La 1 decembrie, a avut loc cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii pensiunilor buzoiene. Cu această ocazie, la Casa cu Tei s-au adunat reprezentanţi ai pensiunilor membre ANTREC Buzău pentru a participa la etalarea produselor gastronomice proprii şi a unor produse turistice zonale. S-a lansat Ghidul Gastronomic al Pensiunilor din Buzău, ediţia 2010 şi Tratatul de Turism Rural, la care au lucrat cu sârg prof. univ. Puiu Nistoreanu şi colaboratorii săi. Aceste publicaţii prezintă amănunţit, cu informaţii şi ilustrate de calitate, atât pensiunile, cât mai ales produsele care fac fala proprietarilor. Ghidul cel nou se pune la dispoziţia doritorilor, pofticioşilor, dar mai ales a celor ce cutează a risca să se nărăvească la bunătăţi, cu informaţii şi chiar reţete „Marcă de Buzău”.
Cum pensiunile reprezintă localitatea de baştină şi aduc cu ele bucate specifice zonei, pun astfel în evidenţă atât roadele rământului, cât şi măiestria în arta gătitului şi a punerii în valoare a preparatelor.
Pe mesele aranjate de-a lungul uriaşului salon din Casa cu Tei, reprezentanţii pensiunilor veniţi să participe la această sărbătoare au etalat cu talent mulţime de produse care mai de care mai autentice şi mai naturale. De la cârnaţii de Pleşcoi la vinurile de Pietroasele şi Ţuica Mortală de la Chiojdu, la babicul de casă, zacuştile de ghebe, sarmalele de post cu păsat şi cele cu păsat şi carne afumată, înfăşate în varză acră sau frunze de viţă, până la preparate din vânat şi peşte, toate erau la dispoziţia unui juriu care trebuia să stabilească măiestria bucătarilor. Din juriu au făcut parte, prof. univ. Puiu Nistoreanu, dr vet. Alexandru Iancu şi reprezentanta Jurnalului Naţional.
După degustări şi dezbateri, au fost acordate diplome şi premii tuturor pensiunilor participante, întrucât fiecare prezenta ceva deosebit, ceva care musai trebuia evidenţiat şi în primul rând era musai să ajungă pe mesele oaspeţilor care le călcau pragul. Originalitatea şi calitatea superioară a produselor, precum şi aspectul artistic al montării lor pe platouri sau alte vase stârneau interesul şi apetitul privitorilor. În felul acesta, juriul a avut ceva mai mult de lucru. Nu puteai să-ţi iei ochii de la babiţele cu pastramă şi ciuperci ale Pensiunii Varlaam şi nici nu puteai să nu ameţeşti când se învârtea sub nasul tău caruselul pastramelor, al Pensiunii Casa Dragu. Pastrama de iepure, raţă, gâscă, pui, curcan, capră, prepeliţă, oaie se rotea ademenitor, sub panglica tricoloră, cu aceeaşi fală ca la o prezentare într-un târg internaţional. Cum să nu te ademenească şi să te facă partinitor pastrăvul umplut cu fasole bătută (!) prezentat în evantai de Pensiunea Melania? Ce să zici de găina naşului, cea umplută şi împodobită cât mai festiv, pentru a fi jucată la nuntă, şi de sarmalele de post cu păsat şi ciuperci, înfăşurate în varză acră sau foi de viţă? Nu mai vorbim de Ţuica Mortală a Pensiunii Tata Lice. Nu mai pomenim nici de zacuştile de ghebe, de vinete, de murăturile în saramură sau oţet care-ţi lăsau gura apă! Toate, dar toate, având între ele steagul tricolor, simbol al românilor.
O surpriză deosebit de plăcută
Imediat ce a fost dat startul la degustări către asistenţă, s-a anunţat mult aşteptata degustare a Tocanei Naţionale, precum şi a unor preparate specifice sârbilor din localităţile buzoiene. Ideea a pornit de la Poliana Partal, de origine sârbă, care a gândit că nu numai sârbii, ci şi ceilalţi etnici locuitori ai meleagurilor buzoiene pot şi trebuie să-şi pună în evidenţă bogăţia gastronomică, culturală şi tradiţiile. În felul acesta a luat naştere iniţiativa de atragere a tuturor locuitorilor indiferent de etnie.
Când nu ne aşteptam, în mijlocul nostru îşi fac apariţia patru fetiţe buzoiene, membre ale ansamblului Mândre Sânziene din Buzău. Patru copile pline de talent, care ne-au încântat inimile cu vocile lor care au interpretat minunate cântece populare buzoiene.
După Tocana Naţională, topită rapid de mesenii care încă nu ştiau ce-i mai aşteaptă, conform programului sărbătorii, se lansează cu chiote şi sărituri Nunta de la Buzău, un spectacol turistic, realizat impecabil de un grup de tineri şi tinere din Centrul de Creaţie a Judeţului Buzău.
Lada cu zeste
O altă temă a evenimentului a fost Lada cu zestre, prezentată la iniţiativa ANTEC. O să-mi ziceţi, ce rost are? Are! Şi e un lucru deosebit, mai ales pentru un musafir de pe alte meleaguri, care vine şi constată că avem obiceiuri vechi, sănătoase şi numai bune pentru un început de viaţă în doi.
Cu această ocazie a vorbit, a cântat şi ne-a încântat Adela Petre, cunoscută creatoare de obiecte vestimentare şi ţesături deosebite, dar şi o mare iubitoare de folclor.
Şi pentru că la această dată tot românul sărbătoreşte Ziua Naţională, Adela Petre ne-a interpretat o serie de colinde vechi şi a stârnit elanul naţional cântând, alături de ansamblul de dansatori şi taraf, cântece patriotice iubite de popor.
A sosit momentul lansării cărţii de bucate, ce cuprinde „Reţete alese de post şi de Crăciun”, pe care autoarea Simona Lazăr a pus-o la dispoziţia tuturor celor care doresc să prepare mâncăruri delicioase, chiar dacă sunt de post.
Juriul este la datorie
Am hotărât, pentru că nu reuşeam să găsim pe unii mai presus de alţii, să-i premiem pe toţi. Şi i-am premiat! E ciudat lucru şi chiar de mirare să vezi ditamai omul de ispravă, trecut prin multe în viaţă, cum roşeşte şi se fâstâceşte, cum simte că-i creşte inima atunci când munca lui este recunoscută. Mai o pupătură, mai o felicitare, un ciorap şi-o pungă cu daruri, pe lângă diploma acordată, fac obrajii roşii şi atmosfera din ce în ce mai veselă.
Din nou, „Noi suntem români”, sârbe, urări de fericire şi felicitări, pentru noi, pentru alţii, pentru popor, pentru ţară. Mulţumirea şi buna-dispoziţie a pus stăpânire pe toţi şi pe minunata gazdă, familia Partal, care s-a străduit şi a reuşit pe deplin, alături de angajaţii pensiunii Casa cu Tei, să ne ofere o zi de neuitat.