x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Măncărică "in paşi"

0
24 Oct 2007 - 00:00

O dată cu toamna, s-au mai dus căldurile sufocante. Soarele obosit nu-şi mai infige ghearele in spinările şi creştetele noastre. E mai răcoare, lumina mai blăndă şi in aer miroase a fum de frunze arse, a oţet fiert, a suc de roşii. Da, toamna e printre noi!

O dată cu toamna, s-au mai dus căldurile sufocante. Soarele obosit nu-şi mai infige ghearele in spinările şi creştetele noastre. E mai răcoare, lumina mai blăndă şi in aer miroase a fum de frunze arse, a oţet fiert, a suc de roşii. Da, toamna e printre noi!

Gospodinele se pregătesc de iarnă. Precum furnicile incearcă să-şi umple cămara, după tradiţie, după nevoi, după imaginaţie. Acum, piaţa este un spectacol unic. Pe deoparte tarabele pline cu minunatele legume şi pe de altă parte cumpărătorii care aleargă, aleg, cară in sacoşe şi cărucioare produsele dorite. Mulţime de culori, mirosuri şi un zumzăit ca de stup ar trebui ilustrate intr-un unic tablou: - "Toamna la piaţă". Am fost, am văzut, am ales şi am luat. Mai concret, am cumpărat fasole păstăi, din cea albă şi lată. Vreau să fac o măncărică, pe care s-o pun la borcane. Şi, pentru ca treaba să meargă strună, mi-am pregătit un cănoi de cafea, mi-am pus şorţul şi...

La treabă!

Fiind nesuferit de ordonată, mi-am aranjat legumele şi vasele in care urma să le pun in ordinea de lucru. Şi, aşa cum zicea un bucătar, la o emisiune televizată, lucram in... paşi! Primul pas. Am inceput prin a curăţa şi tria cele trei kilograme de fasole. Am avut cam zece păstăi bătrăne, restul erau tinere şi fragede ca lăstarii de primăvară. Am spălat fasolea şi am pus-o intr-un lighean cu apă rece. Pasul doi. Am spălat şi roşiile şi am inceput a le coji, apoi le-am tăiat rondele şi le-am pus intr-un castron mai măricel, pentru că nu era decăt un kilogram.

Un găt de cafea şi… pac! Uşa la intrare! In hol işi face apariţia vecina, prietena mea, care motivează prezenţa ei matinală prin faptul că m-a văzut cănd am venit de la piaţă şi a trecut să vadă ce fac. Mda! Fac bine! Pune măna şi ajută-mă, ca la iarnă să nu mai fii aşa de uimită cănd te voi servi cu măncărică de la borcănel!, i-am tras-o eu. Am pus-o să-şi facă singură o cafea mare, că avem mult de lucru şi eu nu mă opresc pănă nu termin de curăţat legumele. Am informat-o că nu numai că sunt "nesuferit de ordonată", după ultimele metode, lucrez in paşi. Dacă era găndac, ar fi fost cu picioarele in sus! Nu-i venea să creadă! Şi ea văzuse emisiunea asta, dar, să mi-o insuşesc?, nici chiar aşa! Şi-a pus cafeaua, tot intr-un cănoi, pentru vreme lungă.

Am răs copios, făcănd şi o mulţime de glume şi divagaţii, ajutate de căteva guri de cafea, in timp ce eu lucram de zor la... Pasul trei. Adică, spălam kilogramul de gogoşari. Ii curăţam şi ii făceam feliuţe. Gata tăiaţi, i-am pus intr-un lighenaş. Tot acum am pus la clocotit o oală mai mare, cu apă şi o linguriţă de sare, pentru opărit fasolea. Am trecut la... Pasul patru! Aici, prietena mea a trebuit să intervină, nu de alta, dar curăţatul cepei implică şi lacrimi, căteodată. Trebuia scurtat neapărat şi timpul de tocare sub formă de solzişori, altfel, cafeaua cu lacrimi de ceapă nu ar fi fost la fel de bună ca cea băută cu lacrimi de fericire. Deci, am mai scos un cuţit şi l-am pus in minunata ei mănă de gospodină, dar, mai ales, de critic culinar (aşa se zice acum unor cărcotaşi, nu?). Procedăm amăndouă la "dezbrăcatul" cepei, care nu se lăsa cu una cu două, o spăl eu şi amăndouă tăiem kilogramul de ceapă căt ai clipi şi o depunem rapid intr-un lighenaş pe care-l acoperim cu un prosop, aşa... ca să... "nu pută a ceapă".

Şi, mai cu un nas suflat şi un găt de cafea, trecem la… Pasul cinci. Adică, scoatem fasolea din apă, o scurgem şi o tăiem bucăţele de 3-4 cm, că doar n-o să măncăm păstăile intregi!

