Paduri imbatranite de vreme, poteci intortocheate, rauri cu apa cristalina, traditii si legende, mit si realitate, credinta si magie, un soare ce rasare si apune tainic, doar aici, in inima Carpatilor, transformand o simpla vizita prin Bucovina intr-un adevarat prilej de sarbatoare.
REPORTER IN BUCOVINA
Paduri imbatranite de vreme, poteci intortocheate, rauri cu apa cristalina, traditii si legende, mit si realitate, credinta si magie, un soare ce rasare si apune tainic, doar aici, in inima Carpatilor, transformand o simpla vizita prin Bucovina intr-un adevarat prilej de sarbatoare. Un loc magic, unde Dumnezeu, "ghidat" poate de sufletul oamenilor, a lasat o parte din Rai, anume spre a ne bucura cu totii.
Nimic nu este asezat la intamplare, dimpotriva, de la gospodarii in costume populare pana la capitele cu fan, si ele aranjate artistic, totul creeaza senzatia unei randuiri perfecte, pe care nimeni si nimic de pe aceasta lume nu o poate strica. Iar mancarea e o adevarata aventura! Invaluita intr-o aura de legenda si poveste, gastronomia bucovineana, plina de arome si de ingrediente unice, este ceva ce depaseste de multe ori granitele normale ale imaginatiei. Si cine a trecut prin Bucovina fara sa guste din bucatele ei va dori sa se reintoarca doar pentru simplul fapt ca trebuie sa le incerce.
GURMAND. Printre romani umbla vorba ca in topul gurmanzilor ar fi bucovinenii. Si Slava Domnului, ca au si de ce! E asa o bogatie de vaci si vitei grasi, oi, capre, gaini, vanat din belsug (caprioare, mistreti, cocosi de munte), pesti - in special pastrav - , livezi pline cu fructe si gradini mari cu legume, incat nici nu te mai mira ca masa le e mereu indestulata.
Lucru sustinut cu tarie si de cronicarii moldoveni, inca de pe timpurile lui Stefan, sau de insusi Mihail Sadoveanu vorbind despre vremea Ducai-Voda si povestind cu deosebita verva artistica modul in care se realizau diversele mancaruri: "... Pita de grau, ceapa, branza de burduf in strachini de lut si un cofael de vin indestulau de multe ori pe niste oameni necajiti. (...) Pe mesele gospodaresti se asezau pe o fata alba de panza de in sfesnice cu lumanari de ceara. Razesita aducea zeama de gaina aburind in strachini. Veneau sarmalele, iar oaspetii duceau cu lingura la gura bulzisorii aurii. Urmau claponii in tigla si alt ulcior pecetluit... iar la sfarsit placintele cu poale in brau".
O bucatarie simpla si in acelasi timp consistenta, condimentata, dar plina de savoare prin aromele si ingredientele folosite. Fie ca poposesti in satul Ciocanesti, Iacobeni sau Sadova intalnesti o lume vesela cu gospodine iesite parca din acelasi tipar. Toate cu pofta de viata si dornice sa te ospateze cu ce au mai bun.
Citește pe Antena3.ro
"BUNATATEA ALBA"Nu putem vorbi despre bucataria bucovineana fara sa pomenim de un aliment cu totul si cu totul special - "regina" meselor - smantana, ce devine indispensabila pentru aproape orice mancare, in special pentru borsuri, sarmale, mamaliguta si carnuri tocate. Iar mamaliga, cu hribi, cu branza de oaie, cu pastrav, incheie "un recital" gastronomic care nu ti-ai dori, oricat ai fi de satul, sa se termine niciodata. Pentru un bucovinean, mancarea are cu totul alta semnificatie decat in alte locuri, reprezentand ceva sfant, pregatit cu suflet, daruire si multa pricepere, o binecuvantare din partea Domnului. Tocmai de aceea, aici, servirea mesei se transforma intr-un adevarat ritual de la care nu lipseste nici un membru al familiei. |
MINUNI CULINAREPatrie a manastirilor, Bucovina te asteapta cuminte si te intampina cu minunate mancaruri manastiresti, ce impletesc credinta cu prospetimea si bunul-gust. La Putna, carnati de legume, sarmalute cu urda la Sucevita, placinte cu ciuperci la Dragomirna si cate si mai cate bucate pe care le descoperi rand pe rand si le savurezi cu aceeasi placere. O adevarata aventura gastronomica ce devine tot mai palpitanta cu fiecare fel de mancare⦠Tochitura cu slana si muschi afumat este ceva fenomenal! Cu carnaciori, costita de porc, carne de pulpa de porc, slaninuta, oua si mamaliga, aceasta mancare se numara printre preferatele turistilor. Iar cand la desert gospodinele pregatesc niste poale-n brau, atunci stii sigur ca totul va fi perfect, iar stomacul tau, unul norocos, satul si fericit. |
| ||
SARMALE CU URDA SI SMANTANA |