x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mananca bine ca sa joci bine

0
Autor: Simona Chiriac Mara Raducanu 28 Iun 2006 - 00:00
Mananca bine ca sa joci bine
CAIET DE RETETE
In timpul unui meci, orice sportiv are nevoie de energie pentru a alerga si pentru a suta cu forta direct in poarta. Asa ca este foarte important ceea ce mananca, deoarece alimentele pot face diferenta intre o victorie si o infrangere. Sunt recomandate preparatele care contin fibre sau carbohidrati, care sunt fierte sau coapte in loc sa fie prajite.

Regula numarul 1 in dieta unui fotbalist: nu se mananca nimic cu trei ore inaintea meciului, oricat de greu ar fi. Explicatia este urmatoarea: inima trebuie sa pompeze mai mult sange in timpul digestiei, in detrimentul muschilor. Atunci cand fotbalistul face efort, inima sustine activitatea fizica, punand in miscare muschii, iar procesul de digestie se blocheaza. Jucatorul se simte inconfortabil, sufera crampe si nu poate juca la randament maxim.

STIINTA. In aceste conditii, exista o intreaga stiinta a hranirii sportivilor pentru a se bucura de victorie. Fiecare masa este gandita sub toate aspectele. Mancarea consumata in ziua competitiei alimenteaza creierul si pastreaza muschii pregatiti. Inaintea unui meci, cel mai rau lucru pe care l-ar putea face un fotbalist este sa-si supere stomacul. L-ar putea lasa la nevoie.

Masa de pranz de dinaintea meciului nu ofera multa energie. Energia se acumuleaza in zilele premergatoare meciului. Se recomanda: suc de mere, de portocale, de legume, de fructe, apa, milk shake, lapte, sandvisuri (carne, peste sau pasare), o cana cu supa, legume, paine, batoane de fructe, smochine, mere, banane, stafide, branza si biscuitei, covrigei. Se vor evita mancarea gatita, cartofii prajiti, hamburgerii si carnatii.

Cu trei ore inaintea meciului sunt preferate alimentele bogate in carbohidrati, grasimi moderate si proteine: sandvisuri (carne slaba, peste, pasare sau oua), lapte, fructe, 50 g carne slaba neprajita, un cartof mediu cu orez sau paste, lapte si fructe sau un bol mare cu cereale, iaurt de fructe, paine prajita si fructe.

AUSTRALIA

SALATA DE VARA
  • INGREDIENTE:
    200 g sunca, 3 rosii, doi castraveti, doua mere, o telina, o salata verde, suc de portocale, maioneza, sare.
  • PREPARARE: Feliile de sunca se fac rulouri. Castravetii, merele si telina se taie cubulete si se stropesc cu suc de portocale. Rosiile se taie felii, iar salata verde se taie fasii. Se ia o farfurie, de jur imprejur se pun rulourile de sunca, la mijloc cubuletele de castraveti, mere si telina, apoi rosiile si salata verde. Se presara un pic de sare si se toarna maioneza. Ca salata sa iasa buna toate legumele se tin inainte la rece.

    PUI MELBOURN
  • INGREDIENTE: un pui, doua vinete, 4 rosii, 3 cartofi, ulei de masline, 100 g unt, un pahar cu vin alb, doua linguri cu pasta de tomate, o legatura de patrunjel, usturoi, trei linguri cu faina, sare.
  • PREPARARE: Pulpele si pieptul de pui se prajesc in ulei de masline. Apoi se adauga vinul alb, pasta de tomate si patrunjelul tocat. Se sareaza dupa gust si se lasa la inabusit. Intre timp, vinetele se taie rondele, se dau prin faina si se prajesc in ulei de masline indoit cu unt. Rosiile se taie cubulete, se prajesc si se amesteca bine cu putin usturoi. Cartofii se taie tot cubulete si se rumenesc. Pe o farfurie se aranjeaza bucatile de pui, rondelele de vinete cu rosiile deasupra si cartofii.

