x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mango, exotism

Mango, exotism

de Simona Chiriac    |    25 Feb 2011   •   18:34
Mango, exotism
153744-stock.xchng-mango-.jpgÎn luna martie, fructele de mango îşi încep călătoria. Culese unul câte unul, cu mare grijă, sunt gata să-şi dezvelească miezul dulce şi foarte aromat care poate transforma un preparat culinar într-o senzaţie care creează amintiri… cu gust.

La ivirea zorilor, bărcile încărcate cu fructe şi condimente încep să alunece către Bangkok, oraşul ce nu pare să doarmă niciodată. Cele mai căutate sunt fructele de mango, căci din martie şi până în iunie, când se încheie culesul, şi-au strâns toată dulceaţa şi au devenit irezistibile. În Thailanda, unde se găsesc cele mai delicioase fructe de mango din întreaga lume, se numesc "ma muang" şi pot aduce echilibru, prosperitate şi noroc, astfel că nu este o întâmplare să găseşti câte un mango impunător (este un copac veşnic verde, ce poate atinge înălţimea de peste 18 metri) în partea de sud a casei. De asemenea, în timpul sărbătorilor sau al marilor evenimente, casele se împodobesc cu frunze şi fructe de mango, transformându-se într-o inefabilă grădină magică.

Călătorind în Thailanda poţi gusta zeci de sortimente de mango, cu mărimi, culori şi gusturi atât de diferite, încât am putea spune că fiecare fruct în parte poate oferi surprize. Sunt de mărimea unui ou sau mai pantagruelice, cam de 2-3 kilograme; au forma unei pere mai generoase sau ovale. Cât despre culoare, aceasta variază de la verde până la galben, auriu sau roşu, pentru ca miezul să treacă prin nuanţe de portocaliu sau galben. Cea mai bună metodă de a tăia un mango este de a-l secţiona în două pe lungime, apropiind cuţitul cât mai mult de sâmburele mare din interior (este foarte dur, uşor plat şi cu o formă alungită). Se taie apoi miezul moale şi delicat în pătrate şi se serveşte cu o furculiţă. Fiind un fruct foarte versatil, poate fi servit în orice moment al zilei, asociat atât preparatelor dulci, cât şi celor picante. Când fructul este foarte bine copt se poate folosi pentru prepararea celui mai popular desert thailandez: Khao niaw ma muang. Orez fiert (peste care se adaugă un sos de lapte de cocos, sare şi zahăr) cu o consistenţă uşor lipicioasă, alături de care se aşază miezul unei jumătăţi de mango foarte bine copt, tăiat în pătrate. Foarte simplu, dar cu un gust cu adevărat exotic.

Dacă se alege un fruct de mango crud (coaja are culoarea verde) se poate rade miezul şi folosi în salate, precum Yam ma muang, adăugându-se ardei iuţi, coriandru proaspăt, câteva cepe eşalotă, alune şi sos de peşte (unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei thailandeze). Această salată este foarte potrivită alături de un preparat cu fructe de mare. Tot crud se poate tăia în felii subţiri şi se serveşte presărat cu o combinaţie năucitoare: sare, zahăr şi ardei iute uscat, măcinat. Sau se pot înmuia într-un amestec din sos de peşte şi zahăr de palmier, în acest caz servindu-se ca o gustare.

Din păcate, fructele de mango care se găsesc în magazinele din România se aseamănă prea puţin cu cele thailandeze. Le lipsesc parfumul, gustul foarte dulce şi culoarea aurie intensă a miezului. Cel mai bine este să alegeţi fructele bine coapte şi să le savuraţi cât mai repede, căci îşi pierd calităţile după numai câteva zile. Dacă însă vă doriţi o experienţă culinară incitantă, porniţi în călătoria vieţii, peste mări şi ţări, în exuberanta ţară a zâmbetului – Thailanda.

×