x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Licori naturale preparate in casa

Licori naturale preparate in casa

de Cristina Andreea Catana    |    03 Sep 2005   •   00:00
Licori naturale preparate in casa

Sticlele colorate cu etichete aurii de pe rafturile magazinelor cu bauturi alcoolice ne fac cu ochiul. Preturile acelor lichioruri "de firma" ne fac sa ne indreptam catre produse mai slabe calitativ. De ce sa nu ne facem acasa propriul bar cu diverse sortimente de lichior?

Procedeul este simplu, mai ales ca puteti sari peste etapa fermentarii, folosind un alcool foarte tare. Votca este cea mai indicata in acest caz. De asemenea, rom, whiskey si tequilla pot fi utilizate, alegerea depinzand de aroma pe care vreti sa o obtineti.

FRUCTE. Cele mai comune lichioruri sunt cele preparate din fructe. Metoda de preparare este foarte simpla. Fructele, de preferat proaspete, se adauga in alcool si sunt lasate acolo cateva saptamani, pana cand le este absorbita aroma. Durata de timp depinde de tipul de fructe si de temperatura de pastrare a lichiorului. Pentru ca aroma sa se impregneze mai repede in alcool, vasul trebuie pastrat intr-o camera calduroasa. Verificarea lichiorului se va face o data pe saptamana.

Apoi, fructele se inlatura, iar compozitiei i se adauga indulcitor. Lichiorul se indulceste cel mai simplu prin adaugarea de sirop preparat din apa si zahar in parti egale. De obicei, cantitatea de lichior trebuie sa fie egala cu cea de sirop de zahar, pentru ca rezultatul sa fie cel dorit. Pentru ca aroma lichiorului sa fie puternica, este de preferat sa alegeti fructe zemoase. De asemenea, puteti adauga si alte condimente, de exemplu vanilie.

CAFEA. Acasa mai puteti prepara si alte sortimente de lichior, in afara de cele din fructe. Lichiorul de cafea urmeaza un proces similar celui mai sus prezentat.

Fructele vor fi inlocuite cu boabe de cafea maruntite. De obicei, aroma este absorbita in cateva zile, nu saptamani, ca in cazul fructelor. Pentru a crea lichior mocca, mai adaugati in compozitie, pe langa cafea, si sirop de ciocolata.

De asemenea, puteti prepara acasa si lichior thailandez, prin adaugarea in votca de ghimbir tocat si betisoare de scortisoara. Dupa doua zile adaugati cateva pliculete de ceai negru, pe care le scoateti dupa cateva ore.

LICHIOR DE MENTA
  • INGREDIENTE: 500 g frunze de menta, 500 g zahar, 500 ml alcool rafinat de 90°, 1 l apa.
  • PREPARARE: frunzele de menta se spala bine si se lasa la uscat, dupa care se maruntesc. Se pun intr-un borcan sau intr-o sticla mai larga la gat, turnandu-se alcool peste ele. Se infasoara in hartie albastra si se lasa la cald timp de doua saptamani, agitandu-se in fiecare zi. Dupa trecerea acestui termen, se face un sirop din apa si zahar, se toarna peste frunzele de menta macerate, se amesteca bine si se strecoara in sticla printr-o palnie cu tifon.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie