x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magie cu Lycium Barbarum

Magie cu Lycium Barbarum

de Mario jr David    |    09 Feb 2011   •   19:47
Magie cu Lycium Barbarum

151024-bucate21-30-page-07-image-0001.jpgTrebuie să vă mărturisesc un secret: magicianul de săptămâna aceasta nu mai sunt eu, ci Bunuţi, adică mama mamei mele! De vreo lună, Bunuţi a mea face toate magiile, vrăjitoriile şi farmecele ca să strecoare în mâncarea pe care mi-o pregăteşte fructele goji, fără ca eu să îmi dau seama. Şi a reuşit cu succes, căci până acum două zile nu am aflat. Clătitele, brioşele, pasta de fructe, salatele, supele, chiar şi pâinea pe care mi-a făcut-o la cuptor au avut în ele câteva goji. Ca să nu mai vorbesc de ceiuţul pe care mi-l dădea în fiecare dimineaţă şi care avea un gust nou.

Dar de ce tot chinul bunicii mele? A aflat ea că fructele goji (Lycium Barbarum) sunt fantastice, fortifică sistemul imunitar, protejează ficatul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, creează în general o stare de bine. Bunuţi a ştiut că eu sunt mai pretenţios (şi căpos!) şi s-a temut să îmi dea să le mănânc pur şi simplu, aşa că a apelat la tot felul de artificii culinare. Ulterior am aflat că e bine să consumi 25 g de fructe, adică aproximativ o lingură de supă plină cu vârf dimineaţa sau chiar la amiază, cu cel puţin 30 de minute înainte de micul dejun sau de prânz.

Marea descoperire
De ziua mea, Bunuţi m-a rugat să o ajut să facă un tort de mere. Dorinţă îndeplinită, căci atunci când vine vorba despre dulciuri, bagheta mea e pregătită. Am spălat merele, ea le-a curăţat şi le-a scos cotorul, după care a venit momentul să umplem fructele cu unt şi... nişte fructe ciudate. Am întrebat-o dacă sunt stafide roşii, şi Bunuţi a început povestea: "Se spune că demult, demult, nişte călugări din Tibet au băut apă dintr-o fântână lângă care creştea un tufiş.

Fructele numite goji cădeau în apă, iar călugării au observat că toţi cei care au băut apă de acolo au trăit mai mult şi au fost mai sănătoşi. De atunci, toţi tibetanii mănâncă goji proaspete, în ceai şi suc sau în diverse mâncăruri. Cum eu vreau ca tu să fii mereu voios şi sănătos, m-am gândit ca de ziua ta să facem tortul cu aceste fructe".

Până aici totul clar. Am ornat tortul cu frişcă, iar seara, după cântări şi felicitări, a venit momentul savurării desertului. După prima înghiţitură, mi-am dat seama că gustul fructelor nu îmi era deloc străin. Bunuţi, Bunuţi, magia a început cu mult înainte de ziua mea, nu-i aşa?

Tort de mere cu goji
● Ingrediente: 10 mere, două căni de za­hăr, 8 ouă, unt, o jumătate de litru de lapte, goji, făină, frişcă şi portocale.
● Preparare: Se topeşte zahărul într-o oa­lă mare. Merele se curăţă şi li se scoate cotorul. În locul acestuia se pune o bu­că­ţică de unt şi câteva fructe goji. Se pun merele în oala în care s-a topit za­hărul. Se dă la cuptor pentru 20 de mi­nute. Între timp, se bat 4 albuşuri spu­mă cu puţină sare, cu 6 linguri zahăr, 4 gălbenuşuri şi o jumătate de litru de lap­te. Compoziţia astfel obţinută se pune peste mere. Se dă la cuptor pentru 15 minute. Se face o cremă de zahăr ars din 4 albuşuri spumă cu 4 linguri de zahăr, amestecate cu 4 gălbe­nu­şuri şi 4 linguri de făină. Se pune peste crema din cuptor şi se mai coace 15 minute. Se lasă să se răcească, apoi se întoar­ce oala invers şi se scoate. Se ornează cu frişcă şi felii de portocale.

×