x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magia iubirii

Magia iubirii

de Simona Chiriac    |    21 Feb 2007   •   00:00
Magia iubirii
CALENDAR GASTRONOMIC
De Dragobete (sarbatorit conform calendarului popular la 24 februarie) iubirea pune stapanire pe intreaga natura. Din punct de vedere etimologic, se pare ca "Dragobete" ar proveni din cuvintele dacice "trago" - echivalentul lui "tap" si "pede" - picioare, fiind stravechiul simbol al fecunditatii. Cu timpul, Dragobetele a fost perceput, in credinta populara, ca un tanar deosebit de frumos, dupa unelele surse fiind chiar fiul Babei Dochia, protectorul iubirii. Din aceasta perspectiva se aseamana mai mult cu zeul Cupidon al romanilor.

Aceasta frenezie a iubirii ii cuprinde pe tinerii care isi cauta sortitul prin intermediul ritualurilor. Astfel, de cele mai multe ori, flacaii si fetele, imbracati in straie de sarbatoare, pleaca pe camp sau in padure, de unde culeg primele flori de primavara sau urzici. La intoarcerea spre casa, fetele o iau la goana, iar flacaii le prind pe cele dragi lor si le fura un sarut. Acest sarut pecetluieste o "logodna", cu un pronuntat caracter simbolic, ce va tine pana la urmatoarea sarbatoare de Dragobete. Flacaii si fetele sunt veseli in aceasta zi si respecta cu strictete sarbatoarea, existand credinta ca in felul acesta vor fi indragostiti tot anul. Daca de Dragobete inca mai este zapada, fetele o strang si o folosesc pentru a se spala pe fata. Astfel, pielea lor va fi mereu proaspata si atragatoare.

Turta dulce

  • Ingrediente: 450 g faina, 100 g zahar, 75 g nuca, 75 g migdale, 3 oua, scortisoara, zahar vanilinat, un g bicarbonat, o lingura de zeama de lamaie, 150 ml ulei, 300 g miere, sare.
  • Preparare: Se incalzeste mierea, pana cand devine foarte subtire. La bain-marie se bat ouale spuma impreuna cu zaharul, adaugandu-se apoi mierea, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, uleiul, nucile si migdalele prajite si taiate marunt, zaharul vanilinat, scortisoara, faina cernuta si foarte putina sare. Compozitia se asaza in diverse forme, intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mic, iar la sfarsit se poate glazura cu ciocolata topita, alba sau neagra.
  • Odinioara, de Dragobete incepea primavara. De altfel, aceasta zi mai este numita si "cap de primavara". Si cum primavara este timpul inceputurilor, ceea ce caracterizeaza Dragobetele este "magia intoarcerilor". Pasarile se intorc la cuiburile pe care si le-au facut primavara trecuta si isi cauta perechea. Dupa "logodna", ele incep sa-si reconstruiasca cuiburile. Se spune despre pasarile care nu-si gasesc perechea in aceasta zi ca vor ramane tot anul stinghere.

    Orice activitate care se incepe la 24 februarie este cu spor. Ca sa aiba parte de avere, gospodarii scutura, curata si asaza toate lucrurile din casa. Insa nu se lucreaza pamantul, ca sa nu manance pasarile semanaturile.

    ×