CAIET DE RETETE
In timpul unui meci, orice sportiv are nevoie de energie pentru a alerga si pentru a suta cu forta direct in poarta. Asa ca este foarte important ceea ce mananca, deoarece alimentele pot face diferenta intre o victorie si o infrangere. Sunt recomandate preparatele care contin fibre sau carbohidrati, care sunt fierte sau coapte in loc sa fie prajite.
Regula numarul 1 in dieta unui fotbalist: nu se mananca nimic cu trei ore inaintea meciului, oricat de greu ar fi. Explicatia este urmatoarea: inima trebuie sa pompeze mai mult sange in timpul digestiei, in detrimentul muschilor. Atunci cand fotbalistul face efort, inima sustine activitatea fizica, punand in miscare muschii, iar procesul de digestie se blocheaza. Jucatorul se simte inconfortabil, sufera crampe si nu poate juca la randament maxim.
STIINTA. In aceste conditii, exista o intreaga stiinta a hranirii sportivilor pentru a se bucura de victorie. Fiecare masa este gandita sub toate aspectele. Mancarea consumata in ziua competitiei alimenteaza creierul si pastreaza muschii pregatiti. Inaintea unui meci, cel mai rau lucru pe care l-ar putea face un fotbalist este sa-si supere stomacul. L-ar putea
lasa la nevoie.
Masa de pranz de dinaintea meciului nu ofera multa energie. Energia se acumuleaza in zilele premergatoare meciului. Se recomanda: suc de mere, de portocale, de legume, de fructe, apa, milk shake, lapte, sandvisuri (carne, peste sau pasare), o cana cu supa, legume, paine, batoane de fructe, smochine, mere, banane, stafide, branza si biscuitei, covrigei. Se vor evita mancarea gatita, cartofii prajiti, hamburgerii si carnatii.
Cu trei ore inaintea meciului sunt preferate alimentele bogate in carbohidrati, grasimi moderate si proteine: sandvisuri (carne slaba, peste, pasare sau oua), lapte, fructe, 50 g carne slaba neprajita, un cartof mediu cu orez sau paste, lapte si fructe sau un bol mare cu cereale, iaurt de fructe, paine prajita si fructe.
AUSTRALIA
SALATA DE VARA
INGREDIENTE: 200 g sunca, 3 rosii, doi castraveti, doua mere, o telina, o salata verde, suc de portocale, maioneza, sare.
PREPARARE: Feliile de sunca se fac rulouri. Castravetii, merele si telina se taie cubulete si se stropesc cu suc de portocale. Rosiile se taie felii, iar salata verde se taie fasii. Se ia o farfurie, de jur imprejur se pun rulourile de sunca, la mijloc cubuletele de castraveti, mere si telina, apoi rosiile si salata verde. Se presara un pic de sare si se toarna maioneza. Ca salata sa iasa buna toate legumele se tin inainte la rece.
PUI MELBOURN
INGREDIENTE: un pui, doua vinete, 4 rosii, 3 cartofi, ulei de masline, 100 g unt, un pahar cu vin alb, doua linguri cu pasta de tomate, o legatura de patrunjel, usturoi, trei linguri cu faina, sare.
PREPARARE: Pulpele si pieptul de pui se prajesc in ulei de masline. Apoi se adauga vinul alb, pasta de tomate si patrunjelul tocat. Se sareaza dupa gust si se lasa la inabusit. Intre timp, vinetele se taie rondele, se dau prin faina si se prajesc in ulei de masline indoit cu unt. Rosiile se taie cubulete, se prajesc si se amesteca bine cu putin usturoi. Cartofii se taie tot cubulete si se rumenesc. Pe o farfurie se aranjeaza bucatile de pui, rondelele de vinete cu rosiile deasupra si cartofii.
ARABIA SAUDITA
CARTOFI ARABESTI
INGREDIENTE: un kg de cartofi, usturoi, ulei de masline, frunze de menta, piper rosu si piper negru, sare.
PREPARARE: Usturoiul se curata, se piseaza si se amesteca bine cu sare, piper rosu si piper negru. Se adauga o ceasca de apa, se pune la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote. Se toarna ulei de masline se pun cartofii curatati si taiati rondele. Se mai adauga putina apa, se pun frunze de menta si se fierb pana cand sunt gata. Cartofii se servesc presarati cu patrunjel verde si legume proaspete sau marinate.
PUI CU MIERE
INGREDIENTE: un pui, doua linguri cu miere, 100 g unt, 3-4 linguri cu arahide pisate, sare.
PREPARARE: Se topeste untul, se amesteca bine cu miere si arahide pisate. Puiul se spala, se sareaza si se unge cu amestecul din miere, unt si arahide. Apoi se pune intr-o tava si se lasa in cuptor. Se serveste cu legume proaspete.
GERMANIA
SALATA GERMANA
INGREDIENTE: 200 g mazare din conserva, 200 g limba de vaca, 4 castraveti, masline, piper, sare, maioneza, ulei de masline.
PREPARARE: Limba se fierbe bine in apa, dupa care se curata de stratul superior necomestibil. Mazarea se scurge bine, iar castravetii se spala si se taie feliute subtiri. Limba fiarta se taie si ea bucati, iar maslinele se maruntesc. Sarea si piperul se freaca impreuna cu uleiul de masline. Se pune peste mazare, castraveti si limba, dupa care se adauga maioneza. Se amesteca totul bine.
SALATA DE PASTE
INGREDIENTE: 500 g paste fainoase. 500 ml iaurt, o cutie cu porumb,
200 g mazare congelata, o ceapa, 200 g castraveti murati, verdeata, otet,
ulei, sare, piper.
PREPARARE: Pastele fainoase se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert se scot, si se lasa sa se scurga cateva minute. Castravetii murati se taie feliute mici, amestecandu-se cu pastele, porumbul, mazarea si iaurtul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
COREEA DE SUD
PUI CU ALUNE
INGREDIENTE: doua bucati de piept de pui, 200 g alune fara coaja, o lingurita cu amidon, doua linguri cu sos de soia, 100 ml supa de pui, ceapa verde, ulei.
PREPARARE: Pieptul de pui se taie in cubulete, dupa care se rumeneste in ulei timp de cinci minute, amestecandu-se frecvent. Se adauga apoi alunele si se prajesc cinci minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Intre timp, amidonul se dizolva in doua linguri cu apa rece. Se adauga sosul de soia si supa. Amestecul obtinut se toarna peste pui si alune. Se mai lasa la foc mic inca cinci minute, amestecand incontinuu. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga ceapa verde taiata marunt.
OREZ GALBEN
INGREDIENTE: 4 cesti cu orez cu bob lunguiet, o jumatate de cescuta cu unt, scortisoara, doi catei de usturoi, doua lingurite cu ghimber pisat, colorant galben, o lingura cu sare.
PREPARARE: Orezul se spala si se scurge bine. Intr-o tigaie se pune pe foc, la topit, untul impreuna cu scortisoara. Se adauga ghimberul si se amesteca bine, completandu-se cu apa fiarta, putina sare, usturoi pisat si colorant. Vasul se acopera cu un capac si se toarna orezul imediat ce apa incepe sa fiarba. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc domol. Se pune din nou capacul, lasandu-se la fiert aproximativ o jumatate de ora. Se ia vasul de pe foc (dar nu si capacul) si se serveste dupa o jumatate de ora.