x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Manierele elegante şi fiorii primei întâlniri

Manierele elegante şi fiorii primei întâlniri

de Carmen Dragan    |    13 Feb 2008   •   00:00

Fluturaşi în stomac, bătăi puternice ale inimii, atracţie fizică! Simptome de îndrăgostit şi apoi valuri de iubire! Cupidon a fost prin preajmă şi a ţintit foarte bine!

Fluturaşi în stomac, bătăi puternice ale inimii, atracţie fizică! Simptome de îndrăgostit şi apoi valuri de iubire! Cupidon a fost prin preajmă şi a ţintit foarte bine! Dar printre toate acestea, când e vorba de prima întâlnire între doi îndrăgostiţi, trebuie să se strecoare şi bunele maniere. Începând cu modul în care se îmbracă şi terminând cu modali­tatea prin care îşi iau rămas bun, la sfârşitul întâlnirii.

 

Reguli de bază

Punctualitatea, forma principală de respect faţă de tine şi faţă de celălalt, ar fi prima regulă. Apoi să nu uităm că aspectul îngrijit al ambilor parteneri este cartea lor de vizită. În acelaşi timp, vestimentaţia va fi asortată după re­gulile armoniei culorilor şi a ­modelului.

 

Salutul este, de asemenea, foarte important, fiind prima manifestare de curtoazie cu care El trebuie să o întâmpine pe Ea. Însoţit şi de un buchet de flori, salutul va da întâlnirii un parfum romantic. Dacă întâlnirea va debuta cu o plimbare, se ştie că un om civilizat nu va fuma niciodată pe stradă, nu va arunca nimic pe jos şi nici nu va mânca.

 

Invitaţie la restaurant

Există câteva reguli pe care trebuie să le cunoaştem înainte de a face o surpriză partenerului, invitându-l la o cină romantică la restaurant.

În primul rând El trebuie să facă o rezervare, pentru a nu avea surpriza neplăcută că nu găseşte locuri. Este bine să se intereseze dinainte de calitatea mâncării şi de ambianţă şi, de ce nu, şi de preţurile practicate. Pentru o seară romantică, prezenţa lumânărilor la masă este obligatorie, precum şi alegerea unei mese mai retrase. Acest lucru se poate specifica atunci când se face rezervarea. Primul care intră în local este El, pentru a o feri pe ea de privirile indiscrete ale celorlalţi. Este important să se respecte regulile localului. Aşadar, dacă acesta are garderobă, se lasă hainele acolo. La masă se aşază mai întâi Ea, având prioritate în alegerea locului. El îi va ţine scaunul, apoi se va aşeza în partea opusă. ­Meniul se va consulta de fiecare în parte, după care El va da comanda chelnerului. Şerveţelul nu se ţine pe genunchi. Se foloseşte doar pentru ştergerea gurii, după care se împătureşte frumos şi se aşază într-o parte. Vinurile se degustă de către partener, care îl va alege apoi pe cel potri­vit. Dacă în lipsa chelnerului, El va servi băuturile, nu va pune sticla pe masă, ci în frapieră. Este de prefe­rat ca plata să o facă tot El.

Bacşişul este o problemă delicată, dar foarte uzuală. De aceea e bine de ştiut că a da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate, ci de proastă creştere. Este recomandat să se lase 10% din ­valoarea notei de plată.

 

Arta conversaţiei

În timpul mesei nu se vor privi insistent vecinii, nu se va vorbi despre ei şi nu trebuie să li se atragă atenţia prin hohote de râs sau discuţii gălăgioase. Con­versaţia este foarte importantă, aşa că este indicat să se aleagă subiecte plăcute, în care să se ţină cont şi de părerea celuilalt. E indicat să se evite subiectele tabu, cum ar fi politica sau religia. Celălalt nu trebuie pus în inferioritate, chiar dacă unul dintre parteneri este mai bine instruit şi in­format decât celălalt. Din când în când, conversaţia poate fi presărată cu mici complimente, care au darul să deschidă şi apetitul... culinar. Nu trebuie să se mănânce niciodată grăbit sau nervos, sau să se vorbească cu gura plină. Dacă este de făcut vreo reclamaţie, nu se adresează cu voce tare, ci se discută direct cu şeful de sală sau cu patronul. Dacă se vor respecta aceste câteva reguli, poate vor mai exista şi alte întâlniri!

 

 

 

Îngheţată cu căpşuni

Ingrediente : 500 ml lapte, 250 g zahăr, 5 ouă, un pliculeţ cu zahăr vanilat, 500 g căpşuni, 200 g frişcă.

Preparare: Se amestecă ouăle cu zahărul şi laptele, ca să se omogenizează bine. Se fierbe la bain-marie până începe să se îngroaşe compoziţia. Când s-a răcit, se adaugă

100 g frişcă, zahărul vanilinat şi jumătate din cantitatea de căpşuni. Se amestecă din nou cu mixerul. Compoziţia se toarnă într-o caserolă cu capac, ca să nu se formeze ace de gheaţă şi se pune în congelator. Se lasă 3-4 ore. Se ornează cu frişca rămasă şi jumătăţi de căpşuni.

 

Pacheţele cu carne şi caşcaval

Ingredienete: un pachet de foi de plăcintă, 500 g carne tocată, două gălbenuşuri, 6 ouă, două cepe, două linguri de pesmet, 150 g caşcaval, două linguri de unt, sare, piper.

Preparare: Carnea tocată se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă ouăle, pesmetul, ceapa tocată mărunt şi caşcavalul ras. Separat se întind foile de plăcinte şi din ele se taie dreptunghiuri. Se umple fiecare dreptunghi cu ­umplutură, după care se rulează. Pacheţelele se aşază într-o tavă unsă cu unt. Se ung cu gălbenuş bătut. Se lasă la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 de minute.

 

 

E bine de ştiut

Prima întâlnire… Trebuie să fie memorabilă, minunată, într-un cuvânt perfectă de la început până la sfârşit. Un film, o piesă de teatru, o plimbare prin parc, conversaţie, zâmbete, apropieri, o masă romantică la lumina lumânărilor. Şi toate acestea dacă reuşiţi să rezolvaţi toate dilemele şi să faceţi alegerile potrivite, cu puţin ajutor, bineînţeles. Aşadar, ce ar fi bine să nu comandaţi la restaurant la prima întâlnire. Părerile sunt împărţite.

 

Cert este că trebuie să staţi departe de ceapa crudă şi de usturoi. Şi pastele cu mult sos de roşii ar ­trebui evitate. Închipuiţi-vă cât de stresaţi veţi fi ca nu cumva să vă stropiţi pe bărbie sau pe haine cu sos sau ce imagine neplăcută ar crea pastele care se încăpăţânează să nu stea agăţate de furculiţă.

 

Uitaţi şi de spanac, dacă nu aveţi la îndemână aţă dentară. Costiţele de porc… Sunt delicioase, într-adevăr, dar mâncaţi-le acasă. Imaginea unei persoane care ­”devorează” carnea de pe oase te duce mai mult cu gândul la “Epoca de piatră”. Şi vinul roşu poate crea ceva probleme. Petele de pe cămaşă sau de pe rochie sunt foarte dificil de îndepărtat.

Dar s-ar putea să merite, în cele din urmă…

×
Subiecte în articol: bunele maniere