru clatite. Se in­cal­zeste o tigaie, se toarna cateva pi­ca­turi de ulei, apoi cu o lingura mare se pune din compozitia de bame (bli­niile nu trebuie sa aiba o dimensiune mai mare decat podul palmei, iar in functie de diametrul tigaii puteti face doua sau trei in acelasi timp). Se coc pe ambele parti. Se servesc fierbinti, cu sosuri picante.

×
Subiecte în articol: carte de bucate k. tucker windham