x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magie în satul bunicii

Magie în satul bunicii

de Mario jr David    |    08 Iul 2010   •   00:00
Magie în satul bunicii

Mi-am început vara cu o excursie la bunica, în satul Ha­vârna, din judeţul Bo­toşani. Aer curat, multă verdeaţă, peisaje fantastice (pentru un bucureştean ca mine), grădini pline de legume şi zarzavaturi, copaci încărcaţi cu vişine şi cireşe, zmeură şi căpşune gustoase, animăluţe drăgălaşe care îmi dau tot ce e mai bun pentru a creşte mare şi sănătos... E atât de frumos încât cred că voi sta mai mult pe aici!  


ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
Am ieşit cu bunica în sat. Şi mi­nune: pe marginea drumului, prin şan­ţurile pline de iarbă am întâlnit ie­duţi, căpriţe, miei şi oiţe, adevăraţi prieteni de joacă. Aşa că m-am oprit să mă joc. Cea mai ju­căuşă a fost o căpriţă cu care m-am luat la întrecere, care este mai pu­ternic. Despre capră ştiu că este unul dintre cele mai vechi animale do­mesticite de om, iar laptele atât de bun se bea de mai bine de 10.000 de ani. Am aflat că faraonii egipteni erau îngropaţi în piramide în care se găseau produse pe bază de lapte de capră. Motivul: aceştia le considerau comori care îi vor ajuta să trea­că în lumea de dincolo. Joaca mea cu căpriţa a fost cu folos, pentru că tanti Aneta, proprietara ani­mă­luţului, mi-a dat în dar o oală ma­re de lapte şi zâmbind mi-a spus: "Să te văd, micule magician, ce bu­nă­tăţi poţi face tu din lapte de capră!".


LECŢIA BUNICII
Ajuns acasă, nu am scăpat de lecţia bunicii despre acest lapte cu un gust fin, delicios, uşor dulceag şi totodată uşor sărat şi atât de sănătos. De la ea am aflat că are compoziţia cea mai apropiată de laptele de mamă, fiind bogat în mi­nerale, calciu, fosfor, magne­ziu şi fier, iar din acest motiv, bolile stau deoparte. Laptele acesta nu necesită să fie pasteurizat şi din acest motiv îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. Iată doar câteva boli pe care le tratează acest lapte miraculos: cancerul de colon, migrenele, protejează sistemul cardiovascular şi previne atacul cerebral, infarctul şi afecţiunile inimii şi ateroscleroza. De asemenea, produce poftă de mâncare, tratează anemiile, cancerele în forme inci­piente etc. Deoarece laptele acesta are un conţinut ridicat de grăsimi, nu se administrează fără avizul medicului, îmi mai spune bunica.


Lapte de pasăre cu vanilie

● Ingrediente: o jumătate de l de lapte de capră, două ouă, 100 g zahăr, un sfert de baton de vanilie.
● Preparare: Laptele cu o linguriţă de zahăr la fiert îl pun, pentru că vreau să pregătesc ceva bun. Gălbenuşurile cu zahăr şi vanilie le frec, iar albuşurile spumă le bat. Când laptele dă în clocot, iau cu o lingură de metal bulgări de albuş şi apoi pun în lapte să fiarbă un minut. Îi scot cu lingura cu găuri şi îi aşez pe o sită ca să se scurgă. Laptele de pe foc îl iau şi îl las să se răcească puţin, după care îl amestec cu gălbenuşurile. Pun pe foc la bain-marie până se îngroaşă. Se toarnă crema într-o compotieră şi se pun deasupra bulgării din albuş.

×
Subiecte în articol: micul magician