Cateva retete romanesti ce insotesc hrana spirituala a credintei.
Din sumar: Reteta de suflet / Recomandarea saptamanii - Gustul verdeturilor fine / Lasatul Secului⦠/ Practici culinare manastiresti / Savoare fara carne / Masa gustoasa cu preparate din peste pe toate gusturile / Pe ritmuri de fado / Caiet de retete / Magia iubirii / Ca sarea in bucate, dragostea / Fructe seducatoare / Picaturi cu multa pasiune / Stelutele miros a cer si a nori / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Food world /
Reteta de suflet
editorial de SIMONA LAZAR
La inceputul postului, ma intreb intotdeauna cat de greu imi va fi sa renunt la micile "placeri" zilnice ale preparatelor cu carne - puiul cu smantana, cotletul la gratar, ficateii la tigaie imi vor lipsi oare atat de mult incat sa incalc restrictiile postului? Pe cand la finele acestui test de vointa - caci postul este si incercare a credintei - , dupa ce mi-am pus in slujba familiei intregul talent culinar si capacitatile de a inventa "la tema data", imi spun ca, poate, n-ar fi lipsit de interes sa continuu asa, o vreme, sa ma alimentez strict vegetarian (cu pauzele "dezlegarilor la peste", pe care nu le-as rata, orice ar fi!).
Mai ales ca intotdeauna ultimele retete cu legume gatite (in post) sunt delicioase si par a fi oricand capabile sa tina piept aromelor de fripturi rumenite, care vin de te miri unde. Ultima reteta care m-a captivat si pe care indraznesc sa v-o recomand este un mixt de legume si migdale, trase in ulei de masline. Se taie mai intai in cubulete doua vinete si cateva tije de telina. Doua cepe se taie solzisori si se piseaza trei-patru catei de usturoi (sau se taie in felii foarte subtiri). Se scot samburii de la un pumn de masline verzi (conservate), care se toaca apoi marunt. Se descojesc patru rosii si se toaca. Se feliaza 75 g de migdale. Intr-o tigaie mai adanca se pun sapte-opt linguri de ulei de masline, care se infierbanta si in care se adauga, pe rand, ceapa, vinetele, tijele de telina, maslinele, usturoiul, rosiile, migdalele si o lingura de capere in otet. Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, o lingurita de zahar si doua linguri de otet din vin. Se acopera totul si se lasa sa fiarba inabusit (in zeama pe care si-o lasa legumele) timp de 10 minute. Se asezoneaza cu patrunjel verde si doua fire de busuioc proaspat, tocate.
Hrana de post
Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL |
Citește pe Antena3.ro