x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Magia clatitelor

0
Autor: Simona Lazar 28 Feb 2007 - 00:00

Surprize savuroase si aromate in aluat pufos
Din sumar:
Din sumar: Recomandarea saptamanii - Restaurantul si satul / Carnavalul sasesc aduce intotdeauna primavara / Arome ascunse in aluat pufos / Artistul, Masca si Simbolul / Dadaism in farfurie / Caiet de retete / Cand baba isi scutura cojocul / Cateva secrete sasesti / Cu gastronomia la doctor / File de cod cu cartofi / Pahare cu fructe din plin / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Agenda gurmanda / Bucatar de rezerva / Food world /


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
V-ati gandit vreodata ca ati putea oferi celor dragi, in dar, o… clatita? Nu orice fel de clatita, ci una in forma de punguta aromata, in care se poate ascunde o… bijuterie culinara. Recunosc ca ideea mi s-a parut nu doar interesanta, ci si generoasa. Venind din partea doamnei Maria Comanelea - prejmareanca priceputa care ne-a uimit intr-o seara de octombrie cu retetele ei de zacusti si dulceturi - reteta promitea dintru inceput sa fie si gustoasa!

Totul incepe cu un aluat obisnuit de clatite - adica lapte, faina, oua, apa minerala, putina sare si zahar (cat sa-ndulceasca gura si sufletul). Cantitatile sunt "dupa mana fiecaruia", dar daca vreti si vreti sa stiti si masurile, atunci sa zicem ca aveti nevoie de patru oua, un sfert de litru de lapte, un sfert de litru de apa minerala, si faina… ei, aici iar avem raspunsul clasic: "la ochi, cat sa iasa un aluat gros cum e smantana", praful de sare si zaharul (dupa cum vorbiram). Apoi, mai e nevoie de doua tigai de marimi diferite. Una mica-mica, "doar cat sa faci un ou in ea", si alta larga si incapatoare. Clatitele se fac in felul urmator: la trei din cele mici, una mare. Intr-un castron se amesteca branza dulce de vaci cu stafide (tinute mai inainte in rom), precum si orice alt fel de fructe uscate sau proaspete, taiate marunt. Clatitele cele mici se ung cu aceasta compozitie, se ruleaza si se taie in rondele, care… se ascund in clatita cea mare. Aceasta se strange sub forma de punguta, legandu-se "la gura" cu un fir de menta, o panglica din coaja de portocala sau orice altceva va e la indemana. Totul e sa fii inspirat! Cu clatitele astea poti proceda la fel cu oricare altele din… neamul lor. Sa le stropesti cu Cointreau (ori ginars autohton), dupa care sa le flambezi - iata o idee rafinata!

Masti si clatite

Pana acum vreo cativa ani, cand in trecere prin Prejmer m-am nimerit in plin "Festival al clatitelor", nu m-am gandit nici o clipa sa asociez acest desert atat de simplu de pregatit (dar si cu atat de variate retete!) cu mastile si atmosfera carnavalesca. "Fasching"-ul sasesc mi-a dezvaluit atunci o lume in care ritualuri uitate se zbateau sa revina in actualitate. Si, surprinzator, cei care fac totul pentru ca sarbatoarea din fiecare februarie sa nu se cufunde in neant sunt nu membrii comunitatii sasesti, ci romanii din comuna. De ce nu sunt sasii "vioara intai"? Raspunsul este cat se poate de simplu: "Fasching"-ul este o sarbatoare a tinerilor (pe vremuri, flacaii care plecau in armata o tineau), iar media de varsta a comunitatii sasesti a trecut demult de varsta cataniei. Cu atat mai meritorie mi s-a parut initiativa prejmarenilor (de toate etniile) de a tine in viata acest obicei, care individualizeaza locul. Ii da unicitate. Retetele si povestile le veti afla dand pagina… simona.lazar@jurnalul.ro

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de