x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Kebabul, la mama lui acasă

0
Autor: Gabriela Boeriu 06 Aug 2008 - 00:00

Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.



Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.

“Misterul” Kebabului

Spuneţi-ne cîte ceva despre Kebab. În România, la toate colţurile, întîlneşti fast-food-uri care oferă preparate orientale, în special şaorma, kebab… Ce ar trebui să ştim despre aceast gustos fel de mîncare?

CagŠ Kebabi, este de fapt o variantă locală din regiunea Erzurum a preparatului “Doner Kebab”. Se pregăteşte din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, căruia i se adaugă carne de vită (tocată şi amestecată cu lapte), gustul fiind “ajutat” de felii de ceapă, piper negru, ardei iute. Pentru obţinerea savorii originale e indicat să se presare deasupra… cenuşă de lemn şi abia apoi să se pîrjolească la foc de lemne. Ca băutură se poate folosi ayran-ul, iaurtul nostru specific. E degresant şi bun pentru stomac.

Ce are special bucătăria turcească faţă de cea din alte ţări? Nu ştiu dacă ştiţi, dar se spune că în lume există trei feluri de preparate: chinezeşti, franţuzeşti şi turceşti. Prin secolul al XVII-lea, palatul sultanului avea în jur de o mie şi ceva de servitori, numai în bucătărie. Aceştia s-au perfecţionat şi aşa a evoluat bucătăria turcească. Experimentînd, încercînd diverse arome…

Ce bucate le-aţi recomanda turiştilor care vin în Turcia? Avem multe lucruri care trebuie încercate. Aici, în Istanbul, în anumite locuri se face o baklava de nu-ţi mai trebuie nimic altceva. Altceva ce aş putea să le zic…? Pot să bea un pahar cu apă rece. Apa noastră este… una dintre cele mai gustoase din lume. Şi, apoi, să vină la mine să mănînce kebab. N-o să uite multă vreme nici de mine, nici de kebabul meu!

CagŠ Kebabi

Se prepară din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, carne tocată de vită (10% din cantitatea de carne de miel) amestecată cu lapte, ceapă tăiată felii subţiri, piper negru şi fîşii de ardei iute presărat pe fiecare felie de carne. Pe suprafaţa compoziţiei se presară fin cenuşă de lemn, după care kebabul se “pîrjoleşte” orizontal desupra unui foc de lemne. Pe măsură ce kebabul începe să se rumenească, se ia o frigare şi se taie partea coaptă (de la exterior) cu un cuţit lung, special pentru kebab. Se serveşte cu “pide” (un fel de lipii foarte subţiri).
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...
Serviciul de email marketing furnizat de