Apoi am pus-o la opărit in oala cu apă clocotită. Am ţinut-o trei minute şi am scos-o in lighenaş. Am adăugat in cratiţa de 10 litri, 500 ml ulei, un rănd de fasolică, unul de solzişori de ceapă, o linguriţă de sare, iar fasolică, iar ceapă, apoi feliuţele de gogoşari, deasupra feliuţele de roşii şi o cană de apă fierbinte. Şi toate astea sub supravegherea atentă a cărcotaşei! Am dat la foc potrivit şi ne-am pus pe măcănit, de una, de alta, intre timp am mai băţăit de căteva ori cratiţa, să nu se prindă cumva fasolea, pănă a inceput să clocotească. Surprind priviri intrigate şi o mănă care se indrepta către mine inarmată cu o lingură. O interceptez şi-i deviez traiectoria. Uimire totală! De ce? Cum, de ce? Păi, nu se amestecă nimic! Toate trebuie să rămănă aşa cum le-ai pus. Neamestecate! Am gustat şi am dres de sare, am presărat puţin piper, apoi am băgat cratiţa in cuptor, la foc potrivit. Am răsuflat uşurată pentru că se afla in siguranţă pentru aproape două ore. Am spălat cele patru borcane de 800 g şi cel de 400 g, in care urma să bag măncărica şi le-am pus la scurs pe aragaz, ca să se incălzească bine.

Cuibul cu borcane

Acum, pauză! Pe naiba! Că am făcut ordine in bucătărie şi abia după... am trecut in sufragerie la... măcănit cu televizor. N-am ratat nimic. Toate programele le-am butonat, participănd mai mult sau mai puţin la evenimente. Intre timp fugeam şi la cuptor, de unde scoteam cratiţa, o mai băţăiam puţin şi o băgam iute la loc.

Uite aşa a trecut timpul şi am scos cratiţa din cuptor cănd uleiul s-a ridicat la suprafaţă şi am trecut la... Pasul şase, adică o operaţiune delicată şi deosebit de importantă: punerea in borcane! Am pus pe aragaz cratiţa cu măncărica fierbinte şi am aşezat pe o tavă metalică borcanele. Cu lingura mare am inceput să umplu borcan după borcan, căutănd să aranjez căt mai bine ca să se vadă frumos toate straturile de legume, in ordinea in care erau in cratiţă. Totul era fierbinte, mirosea grozav, iar prietena mea se strămba de teamă la fiecare lingură plină şi aburindă. Cănd toate borcanele au fost pline, am turnat in ele restul de sos, ca să le umplu pănă in margine, să nu rămănă nici un pic de aer in borcan. Le-am pus repede capacele şi după cinci minute băgat la cuibul pregătit pe bancheta din bucătărie. Prietena mea răsuflă uşurată şi imi zise să-i dau un pahar de socată, pentru că a obosit cumplit. In timp ce savura socata, i-am făcut capul calendar de... cum şi in ce fel se poate folosi această măncărică: aşa cu e, in post, ca garnitură la o friptură, cu cartofi fierţi ca un ghiveci de legume, cu carne fiartă şi cartofi ca un ghiveci cu carne, sau ca adaos la alte măncăruri. Important este să măreşti cantităţile dacă ai o familie mai mare. Şi ce-i mai important este că trebuie să-i pui inainte de a o consuma... ghici!?... Usturoi pisat! Â

Salată de fasole verde (albă)

1Se iau trei kilograme de fasole lată verde (albă), un kilogram de roşii, un kilogram de gogoşari, un kilogram de ceapă, 500 ml ulei, sare şi piper după gust.

2Fasolea se spală, se taie in bucăţele şi se opăreşte trei minute in apă cu sare. Ceapa se taie solzişori, gogoşarii la fel, roşiile se curăţă de coajă şi se taie in felii.

3Intr-o cratiţă de 10 litri se pun uleiul, un rănd de fasole, unul de ceapă, apoi gogoşari şi deasupra roşii. Se presară sare, piper şi se toarnă o cană de apă fierbinte. Se dă cratiţa la foc, iar după ce a clocotit se mai lasă o oră la foc mic şi se agită din cănd in cănd ca să nu se prindă (nu se amestecă!).

4Se dă la cuptor pentru incă două ore, la foc potrivit, pănă cănd se ridică uleiul deasupra. Aproape fierbinte, compoziţia se pune in borcane. Se poate mănca şi ca atare, ca fel principal.

Citeşte mai multe despre:   cănd,   apă,   ceapa,   cratita,   reţeta cu dichis

 



Mai multe titluri din categorie

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

Cotele de pariuri de astăzi

Cotele de pariuri de astăzi
Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
 Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...
Serviciul de email marketing furnizat de