x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magie in octombrie

Magie in octombrie

de Simona Lazar    |    25 Oct 2006   •   00:00

Retete de toamna cu dovleac

Din sumar: Fructele toamnei si moda culinara / Un erou pe scena lumii / Halloween dambovitean / Bucate dovlecesti / Mustariile Capitalei / Deliciul fiecarei dimineti / Ziua soroacelor / Mierea de la manastire / ""Gustosul"" si ""Negustosul"" / Mancare sanatoasa pentru micii gurmanzi / Rodul de aur al toamnei / Agenda gurmanda / Meniuri cu timbru /


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Halloweenul nu e mai mult decat un "mers cu mascatii", de Sarbatori, pe la noi. Copiii - si, pe ici, pe colo, adultii - se imbraca fistichiu (cateva persornaje sunt, totusi, preferate, intre ele aflandu-se vrajitoarele, elfii si… Dracula), invata cateva poezioare la tema, iau cu ei cate un felinar sculptat dintr-un bostan si cosulete frumos decorate si bat pe la usile vecinilor. In loc de mere si nuci - cum ar fi dat colindatorilor gazdele din satele romanesti - occidentalii impart copiilor bomboane si alte cofeturi, care sa indulceasca noaptea asta aflata sub semnul vrajilor. Pomeneam de colindatul de Halloween si cel din timpul sarbatorilor de iarna romanesti. O alta asemanare, daca ar fi sa cautam, este aceea cu noaptea strigoilor si a altor duhuri ce trebuie alungate cu ghirlande de usturoi - doar ca de data asta mutam evenimentele cu o luna mai aproape, in noaptea Sfantului Andrei. In traditiile populare romanesti, dupa cum se vede, avem si nu avem si noi Halloweenul nostru. De ce este nevoie, atunci, de o sarbatoare de import? Independent de Halloween, sfarsitul toamnei - ca si lunile de iarna care-i urmeaza - este egal pentru multi dintre noi cu deliciul dovleacului copt, presarat cu zahar si scortisoara, care ne parea, in serile friguroase, cea mai gustoasa dintre prajituri. Calator prin imaginar, ma aplec si iau de la oblancul seii pergamentul pe care am notat o reteta de demult. "Se fierb deoparte, intr-o oala cu lapte dulce, doua maini cu orez, pe care il aromezi cu un baton de vanilie si coaja rasa de lamaie. Dovleacul il tai in felii mai groscioare, il presari cu zahar si pulbere de scortisoara si-l pui la copt. Cand il scoti din pantecele fierbinte al cuptorului, il umpli cu orez si-l vari la loc, unde-l lasi sa prinda o crusta aurie. Lasi sa ninga deasupra fulgi de ciocolata alba si-apoi il pui dinaintea mesenilor, sa le fie dulce calatoria prin poveste".

Bucate deghizate

Cu vreun an in urma, strabatand continentul cam pe la vremea asta, m-au surprins strazile inguste din Luxemburg, unde fiecare magazin era decorat "la fata" cu scene specifice Halloweenului, in vreme ce vitrina laterala amintea deja ca urma la rand sarbatoarea Nasterii lui Hristos. (Chiar daca, intre cele doua momente, se afla lungul drum de penitenta al postului Craciunului). O plimbare prin "cetatea vulturilor" era derutanta. Pe o strada era toamna, si, perpendicular pe ea, iarna isi intrase in drepturi. Cineva staruia cu umor ca vitrina laterala nu era, totusi, decat un alt deghizament… de Halloween. In definitiv, cine hotara ce masca sa alegi? Cu sau fara legatura cu Halloweenul, dar nu prea departe de magia "povestilor dovlecesti", va propunem si noi astazi cateva retete de "bucate deghizate". Bucate despre care va spunem ca sunt, cu siguranta, delicioase!
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×