x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La masa cu Nea Marin

0
Autor: Monica Andronescu 24 Mai 2006 - 00:00
La masa cu Nea Marin
CULTURA SI PIPER
Actor, scriitor, om de televiziune si inainte de toate... oltean in toata puterea cuvantului. Mancator de praz si "gustator" de zaibar de-aci din tara lui Mihai Viteazul figura lui Amza Pellea a ajuns sa se identifice cu cea a lui Nea Marin. Si nu poti merge in patria oltenilor fara sa-i cauti urmele prin Teatrul National din Craiova, unde alaturi de George Cozorici, de Silvia Popovici sau Dumitru Rucareanu a marcat un moment important al istoriei acestei institutii. Nu poti merge la Craiova fara sa te opresti pe strada si sa-i intrebi pe oameni cine a fost Amza Pellea. "Zambetul Olteniei, oltean si-atat, Nea Marin..."

Ii cauti inregistrarile, ii asculti vocea, ii citesti scenetele si il descoperi iar si iar pe nepotu’ Suca, iti iei papornita cu amintiri si-i dai intalnire la jumatatea drumului... "Ma nepoate, daca vrei sa-i cunosti pe olteni iei trinu..." Mergi ce mergi si te trezesti in tara zaibarului. Zaibar, paine coapta-n test, pui fript si voie buna. Iar daca te trage inima sa mergi mai departe, te pomenesti tovaras de drum cu Nea Marin, "in vreme ce trinu spinteca noaptea spre inima Olteniei. (...) Si dintr-o data ti se zbate inima in chiept. Sariti! Hotii! Furara papornita, aia cu puiu’ fript, cu painea-n tast, de-o duceam lui fiu-meu la Ploiesti. La armata, de ziua lui, de. Fu acilea si nu mai e. (...) Si luara si damijana, sa nu li s-aplece, fir-ar ai dracului..." Si ca sa nu pierzi biletul, te duci mai departe cu trenul in noapte, sa nu scapi finalul povestii. Auzi vocea lui Nea Marin cu timbrul ei inconfundabil si-ti vezi de drum... "Parca-l si vezi la Ploiesti, in poarta regimentului, ca-i zice lu’ fii-su, care-i pupa mana: Ba, iti facu ma-ta o paine-n tast, un pui fript, luai si-o damijana de zaibar de la unchi-to Ilie, de-ala de-ti place tie, sa ai si tu de ziua ta, sa mananci un pui fript, o paine-n tast si sa bei o tara de vin. Sa-ti aduci aminte de-acasa. E, o sa mananci vant si-o sa bei ploaie, dac-o ploua (...) ca-mi furara aia papornita la Craiova..."

Si-uite asa, pe negandite, "trinul" ajunge in gara si iar trebuie sa te desparti de Nea Marin, pana data viitoare, cand Oltenia si povestile ei te cheama din nou. Si iar iti iei papornita, o umpli cu oua sau cu ce-o da Dumnezeu si te duci unde-i vedea cu ochii, sa faci "afaceri" oltenesti. Da’ de-asta vorbim alta data. Nu de alta, da’ "Ma frate-miu, cand faci cate o afacere, cum te taie pe tine capu’, si iasa prost, iti ie nacaz, nu zac nu. Iti ie nacaz, ce mai! Da’ cand te iei dupe capu’ altuia si iasa prost, atunci sa vez, ca-t vine sa-t bagi ghearele-n oichi, nu alta!".

INGREDIENT TEMPERA
Tuculescu e dintre acei artisti puternici a caror forta devine evidenta abia dupa disparitia lor. S-a nascut in 1910, la Craiova si, dupa cateva prezente in expozitii de grup - unde era remarcat ca "pictorul diletant Ion Tuculescu" - are prima "personala" la Ateneul Roman, in 1939. (Intre timp, absolvise Facultatea de Stiinte Naturale si isi luase doctoratul in Medicina.) Desi debutase la 15 ani, pana la moartea sa, in 1962, ramane un "amator" printre artisti. Abia in 1965, pictura lui avea sa "explodeze" intr-un chip pe care pictorul insusi nu-l previzionase. Si asta in ciuda predilectiei sale pentru a picta ochi, scrutand orizonturi nestiute de nimeni! E si cazul tabloului pe care vi-l propun astazi: "Autoportret cu frunze", unde ochiul deschis larg, anticipativ, devine frunza galbena dintr-un covor oltenesc. Artistul insusi nu e pana la urma in aceasta panza decat o chintesenta a elementelor decorative populare, ilustrand prea bine definitia care il insoteste in eternitate: Tuculescu este un "expresionist intarziat de extractie impresionista". (Tudor Cires) Ion Tuculescu "Autoportret cu frunze"
Citeşte mai multe despre:   marin,   nea marin

 



Mai multe titluri din categorie

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...
Serviciul de email marketing furnizat de