x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Licoarea din damigeana

Licoarea din damigeana

de Veronica Guzun    |    06 Iul 2005   •   00:00
Licoarea din damigeana

BARUL CASEI
In fiecare vara, fructele parca sunt mai bune decat anul trecut. Lunile de iarna "avitaminoase" te ajuta sa uiti adevaratul gust al vitaminelor care atarna in pomi, rugandu-te aproape sa le iei si sa le acumulezi in organism.
BARUL CASEI
In fiecare vara, fructele parca sunt mai bune decat anul trecut. Lunile de iarna "avitaminoase" te ajuta sa uiti adevaratul gust al vitaminelor care atarna in pomi, rugandu-te aproape sa le iei si sa le acumulezi in organism.
Si pentru ca bietul stomac nu poate "procesa" o asemenea cantitate de verzituri si pentru ca, uneori, cand vezi acest potop de fructe si de legume, ai impresia ca nu se va sfarsi niciodata, lasi rodul pomilor si al pamantului sa se usuce neatins. Batranii vor spune ca e pacat si ne vor invata cum sa conservam prin diverse metode toata aceasta bogatie trecatoare. Sa luam, ca exemplu visinele, pentru ca acum este sezonul lor.

CULES. Vara, la tara, pe prispa casei sta o damigeana de 10 litri plina pe jumatate cu visine care mustesc in zahar. Cand vine vacanta de vara si e timpul fructelor proaspete, vine si vremea conservelor. Atunci, toata armata lu’ Papuc, cu mic, cu mare, se implica in culesul visinelor. Exista o credinta din batrani: nu e bine sa culegi toate fructele din pom. Cateva trebuie lasate vrabiilor, altfel, pomul nu va mai rodi la anul.

Dupa cules, cei mici incep razboiul cu samburi, cei mari se pun pe treaba. Cel mai interesant si usor este sa faci visinata. Nu e nevoie sa-ti aburesti fata la foc si nici nu speli multe borcane. Asezi frumos visinele si zaharul in straturi si le lasi patru saptamani in voia lor sa faca schimb de gusturi si tarii. Apoi adaugi votca si… gata!
Luna de macerare e teroarea albinelor. Se invart ametite in jurul borcanului imens, acoperit cu tifon, poate-poate gasesc o cale spre paradisul dulce. Niciodata nu se lasa batute. Se linistesc abia dupa ce visinata este pusa in sticle.

SURORI


Dupa retete asemanatoare se prepara si caisata, si afinata, si zmeurata. "Publicul" fidel al acestor bauturi il constituie femeile. Fructele din licoarea tare sunt folosite in prajituri si torturi. Secretul visinatei sunt fructele bine coapte. Visinata si suratele ei sunt servite o data cu desertul, la cafea. La masa de sarbatoare, de obicei, bautura se toarna in pahare mici, de tuica sau in paharute cu picior.

Visinata


  • Ingrediente: un kilogram de visine, 400 g zahar, un litru de alcool rafinat de 90 de grade, un litru de apa.
  • Preparare: Visinele fara codite se spala bine si se pun intr-un borcan de sticla cu intreaga cantitate de zahar presarata. Se acopera borcanul, se leaga la gura si se lasa la soare 3-4 zile, pana se topeste zaharul. Se adauga alcoolul si apa. Daca doriti ca bautura sa aiba o aroma mai puternica, puteti adauga cativa samburi de visine, bine pisati. Se mai lasa cateva zile, dupa care se strecoara in sticle.

    Bautura batraneasca


  • Ingrediente: un kg cirese amare, un kg visine, un kg coarne, o jumatate de kg afine, doua kg zahar, doi litri alcool, samburi de cirese amare, un litru votca.
  • Preparare: Se pun straturi de fructe acoperite cu zahar intr-o damigeana si deasupra se pun samburii zdrobiti. Se macereaza trei saptamani, timp in care se misca damigeana pentru ca siropul sa vina in contact cu fructele. Se adauga votca si alcoolul (eventual si ceva apa, daca este prea tare bautura), apoi se pune la pastrat, acoperita.
  • ×