BARUL CASEI
In fiecare vara, fructele parca sunt mai bune decat anul trecut. Lunile de iarna "avitaminoase" te ajuta sa uiti adevaratul gust al vitaminelor care atarna in pomi, rugandu-te aproape sa le iei si sa le acumulezi in organism.
BARUL CASEI
In fiecare vara, fructele parca sunt mai bune decat anul trecut. Lunile de iarna "avitaminoase" te ajuta sa uiti adevaratul gust al vitaminelor care atarna in pomi, rugandu-te aproape sa le iei si sa le acumulezi in organism.
Si pentru ca bietul stomac nu poate "procesa" o asemenea cantitate de verzituri si pentru ca, uneori, cand vezi acest potop de fructe si de legume, ai impresia ca nu se va sfarsi niciodata, lasi rodul pomilor si al pamantului sa se usuce neatins. Batranii vor spune ca e pacat si ne vor invata cum sa conservam prin diverse metode toata aceasta bogatie trecatoare. Sa luam, ca exemplu visinele, pentru ca acum este sezonul lor. CULES. Vara, la tara, pe prispa casei sta o damigeana de 10 litri plina pe jumatate cu visine care mustesc in zahar. Cand vine vacanta de vara si e timpul fructelor proaspete, vine si vremea conservelor. Atunci, toata armata luâ Papuc, cu mic, cu mare, se implica in culesul visinelor. Exista o credinta din batrani: nu e bine sa culegi toate fructele din pom. Cateva trebuie lasate vrabiilor, altfel, pomul nu va mai rodi la anul.
Luna de macerare e teroarea albinelor. Se invart ametite in jurul borcanului imens, acoperit cu tifon, poate-poate gasesc o cale spre paradisul dulce. Niciodata nu se lasa batute. Se linistesc abia dupa ce visinata este pusa in sticle.
|
SURORIDupa retete asemanatoare se prepara si caisata, si afinata, si zmeurata. "Publicul" fidel al acestor bauturi il constituie femeile. Fructele din licoarea tare sunt folosite in prajituri si torturi. Secretul visinatei sunt fructele bine coapte. Visinata si suratele ei sunt servite o data cu desertul, la cafea. La masa de sarbatoare, de obicei, bautura se toarna in pahare mici, de tuica sau in paharute cu picior. |
|
VisinataBautura batraneasca |