    ARABIA SAUDITA

    CARTOFI ARABESTI
  • INGREDIENTE:
    un kg de cartofi, usturoi, ulei de masline, frunze de menta, piper rosu si piper negru, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul se curata, se piseaza si se amesteca bine cu sare, piper rosu si piper negru. Se adauga o ceasca de apa, se pune la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote. Se toarna ulei de masline se pun cartofii curatati si taiati rondele. Se mai adauga putina apa, se pun frunze de menta si se fierb pana cand sunt gata. Cartofii se servesc presarati cu patrunjel verde si legume proaspete sau marinate.

    PUI CU MIERE
  • INGREDIENTE: un pui, doua linguri cu miere, 100 g unt, 3-4 linguri cu arahide pisate, sare.
  • PREPARARE: Se topeste untul, se amesteca bine cu miere si arahide pisate. Puiul se spala, se sareaza si se unge cu amestecul din miere, unt si arahide. Apoi se pune intr-o tava si se lasa in cuptor. Se serveste cu legume proaspete.

    GERMANIA

    SALATA GERMANA
  • INGREDIENTE: 200 g mazare din conserva, 200 g limba de vaca, 4 castraveti, masline, piper, sare, maioneza, ulei de masline.
  • PREPARARE: Limba se fierbe bine in apa, dupa care se curata de stratul superior necomestibil. Mazarea se scurge bine, iar castravetii se spala si se taie feliute subtiri. Limba fiarta se taie si ea bucati, iar maslinele se maruntesc. Sarea si piperul se freaca impreuna cu uleiul de masline. Se pune peste mazare, castraveti si limba, dupa care se adauga maioneza. Se amesteca totul bine.

    SALATA DE PASTE
  • INGREDIENTE: 500 g paste fainoase. 500 ml iaurt, o cutie cu porumb, 200 g mazare congelata, o ceapa, 200 g castraveti murati, verdeata, otet, ulei, sare, piper.
  • PREPARARE: Pastele fainoase se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert se scot, si se lasa sa se scurga cateva minute. Castravetii murati se taie feliute mici, amestecandu-se cu pastele, porumbul, mazarea si iaurtul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

    COREEA DE SUD

    PUI CU ALUNE
  • INGREDIENTE:
    doua bucati de piept de pui, 200 g alune fara coaja, o lingurita cu amidon, doua linguri cu sos de soia, 100 ml supa de pui, ceapa verde, ulei.
  • PREPARARE: Pieptul de pui se taie in cubulete, dupa care se rumeneste in ulei timp de cinci minute, amestecandu-se frecvent. Se adauga apoi alunele si se prajesc cinci minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Intre timp, amidonul se dizolva in doua linguri cu apa rece. Se adauga sosul de soia si supa. Amestecul obtinut se toarna peste pui si alune. Se mai lasa la foc mic inca cinci minute, amestecand incontinuu. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga ceapa verde taiata marunt.

    OREZ GALBEN
  • INGREDIENTE: 4 cesti cu orez cu bob lunguiet, o jumatate de cescuta cu unt, scortisoara, doi catei de usturoi, doua lingurite cu ghimber pisat, colorant galben, o lingura cu sare.
  • PREPARARE: Orezul se spala si se scurge bine. Intr-o tigaie se pune pe foc, la topit, untul impreuna cu scortisoara. Se adauga ghimberul si se amesteca bine, completandu-se cu apa fiarta, putina sare, usturoi pisat si colorant. Vasul se acopera cu un capac si se toarna orezul imediat ce apa incepe sa fiarba. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc domol. Se pune din nou capacul, lasandu-se la fiert aproximativ o jumatate de ora. Se ia vasul de pe foc (dar nu si capacul) si se serveste dupa o jumatate de ora.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   măsline,   salata,   lasa,   ingrediente,   taie,   preparare,   adauga

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
        Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
    Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
    Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
    Serviciul de email marketing furnizat de