x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leacuri bune pentru minte

Leacuri bune pentru minte

01 Feb 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, merg cu autobuzul spre pietisoara de unde imi cumpar eu cele trebuincioase in fiecare zi si ma uit cu emotie, dar si cu compasiune la studentii care dimineata, mirosind a somn si a asternuturi calde, se indreapta spre examene. A inceput sesiunea si fiecare dintre ei incearca sa primeasca un calificativ care sa ii permita sa stranga din pumni si sa tipe: "Am trecut!". E tinerete, e vigoare, e ambitie in glasul unora! Dar sunt si teama si neincredere in vocea celor care din cauza lipsei de timp, sau… mai stie Dumnezeu din ce cauza, nu au invatat.

Numai ca sunt si studenti care nu stiu cum sa se concentreze sau cum sa isi dozeze energia, astfel incat sa poata face fata tuturor examenelor. In ultima vreme programa facultatilor este foarte incarcata. Asa ca bietii copii au nevoie de foarte multe vitamine pentru a putea da randament. Mai ales daca locuiesc singuri, departe de casa. Trebuie sa invete sa se gospodareasca singuri.

Multi incearca produse pe care le gasesc la farmacie, dar sfatul meu, de matusa trecuta prin viata, este sa incerce sa foloseasca produse naturiste. Mi-aduc aminte de mama, care imi pregatea o pasta de miere cu drojdie. O lasa cateva zile, cam o saptamana, la macerat, dupa care luam cate o lingurita in fiecare zi. Trebuia sa am grija ce mananc pentru ca, desi ajuta foarte mult memoria, mai avea si un alt aport: luam in greutate. Apoi, mama avea grija ca mereu sa consum peste. Sau cel putin de patru ori pe saptamana, pentru ca fiind bogat in fosfor ajuta memoria si functiile intelectuale sa aiba o capacitate maxima. Si, intotdeauna, "leacurile de minte" ale mamei dadeau rezultate. Am fost mereu premianta clasei si am luat coronita. Si parintii mei erau mandri. Ii vedeam in oglinda, cum stateau in spatele meu atunci cand eu nu mai puteam de admiratie. Pentru mine si pentru mama mea atotstiutoare. (Matusa Elvira)

SALATA DE PESTE
  • INGREDIENTE: 200 gr telemea de oi, 150 gr hamsii sau orice fel de peste marunt sarat, 2 salate verzi, cateva ridichi, 3 rosii, o lingura patrunjel tocat, sare, piper; pentru sos: doua cepe verzi tocate cu tot cu cozi, 4 linguri ulei, doua linguri otet, o lingura marar tocat, sare, piper, un varf de cutit de cimbru.

  • PREPARARE:
  • Se desareaza o ora in apa hamsiile, apoi se curata. Se taie salatele, ridichile, rosiile si patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile, se asezoneaza cu sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru. Se lasa salata acoperita doua ore, sa se intrepatrunda aromele. In centrul salatierei se pune branza taiata cuburi, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.

    POVETE
    PROSPETIME. Daca vreti sa recunoasteti pestele proaspat, trebuie sa il puneti intr-un vas cu apa si acestava cadea pe fundul recipientului.

    SOLZI. Pestele proaspat are solzii netezi, luciosi, strans lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi si branhiile de culoare rosu-aprins.

    MIROS. Daca pestele are miros de mal, se spala intr-o saramura tare si rece sau se tine in apa rece si otet timp de o ora.

    PRAJIRE. Pestele proaspat se tine 5-10 minute in lapte dulce, apoi se trece prin faina si se prajeste in ulei foarte fierbinte. Inainte de a pune pestele la prajit, se zvanta intr-un prosop curat, dupa care se da prin faina.

    FIERBERE. Pentru fierberea pestelui mare, se vor folosi vase speciale, in forma alungita, pentru a nu-l fierbe in cantitati mari de apa in care se pierd o mare parte din calitatile nutritive ale pestelui. Apa in care se fierbe pestele trebuie sa clocoteasca incet si numai la foc mic.

    GUST. Plachia de peste are un gust mai bun daca se foloseste foarte multa ceapa, care se caleste incet in grasime si chiar se fierbe inainte de a aseza bucatile de peste.
    ×
    Subiecte în articol: peştele