INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, iata ca in sfarsit au trecut toate Sarbatorile de iarna si ne-am intors la viata noastra obisnuita. Si parca ne vine greu sa facem asta, mai ales ca ne-am obisnuit cu mese imbelsugate, cu clinchete de pahare, cu urari de bine...
Dar asta este! Pana una-alta, parca ne simtim si un pic obositi, si un pic mai rotofei, dupa atatea carneturi si desfatare culinara. Asa ca o ciorba acra de
legume nu poate decat sa ne curete organismul de toate grasimile pe care le-am ingerat de la Craciun pana la Sfantul Ion.
O zeama cu bors mult, pe care sa o putem manca si rece, si calda, cu un ardei iute alaturi, este, parca, tot ceea ce ne trebuie. Si daca mai facem si o tocanita de legume sau un ghiveci, meniul este tocmai potrivit.
M-am gandit la asta dupa ce Viorela, o nepoata mai de departe, mi s-a plans ca nu stie ce sa mai gateasca. Zicea ca are congelatorul plin de carne, dar ca nici ea, nici sotul ei nu mai vor nici macar sa miroasa asa ceva. Se simtea imbacsita de atatia carnati si fripturi si prajeli de tot felul, ca ar mai vrea sa serveasca si altceva la masa.
M-am gandit ca este imposibil sa nu mai aiba si altceva in frigider. Si-a adus aminte ca undeva, ascunse in fundul congelatorului, are niste pungi cu legume puse de asta-vara. "Ei, vezi, poti face o ciorbita de legume, o tocanita!". Asa e cand esti tanar si nu prea ai experienta in bucatarie! Dar pentru asta sunt matusile! Trebuie sa ajute nepotii aflati "la ananghie". Si m-a ajutat si pe mine, ca nici eu nu prea stiam ce sa mai pun pe masa.
Discutia cu Viorela a fost de bun-augur. Mi-am scos si eu legumele puse la congelat din timp si am incropit o ciorbita. Am mai adaugat si niste fidea, nu prea groasa, si cativa cartofi taiati marunt si gata mancarica. Iar la felul doi, tocanita a fost mai mult decat delicioasa.
Am invitat-o la masa pe coana Agapia, vecina mea de pe palier, vaduva si ea de ani buni, si am servit amandoua din bunatatile pregatite. A fost mai mult decat incantata, mai ales ca avea si ea aceeasi problema.
Asa ca niste legume pastrate de cu vara te salveaza tot timpul! (
Matusa Elvira)
VITAMINE RECI
|
Legumele congelate sunt foarte utile, pentru ca ofera, in perioada iernii, cantitatea necesara de vitamine pentru organism. Au avantajul de a fi foarte usor de folosit, mai ales atunci cand cantitatile sunt dozate exact cat avem nevoie, pentru a le folosi o singura data. Daca sunt decongelate si apoi congelate din nou, isi pot pierde din calitatile nutritive si din vitamine.
CIORBA DE LEGUME
Ingrediente: 2 l apa, o punga de legume congelate, leustean, 2-3 cartofi, o lingura de suc de rosii, o mana de fidea, 1 l de bors
Preparare: Legumele decongelate se pun la fiert. Se lasa sa fiarba la foc domol. Cand sunt fierte se pun sarea si sucul de rosii. Dupa ce au dat in clocot se pune fideaua. Borsul se adauga la sfarsit impreuna cu leusteanul tocat foarte fin. Se serveste cu crutoane si se poate asezona si cu smantana.
|
|
PREGATIREA. Veti economisi timp atunci cand va veti apuca de gatit daca aveti la indemana pungute cu legume congelate. Nu uitati sa lipiti pe fiecare punguta cantitatea existenta in ea!
AMESTECURI. Puteti sa pregatiti un pachet cu un amestec de legume, cum ar fi: ceapa, fasole, mazare, morcovi, ardei. Acest amestec il puteti folosi atat pentru prepararea unor salate, cat si pentru paste.
DEZGHETAREA. Atunci cand gatim cu legume congelate, trebuie sa respectam instructiunile privind dezghetarea si/sau gatirea directa. Legumele se dezgheata in compartimentul cel mai de jos al frigiderului, nu la temperatura camerei.
Atentie! Daca un produs congelat a inceput deja sa se dezghete, acesta nu trebuie sa fie recongelat.
FIERBEREA. Legumele congelate se introduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt, iar vasul se acopera cu un capac, astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.
|