Nu caută cu tot dinadinsul firescul. El e firesc; e... "Domnul Firesc", şi asta face, de la primul contact cu el sau cu cărţile sale, să dispară orice barieră de comunicare. Sentimentul dominant este că îl ştii de undeva, că poate fi vecinul de palier sau băiatul care vine cu pizza.
120 DE REŢETE ŞI UN MOD DE VIAŢĂ
Într-o armonie perfectă cu înfăţişarea talentatului bucătar, cărţile lui sunt de o simplitate nebănuită, făcându-le accesibile chiar şi necititorului de cărţi. La Jamie, o carte de bucate conţine, aproape invariabil, o lecţie despre cum trebuie să trăieşti inteligent şi simplu ca să-ţi fie bine cu ai tăi şi cu cei din jur. "La masă cu Jamie", volum editat în româneşte la Curtea Veche în 2006, depăşeşte tiparele contemporane, apropiindu-se mai mult de manualele pentru tinerele gospodine de acum două secole.
Pe lângă reţetarul obligatoriu, într-o asemenea culegere avem de-a face cu o serie de sfaturi amicale ("aceasta e o carte «amicală»", scrie Jamie în prefaţă), cum ar fi cele legate de echipamentul de lucru (veselă, maşină de gătit, congelatoare, grătare) sau cu ponturi pentru bucătărie, gen aranjarea ustensilelor, păstrarea alimentelor, coşurile de gunoi etc. "Cartea aceasta, scrie el, nu vă prezintă doar 120 de reţete extraordinare, ci vă ajută să alegeţi un mod de viaţă".
RESPECTĂ ELEMENTELE DE BAZĂ ALE ALIMENTAŢIEI
Care e acest mod de viaţă? Unul extrem de simplu, respectând elementele de bază ale alimentaţiei şi sinceritatea relaţiilor interumane. În plus, o relaţie conştientă cu natura şi o înţelegere inteligentă cu alimentele şi alimentaţia de fiecare zi. "Am crescut", spune Jamie, "printre mâncăruri şi bucătari, iubesc natura şi agricultura, schimbarea anotimpurilor şi produsele specifice fiecărui sezon. Poate şi dumneavoastră aveţi aceleaşi sentimente - dar eu cred că mulţi oameni pur şi simplu nu înţeleg cât este de important de unde provine mâncarea sau ce s-a întâmplat cu ea înainte de a fi cumpărată."
"TOTUL PORNEŞTE DE LA MÂNCAREA CONSUMATĂ"
"E bine să vă puneţi asemenea întrebări... Tot ceea ce mâncaţi are o contribuţie la starea organismului, fie că sunteţi fericit, sănătos, apatic, plin de energie, sensibil la răceli sau guturai, capabil să gândiţi limpede şi să vă concentraţi mai bine. Părul, unghiile, înălţimea, pielea - totul porneşte de la mâncarea pe care o consumaţi... "
Budincă gustoasă de peşte
Deşi am mai mâncat aşa ceva, de curând unul dintre elevii mei mi-a atras atenţia asupra acestei budinci de peşte. În mare, ea cuprinde ceapă dulce şi fenicul fierte la foc mic până se transformă într-un fel de piure, acoperite cu straturi de peşte delicios, cartofi crocanţi şi pesmet cu puţină smântână şi brânză, totul la cuptor.
Când mâncaţi, aveţi grijă să luaţi cu furculiţa câte puţin din fiecare strat! Este o metodă nemaipomenită de a găti păstrăvul, sardinele, somonul sau macroul - de fapt, orice fel de peşte, dar mai ales cel gras, care este grozav pentru copii. Încercaţi să cumpăraţi peşte cât mai proaspăt şi rugaţi-l pe vânzător să-l pregătească şi să-l dezoseze.
Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g cartofi răzuiţi de coajă şi tăiaţi felii subţiri, 4 linguri ulei de măsline, un căţel de usturoi, curăţat şi tocat, o ceapă curăţată şi tăiată felii, un bulb de fenicul curăţat şi feliat, o lingură seminţe de fenicul, 4 fileuri medii sau 8 fileuri mici de păstrăv dezosate, 300 ml smântână subţire, 2 mâini de parmezan proaspăt ras, plus încă puţin pentru presărat deasupra, două fileuri de anşoa, sare mare şi piper negru proaspăt măcinat, două lămâi tăiate pe jumătate.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 200°C. Mai întâi fierbeţi cartofii, timp de câteva minute, în apă clocotită şi sărată, până când se înmoaie, apoi scurgeţi-i într-o strecurătoare. Puneţi pe foc mic o cratiţă cu diametrul de 20 cm şi adăugaţi uleiul, usturoiul, ceapa, feniculul şi seminţele acestuia. Căliţi-le la foc mic 10 minute, cu capac, amestecând des.
Luaţi cratiţa de pe foc. Aşezaţi fileurile de păstrăv peste ceapă şi fenicul cu pielea în sus. Amestecaţi smântâna, parmezanul şi fileurile de anşoa, condimentaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat şi turnaţi amestecul peste peşte. Deasupra aşezaţi feliile de cartofi date prin puţin ulei de măsline, sare şi piper. Introduceţi în cuptor pentru 20 de minute; cu 5 minute înainte de a fi gata presăraţi pesmet şi puţin parmezan ras. Serviţi cu lămâi, salată verde şi bere rece.
Reţetă din volumul "La masă cu Jamie", Editura Curtea Veche, 2006
Citește pe Antena3.ro