x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumina de Nevruz

Lumina de Nevruz

15 Aug 2007   •   00:00

Despre prezenţa turcilor pe pămăntul romănesc am citit in toate cărţile de istorie. Există şi astăzi o comunitate puternică, mai ales in Dobrogea, unde locuiesc aproximativ 29.000 de turci.

Despre prezenţa turcilor pe pămăntul romănesc am citit in toate cărţile de istorie. Există şi astăzi o comunitate puternică, mai ales in Dobrogea, unde locuiesc aproximativ 29.000 de turci.

Cea mai importantă sărbătoare a lor, din punct de vedere al unităţii lumii turce, sărbătorită anual şi de turcii dobrogeni, este Nevruzul, ce premerge zodiei Berbecului. Aceasta este şi cea mai veche sărbătoare a lor, datănd de peste 5.000 de ani. Cu această ocazie se gătesc peste şapte feluri de măncare, pentru că şapte este un număr cu noroc. Se fac foarte multe prăjituri, măncăruri din carne de oaie, bucate tradiţionale specifice. Se vopsesc şi ouă roşii, care semnifică speranţa, bucuria, lumina. Oamenii ciocnesc ouăle, pentru că este un vechi proverb care spune că "pănă ce coaja oului nu va cădea la pămănt, nu va sosi primăvara". Tinerii iau o creangă pe care o impodobesc cu ghiocei, cu batiste brodate, cu flori de primăvară şi colindă din casă in casă să aducă Nevruzul. Sunt răsplătiţi cu dulciuri şi bănuţi.

Alte sărbători religioase importante ale turcilor sunt Ramazam Bairam şi Kurban Bairam. In Dobrogea, sărbătoarea se mai numeşte Seker Bairam (bairamul dulce), deoarece pe masa fiecărui musulman se găsesc baclavale insiropate cu miere şi umplute cu nucă, sarailii, halva şi cozonaci, suc şi limonadă, fistic, rahat, halviţă.

"Oaspetele nu mănăncă ce găndeşte, ci mănăncă ce găseşte"

"Cine nu are păine nu are autoritate"

proverbe turceşti

Salată de vinete la grătar

Ingrediente: 3 vinete mari (aproximativ 1,5 kg), 6 linguri de zeamă de lămăie in porţii separate, o lingură de sare, 500 g ardei gras, două roşii descojite, fără sămburi şi tăiate (o cană), 4 căţei de usturoi tocaţi, un sfert de cană de pătrunjel tocat, un sfert de cană de ulei de măsline.

Preparare: Se coc vinetele la grătar. Se prepară o mixtură din trei linguri de zeamă de lămăie amestecate cu pulpele de vinete şi se lasă deoparte zece minute. După aceea se strecoară lichidul in exces. Pulpele se taie in bucăţi mari. Se prăjesc ardeii timp de opt minute, intorcăndu-i din cănd in cănd pănă se innegresc complet. Ardeii se curăţă şi se toacă mărunt, se amestecă bine cu vinetele, roşiile, usturoiul, pătrunjelul şi cu restul de zeamă de lămăie. Se condimentează cu sare, se amestecă cu grijă, se acoperă vasul şi se lasă in frigider o jumătate de oră. Se serveşte rece.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară