x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lichior dulce-amarui

Lichior dulce-amarui

de Francisca M. Catana    |    10 Ian 2007   •   00:00
Lichior dulce-amarui
BARUL CASEI
Camara se goleste putin cate putin de gemurile si dulceturile puse acolo inca de asta vara. De asemenea, compoturile pe care le-am pregatit mai demult sunt tare bune incalzite si consumate in serile de iarna. Dar de gutuile pe care, cu cateva luni in urma, le-ati pus pe dulapul din bucatarie, va mai aduceti aminte? Timpul le-a ingalbenit foarte bine, iar aroma lor a devenit delicioasa. Este timpul sa profitam de aceste fructe tomnatice pentru pregatirea unui lichior de gutui. Trebuie sa ne apucam de prepararea lui inca de acum, pentru ca nu il vom putea savura decat dupa aproximativ o luna. Acest lichior poate fi cosumat cel mai bine ca bautura digestiva, la finalul unei mese "pe cinste". De asemenea, lichiorul de gutui merge foarte bine impreuna cu o dulceata pregatita din aceleasi fructe. Bautura pastreaza bine parfumul fructelor coapte.

Din vremuri apuse

In trecut, gutuia era la fel de apreciata ca si merele sau strugurii. Astazi nu mai este la asa mare cautare, din cauza timpului mult prea indelungat de coacere. Gutuile se coc tarziu, in toamna, iar pentru ca si atunci sunt inecacioase, ele trebuie lasate o perioada la caldura, in casa.

Lichior de gutui

  • Ingrediente: un kilogram de gutui, un litru de apa, alcool, zahar, scortisoara, cuisoare, esenta de vanilie.
  • Preparare: Gutuile se spala bine, ca sa se curete puful de pe ele. Necuratate de coaja si de seminte, se taie in bucati si se fierb in apa pana cand se inmoaie. Apoi se scurge apa si in ea se adauga scortisoara si cuisoare, lasandu-se la fiert 10 minute. Apoi, zeama se filtreaza cu ajutorul unui tifon. Se cantareste lichidul scurs si, cand este rece se amesteca doua parti de zeama cu o parte alcool de 90Þ. Se adauga 300-500 g zahar pentru fiecare litru de lichid (zeama de gutui plus alcool). Se adauga si un pic de vanilie. Se pune in sticle inchise ermetic. Se poate consuma abia dupa trei-patru saptamani.
  • ×