x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mananca bine ca sa joci bine

0
Autor: Simona Chiriac Mara Raducanu 28 Iun 2006 - 00:00
Mananca bine ca sa joci bine
CAIET DE RETETE
In timpul unui meci, orice sportiv are nevoie de energie pentru a alerga si pentru a suta cu forta direct in poarta. Asa ca este foarte important ceea ce mananca, deoarece alimentele pot face diferenta intre o victorie si o infrangere. Sunt recomandate preparatele care contin fibre sau carbohidrati, care sunt fierte sau coapte in loc sa fie prajite.

Regula numarul 1 in dieta unui fotbalist: nu se mananca nimic cu trei ore inaintea meciului, oricat de greu ar fi. Explicatia este urmatoarea: inima trebuie sa pompeze mai mult sange in timpul digestiei, in detrimentul muschilor. Atunci cand fotbalistul face efort, inima sustine activitatea fizica, punand in miscare muschii, iar procesul de digestie se blocheaza. Jucatorul se simte inconfortabil, sufera crampe si nu poate juca la randament maxim.

STIINTA. In aceste conditii, exista o intreaga stiinta a hranirii sportivilor pentru a se bucura de victorie. Fiecare masa este gandita sub toate aspectele. Mancarea consumata in ziua competitiei alimenteaza creierul si pastreaza muschii pregatiti. Inaintea unui meci, cel mai rau lucru pe care l-ar putea face un fotbalist este sa-si supere stomacul. L-ar putea lasa la nevoie.

Masa de pranz de dinaintea meciului nu ofera multa energie. Energia se acumuleaza in zilele premergatoare meciului. Se recomanda: suc de mere, de portocale, de legume, de fructe, apa, milk shake, lapte, sandvisuri (carne, peste sau pasare), o cana cu supa, legume, paine, batoane de fructe, smochine, mere, banane, stafide, branza si biscuitei, covrigei. Se vor evita mancarea gatita, cartofii prajiti, hamburgerii si carnatii.

Cu trei ore inaintea meciului sunt preferate alimentele bogate in carbohidrati, grasimi moderate si proteine: sandvisuri (carne slaba, peste, pasare sau oua), lapte, fructe, 50 g carne slaba neprajita, un cartof mediu cu orez sau paste, lapte si fructe sau un bol mare cu cereale, iaurt de fructe, paine prajita si fructe.

AUSTRALIA

SALATA DE VARA
  • INGREDIENTE:
    200 g sunca, 3 rosii, doi castraveti, doua mere, o telina, o salata verde, suc de portocale, maioneza, sare.
  • PREPARARE: Feliile de sunca se fac rulouri. Castravetii, merele si telina se taie cubulete si se stropesc cu suc de portocale. Rosiile se taie felii, iar salata verde se taie fasii. Se ia o farfurie, de jur imprejur se pun rulourile de sunca, la mijloc cubuletele de castraveti, mere si telina, apoi rosiile si salata verde. Se presara un pic de sare si se toarna maioneza. Ca salata sa iasa buna toate legumele se tin inainte la rece.

    PUI MELBOURN
  • INGREDIENTE: un pui, doua vinete, 4 rosii, 3 cartofi, ulei de masline, 100 g unt, un pahar cu vin alb, doua linguri cu pasta de tomate, o legatura de patrunjel, usturoi, trei linguri cu faina, sare.
  • PREPARARE: Pulpele si pieptul de pui se prajesc in ulei de masline. Apoi se adauga vinul alb, pasta de tomate si patrunjelul tocat. Se sareaza dupa gust si se lasa la inabusit. Intre timp, vinetele se taie rondele, se dau prin faina si se prajesc in ulei de masline indoit cu unt. Rosiile se taie cubulete, se prajesc si se amesteca bine cu putin usturoi. Cartofii se taie tot cubulete si se rumenesc. Pe o farfurie se aranjeaza bucatile de pui, rondelele de vinete cu rosiile deasupra si cartofii.

