x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leacuri de mahmureala

Leacuri de mahmureala

05 Ian 2005   •   00:00

RETETA CU ADRESA
Pentru ca tocmai trecem printr-o perioada bogata in petreceri cu mancare si bautura multa, petreceri care se intind pana dimineata, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi si ponturi: cum sa scapam de mahmureala. Intai de toate, trebuie sa mancati inainte de a pleca de acasa, pentru ca lipsa hranei agraveaza simptomele mahmurelii. Si cel mai bine este sa combinati carbohidratii cu proteinele, adica paine, cartofi, biscuiti cu sunca, branza, unt, oua. Apoi, in timpul petrecerii, e bine sa luati mici gustari si sa alternati bautura cu apa. Pentru ca alcoolul sa nu-si faca efectul prea repede, mancati ceva intre bauturi - saratele, sandvisuri, alune. Daca in momentul cand ati ajuns acasa simtiti ca va vajaie capul, e bine sa evitati dulciurile.

.

.

.

OUL SALVATOR
Cel mai bun remediu impotriva ametelii de dupa o noapte alba de petreceri il constituie preparatele din ou. Desi ar putea parea putin ciudat sa va recomandam oua dupa atata mancare buna si plina de stil, trebuie sa stiti ca ouale contin un ingredient chimic, N-acetilcistina. Acest ingredient isi face simtita prezenta in organism atunci cand corpul nostru incearca sa proceseze toxine precum alcoolul. Astfel, refacerea stocului de N-acetilcistina prin consumul de mancaruri facute din oua va poate ajuta la calmarea simptomelor mahmurelii.

Oua umplute cu branza

  • INGREDIENTE:
  • 4 oua, un galbenus, o lingura de branza, o lingura de smantana, o lingurita de unt, piper
    Pentru sos: o ceasca de smantana o lingurita de faina

  • PREPARARE:
  • Se fierb ouale mai multe minute, pana se fac tari. Se curata si se taie in jumatati pe lungime. Galbenusurile se scot si se freaca intr-un castron cu galbenusul crud, branza rasa, o lingurita de smantana, sare si piper. Compozitia trebuie sa ajunga ca o smantana groasa, cu care se umplu jumatatile de ou rascopt. Peste ouale umplute se presara branza rasa si sunt date la cuptor la foc iute, intr-o tava pe care am uns-o cu unt. Sosul se prepara dintr-o ceasca de smantana, putina sare si faina. Se asaza ouale pe platou si imprejurul lor se toarna sosul fierbinte.

    Ochiuri "Domino"

  • INGREDIENTE:
  • 8 oua, 4 cartofi mari, o ceapa, 200 gr costita, un pahar lapte, 20 gr unt, piper

  • PREPARARE:
  • Se curata cartofii si se taie bucati potrivite. Ceapa se curata, se taie felii subtiri, iar costita se taie in bucatele. Se unge o cratita de dimensiune medie cu unt. Se aranjeaza un strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper. Apoi se adauga putina ceapa si cateva bucatele de slanina. Se repeta operatia pana se termina toate ingredientele. Acum este momentul sa adaugati laptele. Dupa aceea se acopera cu un capac si se pune cratita pe foc mijlociu. Se tine pe foc timp de mai bine de o jumatate de ora. Se fac apoi cu o lingurita opt adancituri, iar in fiecare dintre aceste adancituri se pune cate un ou crud. Se tine cratita la cuptor un timp destul de scurt, adica in jur de 6-8 minute, pana se prind ochiurile.

    Salata norvegiana cu oua

  • INGREDIENTE:
  • 6 oua, 150 gr branza rasa, 6 linguri de smantana, o lamaie, jumatate de castravete, o lingura nuci tocate, o legatura ridichi, 200 gr mere, o salata verde, putina telina, sare piper

  • PREPARARE:
  • Se taie in bucati castravetele, merele si telina. Se fac jumari ceva mai tari. Pe un platou rotund se pun frunzele de salata verde. In mijloc se aranjeaza jumarile. Se amesteca o lingura de smantana cu branza rasa si se acopera ouale. Se inconjoara cu un cerc de ridichi. Se garniseste cu nuca tocata.

    Jumari campenesti

  • INGREDIENTE:
  • 6 oua, 150 gr cartofi fierti, 4 rosii mici, 100 gr ciuperci, 50 gr unt, 100 gr mazare, 50 gr branza rasa, sare, piper

  • PREPARARE:
  • Se taie cartofii, rosiile si ciupercile. Se topeste untul intr-o tigaie, se pun cartofii care se prajesc usor, rosiile si ciupercile, iar la sfarsit mazarea. Se bat usor ouale si se pun peste legume. Se presara branza rasa, se acopera si se lasa sa fiarba. Se serveste cu costita si paine prajita.
    ×
    Subiecte în articol: brănză smantana