x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Luxul dulce din pahar

Luxul dulce din pahar

07 Ian 2005   •   00:00

In anotimpul rece, in tinuturi cu climatul aspru, de Revelion sau la carnaval, punciul a fost, este si va fi o bautura foarte apreciata.

VANDA IONITOIU

Denumirea licorii vine de la cuvantul persan "pantsch", care semnifica "cinci". Si asta pentru ca bautura are cinci ingrediente de baza, pe langa care se mai pot adauga si altele: lamaia, alcoolul, zaharul, apa si scortisoara. Gustul puternic si condimentat provine in special de la folosirea scortisoarei si a cuisoarelor.

In cele mai multe cazuri, punciul se bea fierbinte, dar asta nu inseamna ca un punci rece nu este bun de baut. De exemplu, punciul suedez este o bautura speciala, care de obicei se gaseste gata preparata in comert si se bea cu un pai, numai dupa ce a fost racit la gheata.

STIL. Punciurile nu au rol de stimulare a poftei de mancare si de aceea nici nu este indicat sa se serveasca o astfel de bautura inainte de masa. Ele sunt apreciate in egala masura daca sunt servite drept desert sau insotesc clatitele sau gogosile intr-o noapte de carnaval.

Pregatirea unui punci fierbinte necesita o mai mare atentie. Pentru ca trebuie pus in vase speciale, rezistente la foc. Cand apa clocoteste, feriti-va sa o turnati imediat peste rom, pentru ca se pierde aproape complet aroma punciului. Dizolvati mai intai zaharul in apa fierbinte, amestecati bine si abia la urma adaugati romul.

PUNCI
Intr-un pahar gata incalzit se pun 10 ml zeama de lamaie, o lingurita de zahar pudra, 30 ml rachiu de piersici si apa clocotita. Se presara deasupra nucsoara rasa si se orneaza cu lamaie.
×
Subiecte în articol: gastronomie