    ARABIA SAUDITA

    CARTOFI ARABESTI
  • INGREDIENTE:
    un kg de cartofi, usturoi, ulei de masline, frunze de menta, piper rosu si piper negru, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul se curata, se piseaza si se amesteca bine cu sare, piper rosu si piper negru. Se adauga o ceasca de apa, se pune la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote. Se toarna ulei de masline se pun cartofii curatati si taiati rondele. Se mai adauga putina apa, se pun frunze de menta si se fierb pana cand sunt gata. Cartofii se servesc presarati cu patrunjel verde si legume proaspete sau marinate.

    PUI CU MIERE
  • INGREDIENTE: un pui, doua linguri cu miere, 100 g unt, 3-4 linguri cu arahide pisate, sare.
  • PREPARARE: Se topeste untul, se amesteca bine cu miere si arahide pisate. Puiul se spala, se sareaza si se unge cu amestecul din miere, unt si arahide. Apoi se pune intr-o tava si se lasa in cuptor. Se serveste cu legume proaspete.

    GERMANIA

    SALATA GERMANA
  • INGREDIENTE: 200 g mazare din conserva, 200 g limba de vaca, 4 castraveti, masline, piper, sare, maioneza, ulei de masline.
  • PREPARARE: Limba se fierbe bine in apa, dupa care se curata de stratul superior necomestibil. Mazarea se scurge bine, iar castravetii se spala si se taie feliute subtiri. Limba fiarta se taie si ea bucati, iar maslinele se maruntesc. Sarea si piperul se freaca impreuna cu uleiul de masline. Se pune peste mazare, castraveti si limba, dupa care se adauga maioneza. Se amesteca totul bine.

    SALATA DE PASTE
  • INGREDIENTE: 500 g paste fainoase. 500 ml iaurt, o cutie cu porumb, 200 g mazare congelata, o ceapa, 200 g castraveti murati, verdeata, otet, ulei, sare, piper.
  • PREPARARE: Pastele fainoase se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert se scot, si se lasa sa se scurga cateva minute. Castravetii murati se taie feliute mici, amestecandu-se cu pastele, porumbul, mazarea si iaurtul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

    COREEA DE SUD

    PUI CU ALUNE
  • INGREDIENTE:
    doua bucati de piept de pui, 200 g alune fara coaja, o lingurita cu amidon, doua linguri cu sos de soia, 100 ml supa de pui, ceapa verde, ulei.
  • PREPARARE: Pieptul de pui se taie in cubulete, dupa care se rumeneste in ulei timp de cinci minute, amestecandu-se frecvent. Se adauga apoi alunele si se prajesc cinci minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Intre timp, amidonul se dizolva in doua linguri cu apa rece. Se adauga sosul de soia si supa. Amestecul obtinut se toarna peste pui si alune. Se mai lasa la foc mic inca cinci minute, amestecand incontinuu. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga ceapa verde taiata marunt.

    OREZ GALBEN
  • INGREDIENTE: 4 cesti cu orez cu bob lunguiet, o jumatate de cescuta cu unt, scortisoara, doi catei de usturoi, doua lingurite cu ghimber pisat, colorant galben, o lingura cu sare.
  • PREPARARE: Orezul se spala si se scurge bine. Intr-o tigaie se pune pe foc, la topit, untul impreuna cu scortisoara. Se adauga ghimberul si se amesteca bine, completandu-se cu apa fiarta, putina sare, usturoi pisat si colorant. Vasul se acopera cu un capac si se toarna orezul imediat ce apa incepe sa fiarba. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc domol. Se pune din nou capacul, lasandu-se la fiert aproximativ o jumatate de ora. Se ia vasul de pe foc (dar nu si capacul) si se serveste dupa o jumatate de ora.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   măsline,   salata,   lasa,   ingrediente,   taie,   preparare,   adauga

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
    Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
    Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

    Cum să profiți la maximum de timpul liber

    Cum să profiți la maximum de timpul liber
    O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
    Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
    Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
    Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
    Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
    Serviciul de email marketing furnizat de