x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La Sărata Monteoru în Căsuţa cu pridvor

0
Autor: Veronica Bectas 08 Dec 2010 - 18:01
La Sărata Monteoru în Căsuţa cu pridvor Veronica Bectaş/Jurnalul Naţional

141647-nr13ga1.jpgLa 1 decembrie, a avut loc cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii pensiunilor buzoiene. Cu această ocazie, la Casa cu Tei s-au adunat reprezentanţi ai pensiunilor membre ANTREC Buzău pentru a participa la etalarea produselor gastronomice proprii şi a unor produse turistice zonale. S-a lansat Ghidul Gastronomic al Pensiunilor din Buzău, ediţia 2010 şi Tratatul de Turism Rural, la care au lucrat cu sârg prof. univ. Puiu Nistoreanu şi colaboratorii săi. Aceste publicaţii prezintă amănunţit, cu informaţii şi ilustrate de calitate, atât pensiunile, cât mai ales produsele care fac fala proprietarilor. Ghidul cel nou se pune la dispoziţia doritorilor, pofticioşilor, dar mai ales a celor ce cutează a risca să se nărăvească la bunătăţi, cu informaţii şi chiar reţete „Marcă de Buzău”.

Cum pensiunile reprezintă localitatea de baştină şi aduc cu ele bucate specifice zonei, pun astfel în evidenţă atât roadele rământului, cât şi măiestria în arta gătitului şi a punerii în valoare a preparatelor.
Pe mesele aranjate de-a lungul uriaşului salon din Casa cu Tei, reprezentanţii pensiunilor veniţi să participe la această sărbătoare au etalat cu talent mulţime de produse care mai de care mai autentice şi mai na­turale. De la cârnaţii de Pleşcoi la vi­nu­rile de Pietroasele şi Ţuica Mortală de la Chiojdu, la babicul de casă, zacuştile de ghebe, sarmalele de post cu păsat şi cele cu păsat şi carne afumată, înfăşate în varză acră sau frunze de viţă, până la preparate din vânat şi peşte, toate erau la dispoziţia unui juriu care trebuia să stabilească măiestria bucătarilor. Din juriu au făcut parte,  prof. univ. Puiu Nistoreanu, dr vet. Alexandru Iancu şi reprezentanta Jurnalului Naţional.
După degustări şi dezbateri, au fost acordate diplome şi premii tu­tu­ror pensiunilor participante, întru­cât fiecare prezenta ceva deosebit, ceva ca­re musai trebuia evidenţiat şi în pri­mul rând era musai să ajungă pe me­sele oaspeţilor care le călcau pra­gul. Originalitatea şi calitatea superi­oa­ră a produselor, precum şi aspectul ar­tistic al montării lor pe platouri sau al­te vase stârneau interesul şi apetitul privitorilor. În felul acesta, juriul a avut ceva mai mult de lucru. Nu puteai să-ţi iei ochii de la babiţele cu pastra­mă şi ciuperci ale Pensiunii Varlaam şi nici nu puteai să nu ameţeşti când se în­vârtea sub nasul tău caruselul pastramelor, al Pensiunii Casa Dragu. Pastrama de iepure, raţă, gâscă, pui, curcan, capră, prepeliţă, oaie se rotea ademenitor, sub panglica tricoloră, cu aceeaşi fală ca la o prezentare într-un târg internaţional. Cum să nu te ademenească şi să te facă partinitor pastrăvul umplut cu fasole bătută (!) prezentat în evantai de Pensiunea Melania? Ce să zici de găina naşului, cea umplută şi împodobită cât mai festiv, pentru a fi jucată la nuntă, şi de sarmalele de post cu păsat şi ciuperci, înfăşurate în varză acră sau foi de viţă? Nu mai vorbim de Ţuica Mortală a Pensiunii Tata Lice. Nu mai pomenim nici de zacuştile de ghebe, de vinete, de murăturile în saramură sau oţet care-ţi lăsau gura apă! Toate, dar toate, având între ele steagul tricolor, simbol al românilor.
O surpriză deosebit de plăcută
Imediat ce a fost dat startul la degustări către asistenţă, s-a anunţat mult aşteptata degustare a Tocanei Naţionale, precum şi a unor preparate specifice sârbilor din  localităţile buzoiene. Ideea a pornit de la Poliana Partal, de origine sârbă, care a gândit că nu numai sârbii, ci şi ceilalţi et­nici locuitori ai meleagurilor buzoiene pot şi trebuie să-şi pună în evidenţă bogăţia gastronomică, culturală şi tradiţiile. În felul acesta a luat naştere iniţiativa de atragere a tuturor locuitorilor indiferent de etnie.
Când nu ne aşteptam, în mijlocul nostru îşi fac apariţia patru fetiţe buzoiene, membre ale ansamblului Mândre Sânziene din Buzău. Patru copile pline de talent, care ne-au încântat inimile cu vocile lor care au interpretat minunate cântece populare buzoiene.
După Tocana Naţională, topită rapid de mesenii care încă nu ştiau ce-i mai aşteaptă, conform programului sărbătorii, se lansează cu chiote şi sărituri Nunta de la Buzău, un spectacol turistic, realizat impecabil de un grup de tineri şi tinere din Centrul de Creaţie a Judeţului Buzău.
Lada cu zeste
O altă temă a evenimentului a fost Lada cu zestre, prezentată la iniţiativa ANTEC. O să-mi ziceţi, ce rost are? Are! Şi e un lucru deosebit, mai ales pentru un musafir de pe alte meleaguri, care vine şi constată că avem obiceiuri vechi, sănătoase şi numai bune pentru un început de viaţă în doi.
Cu această ocazie a vorbit, a cântat şi ne-a încântat Adela Petre, cunoscută creatoare de obiecte vestimentare şi ţesături deosebite, dar şi o mare iubitoare de folclor.
Şi pentru că la această dată tot românul sărbătoreşte Ziua Naţională, Adela Petre ne-a interpretat o serie de colinde vechi şi a stârnit elanul naţional cântând, alături de ansamblul de dansatori şi taraf, cântece patriotice iubite de popor.
A sosit momentul lansării cărţii de bucate, ce cuprinde „Reţete alese de post şi de Crăciun”, pe care autoarea Simona Lazăr a pus-o la dispoziţia tuturor celor care doresc să prepare mâncăruri delicioase, chiar dacă sunt de post.
Juriul este la datorie
Am hotărât, pentru că nu reuşeam să găsim pe unii mai presus de alţii, să-i premiem pe toţi. Şi i-am premiat! E ciudat lucru şi chiar de mirare să vezi ditamai omul de ispravă, trecut prin multe în viaţă, cum roşeşte şi se fâstâceşte, cum simte că-i creşte inima atunci când munca lui este recunoscută. Mai o pupătură, mai o felicitare, un ciorap şi-o pungă cu daruri, pe lângă diploma acordată, fac obrajii roşii şi atmosfera din ce în ce mai veselă.
Din nou, „Noi suntem români”, sârbe, urări de fericire şi felicitări, pentru noi, pentru alţii, pentru popor, pentru ţară. Mulţumirea şi buna-dispoziţie a pus stăpânire pe toţi şi pe minunata gazdă, familia Partal, care s-a străduit şi a reuşit pe deplin, alături de angajaţii pensiunii Casa cu Tei, să ne ofere o zi de neuitat.

Citeşte mai multe despre:   reporter in tigaie,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...
Serviciul de email marketing furnizat de