Cam prin 1800 s-au "stabilit" covrigii in tărgul din Crăng. Acum toată lumea ii ştie drept "Covrigi de Buzău".
Cam prin 1800 s-au "stabilit" covrigii in tărgul din Crăng. Acum toată lumea ii ştie drept "Covrigi de Buzău".
Iniţial, reţeta au adus-o grecii. Negustori innăscuţi, aceştia şi-au deschis la Buzău cărciumi in care serveau, pe lăngă carafele cu vin, şi covrigi ca nişte inele, cu o coajă aurie şi miez moale. Localnicii au furat secretul covrigilor, brutarii şi l-au insuşit. Acum, covrigii de Buzău sunt marcă inregistrată şi, incepănd cu 1 ianuarie 2007, au devenit produs european. Buzoienii organizează anual un festival in cinstea Covrigilor de Buzău, a Cărnaţilor de Pleşcoi şi a Vinului de Pietroasele. Toate, mărci inregistrate. Festivalul se desfăşoară in tradiţia tărgurilor de toamnă şi sugerează belşug şi... măndrie.
REŢETA ORIGINALĂ. Se pregăteşte intăi maiaua. Pentru o sută de bucăţi ai nevoie de 1,500 kg de făină, 200 de grame de drojdie, 50 grame zahăr. Drojdia se amestecă cu zahărul şi se dizolvă in apă caldă. Se adaugă făina şi se lasă la dospit 40 de minute. Aluatul se face astfel: zahărul şi sarea se dizolvă in apă călduţă. Se adaugă impreună cu maiaua in făină şi se frămăntă. Se lasă la dospit 40-60 de minute. După ce a crescut se imparte in 100 de bucăţi, care se modelează. Inelele se lasă in repaus 10 minute. Siropul se face din zahăr caramelizat, care se dizolvă in apă şi se fierbe 25 de minute. Covrigii se opăresc in sirop 5-10 minute, se scot pe o planşetă şi se tapetează cu mac şi sare. Se dau la cuptor 20 de minute.
diana.radu@jurnalul.ro