x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mancarea inflacarata

Mancarea inflacarata

12 Ian 2005   •   00:00

O mancare aromata, bine condimentata este o mancare gustoasa. Nimeni nu poate nega acest lucru. Fara aroma mirodeniilor, cu siguranta mancarea nu ar mai avea aceeasi savoare. Ce gust ar avea vinul fiert fara cuisoare sau laptele fara mirosul de scortisoara?


MARA RADUCANU

GUST. Condimentele stimuleaza apetitul si accentueaza savoarea alimentelor
Nu se poate inchipui o masa deosebita fara mirodenii. Fiecare gospodina are in camara, adesea fara sa stie, o adevarata farmacie. Pentru cei mai multi dintre noi, principalul rol al mirodeniilor este acela de aromatizare si condimentare a preparatelor culinare, starnind pofta de mancare. Insa, dincolo de acest lucru, fiecare condiment are ceva aparte, care folosit cu arta poate vindeca diverse boli, avand o serie de efecte terapeutice.

ISTORIE. La fel ca toate celelalte lucruri, si mirodeniile au o istorie a lor. Acestea au venit secole la rand din Asia, fiind aduse de caravane prin desertul Gobi pana in India. De aici mirodeniile erau vandute negustorilor, care le raspandeau la randul lor in tarile din jurul Mediteranei. Deoarece prezenta mirodeniilor invaluia totul intr-o aura de mister, negustorii isi permiteau sa ceara un pret foarte mare in schimbul lor. Din cauza acestui lucru, doar oamenii bogati erau cei care si le puteau procura, mirodeniile devenind astfel simbolul bogatiei.

FLACARI. In fiecare fel de mancare regasim cate ceva din savoarea specifica condimentelor. Fie ca folosim piperul, chimenul, scortisoara, nucsoara sau dafinul mancarea va capata cu totul un alt gust. Piperul este una dintre cele mai importante mirodenii, fiind denumit si regele neincoronat al condimentelor. In toata lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri, negru, alb, cu bobul lung sau rosu. Adaugat in mancare, in special pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir ce pune in miscare digestia si usureaza circulatia sangelui.

SAVOARE. Un condiment extrem de important poate fi considerat chimenul, a carui istorie este una lunga si fascinanta. Acesta a fost descoperit inca de acum 5.000 de ani in piramidele egiptene, iar romanii il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. Aroma sa puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta face ca acest condiment sa fie cel mai des folosit in bucatariile picante, puternic condimentate, cum ar fi cea indiana, in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in bucataria mexicana.

In bucataria germana este utilizat la prepararea muraturilor si a carnatilor, iar in cea olandeza, la condimentarea branzeturilor.

AROMA. La randul sau, dafinul este socotit drept un copac al soarelui si un simbol al pacii, frunzele de dafin fiind folosite in Roma Antica la ornarea coroanelor purtate de imparati si eroi. Dafinul este folosit in intreaga lume in bucatariile clasice sau contemporane, pentru aromarea orezului, a carnii si a mancarurilor pe baza de legume. Totodata, poate fi folosit si la prepararea unor dulciuri, in special la creme. In nici un caz nu poate lipsi din sosul vanatoresc si din compozitia carnatilor.

Pe langa multele lor calitati culinare, condimentele pot duce la o concentrare mai buna, un dinamism si o vointa mult mai puternice si, de ce nu, pot fi considerate somnifere si afrodiziace. Fie ca este vorba despre scotisoara, piper, nucsoara sau vanilie, condimentele nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie, pentru a da arome picante, imbietoare.

CEAI CU MIERE SI MIRODENII
Click pentru a mari imaginea
Se folosesc urmatoarele ingrediente: 6 cesti de apa, doua lingurite de ceai uscat, doua linguri de suc de lamaie, o ceasca miere, scortisoara, un varf de cutit de cuisoare macinate. Se pun mirodeniile in apa si se incalzesc la foc mic, acoperit. Dar fara sa dea in clocot. Se toarna aceasta infuzie peste ceai. Se strecoara lichidul, dupa care se adauga sucul de lamaie si mierea.

.

×
Subiecte în articol: gastronomie