x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Melanj de gusturi, arome şi savori

0
Autor: Alina Ramona Anghel 28 Oct 2010 - 00:00
Melanj de gusturi, arome şi savori Victor Stroe/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Bucătăria thailandeză este o bucătărie autentică, plină de savoare, dar şi de surprize. Sunt atâtea ingrediente implicate în realizarea unui preparat încât ai impresia că din moment în moment, înainte să guşti din mâncare, va veni un personaj fantastic care îţi va explica pe îndelete povestea lui.

Bucătăria thailandeză a fost influenţată mai ales în secolul al XVII-lea de către portughezi, francezi şi japonezi. În Thailanda se foloseau ca metode de preparare a mâncărurilor doar fiertul, coptul sau friptul, chinezii introducând sistemul stir-fry. Deveniţi condiment de bază în aproape toate mâncărurile, ardeii chili au fost introduşi în bucătăria thailandeză de misionarii portughezi la sfârşitul anului 1600. Înconjurată de multe ţări, Thailanda a fost influenţată de acestea nu doar în muzică, adoptând unele instrumente muzicale, ci şi în bucătărie. Începând cu sosurile curry ce conţin lapte de cocos şi turmeric în partea de Sud, în timp ce în partea de Nord preparatele includ de foarte multe ori suc de limetă sau lămâie verde.

PREPARATE TRADIŢIONALE
La o masă tipică thailandeză se servesc laolaltă preparate picante, acre, dulci, amare şi sărate, preparate ce au rolul de a satisface în acelaşi timp ochiul, nasul şi cerul gurii. Se serveşte supă, salate, peşte, orez, legume şi câteodată porc, pui sau vită. Masa este desăvârşită de apariţia desertului, care poate fi o prăjitură tradiţională sau fructe proaspete, cum ar fi mango, papaya, struguri, pepene roşu sau alte fructe locale. Puteţi încerca diferite preparate cum ar fi Chok (terci de orez), Kuai-tiao rat na (tăiţei de orez prăjiţi) sau Khao kha mu (orez cu carne de porc fiartă). Mâncarea thailandeză poate fi găsită oriunde, începând cu tarabele vânzătorilor ambulanţi ce vând tăiţei şi preparate la grill, restaurantele ce vând fructe de mare sau grădinile în aer liber ale restaurantelor. Unele restaurante oferă spectacole de dans clasic sau tradiţional thailandez.

În trecut mâncarea thailandeză se servea cu mâna dreaptă, dar în timpul domniei regelui Mongkut Rama IV au fost introduse lingura şi furculiţa, iar thailandezii mănâncă şi în ziua de azi cu aceste "instrumente culinare".
Mâncarea thailandeză este servită de obicei cu o mare varietate de sosuri (nam chim) şi condimente. Cele mai cunoscute sunt Phrik nam pla (un amestec din sos de peşte, suc de lămâie verde, ardei iute şi usturoi tocate), fulgi de chili uscaţi, sos de chili dulce, ardei chili fâşii în oţet de orez, sos sriracha, un sos sau o pastă de ardei iute numite Nam prik.


Nua Pad Prik - Legume cu ardei chili şi vită
Ingrediente: 450 g carne de vită, un ardei gras, 4 ardei chili mici, 5-6 fire de busuioc thailandez, două cepe, 3 căţei de usturoi, 3 linguri cu sos de peşte, 50 g zahăr de palmier, 3 linguri cu apă, 1 lingură cu sos de stridii, 1 lingură cu amidon de porumb, piper, coriandru.
Preparare: Carnea de vită se taie felii subţiri, se pune într-un bol cu amidonul de porumb, piperul, o lingură cu sos de peşte şi se marinează. Într-un bol separat se amestecă restul de sos de peşte cu sosul de stridii, zahărul şi apa. Se taie ardeiul gras, usturoiul, ceapa şi ardeiul chili în felii subţiri, se călesc câteva minute şi se scot într-un bol. Se pune mai mult ulei în wok şi când s-a încins se pune carnea de vită. Se prăjeşte două-trei minute, se pun din nou legumele şi sosul din bol. Se amestecă totul şi se ţin pe foc câteva minute, până ce sosul fierbe. Se presară busuiocul sau coriandrul, se amestecă, se ia de pe foc şi se serveşte ca atare sau cu orez fiert.


Tom yam kai - Supă Tom yam cu pui
Ingrediente: un piept de pui, două căni supă de pui, 3 căni de apă, 6 frunze de kafir lime, 4 limete, 4 ardei chili, 5 feliuţe de ghimbir, o tijă de lemongrass (iarbă de lămâie), o conservă de ciuperci, o legătură de coriandru, doi căţei de usturoi, sare.
Preparare: Pieptul de pui se spală, se taie bucăţi şi se pune într-un bol. Se pune apa şi supa de pui la fiert într-o oală, se adaugă pieptul de pui, se ia spuma, apoi se adaugă frunzele de kafir, sucul de limetă, ardeii chili şi ghimbirul. Se fierb 15 minute, se adaugă lemongrass-ul tăiată felii sau bucăţi, ciupercile întregi, usturoiul, sare după gust şi se continuă fierberea încă 15-20 de minute. Se scoate lemongrass-ul şi frunzele de kafir, se pune în boluri, se presară frunze de coriandru şi se serveşte.


Pad Thai - Tăiţei thailandezi prăjiţi
Ingrediente: 1/2 kg tăiţei de orez, 100 g creveţi uscaţi, 300 g creveţi mari decorticaţi, 200 g alune prăjite, 100 g ridiche sărată, chivas chinezească (sau ceapă verde), o cutie tofu, 1/4 cană ceapă eşalotă (ceapă albă), muguri de soia cruzi, ulei vegetal, ardei chili uscat, două ouă; pentru sos: 1/2 cană zahăr tos, 3/4 cană ulei de palmier, o lingură cu sare, 1/2 cană suc de tamarind, 3/4 cană oţet, 1 cană amestec sos de chili şi sos de tomate, 1/4 cană sos de peşte.
Preparare: Se combină toate ingredientele pentru sos într-o oală mică. Se amestecă, se ţine la foc mare până începe să fiarbă apoi se micşorează flacăra. Se fierbe câteva minute, se ia de pe foc şi se păstrează la cald. Ceapa eşalotă se toacă şi se prăjeşte în uleiul de palmier câteva minute, adăugându-se tăiţeii de orez. Se adaugă puţină apă, see amestecă şi se ţin pe foc până ce s-au fiert tăiţeii. Se adaugă creveţii mari, creveţii uscaţi, ridichea sărată tăiată cubuleţe, brânza tofu tăiată mărunt sau cubuleţe şi ouăle. Se amestecă, se adaugă sosul Phad Thai, mugurii de soia şi chivas tăiată. Se amestecă repede, se ia de pe foc şi se pune în farfurii. se serveşte cu felii de limetă, chivas proaspăt tocată şi muguri de soia.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de