x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Kebabul, la mama lui acasă

0
Autor: Gabriela Boeriu 06 Aug 2008 - 00:00

Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.



Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.

“Misterul” Kebabului

Spuneţi-ne cîte ceva despre Kebab. În România, la toate colţurile, întîlneşti fast-food-uri care oferă preparate orientale, în special şaorma, kebab… Ce ar trebui să ştim despre aceast gustos fel de mîncare?

CagŠ Kebabi, este de fapt o variantă locală din regiunea Erzurum a preparatului “Doner Kebab”. Se pregăteşte din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, căruia i se adaugă carne de vită (tocată şi amestecată cu lapte), gustul fiind “ajutat” de felii de ceapă, piper negru, ardei iute. Pentru obţinerea savorii originale e indicat să se presare deasupra… cenuşă de lemn şi abia apoi să se pîrjolească la foc de lemne. Ca băutură se poate folosi ayran-ul, iaurtul nostru specific. E degresant şi bun pentru stomac.

Ce are special bucătăria turcească faţă de cea din alte ţări? Nu ştiu dacă ştiţi, dar se spune că în lume există trei feluri de preparate: chinezeşti, franţuzeşti şi turceşti. Prin secolul al XVII-lea, palatul sultanului avea în jur de o mie şi ceva de servitori, numai în bucătărie. Aceştia s-au perfecţionat şi aşa a evoluat bucătăria turcească. Experimentînd, încercînd diverse arome…

Ce bucate le-aţi recomanda turiştilor care vin în Turcia? Avem multe lucruri care trebuie încercate. Aici, în Istanbul, în anumite locuri se face o baklava de nu-ţi mai trebuie nimic altceva. Altceva ce aş putea să le zic…? Pot să bea un pahar cu apă rece. Apa noastră este… una dintre cele mai gustoase din lume. Şi, apoi, să vină la mine să mănînce kebab. N-o să uite multă vreme nici de mine, nici de kebabul meu!

CagŠ Kebabi

Se prepară din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, carne tocată de vită (10% din cantitatea de carne de miel) amestecată cu lapte, ceapă tăiată felii subţiri, piper negru şi fîşii de ardei iute presărat pe fiecare felie de carne. Pe suprafaţa compoziţiei se presară fin cenuşă de lemn, după care kebabul se “pîrjoleşte” orizontal desupra unui foc de lemne. Pe măsură ce kebabul începe să se rumenească, se ia o frigare şi se taie partea coaptă (de la exterior) cu un cuţit lung, special pentru kebab. Se serveşte cu “pide” (un fel de lipii foarte subţiri).
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de