x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Melanjul culturilor gastronomice

Melanjul culturilor gastronomice

de Alina Ramona Anghel    |    25 Feb 2010   •   00:00
Melanjul culturilor gastronomice

Canada este locul în care mulţi oameni au simţit că este casa lor, că îşi pot întemeia o familie, că pot avea o viaţă palpitantă şi prieteni cu duiumul. Astfel, aici se întâlnesc naţii de religii diferite şi asta se reflectă mai ales în gastronomie.

De când Canada a fost colonizată de Marea Britanie şi Franţa, gastronomia s-a împărţit între aceste ţări, fiecare regiune canadiană având specialiţăţile şi stilul ei de a găti. Bucătăria canadiană din partea engleză este apropiată mai mult de bucătăria britanică şi cea americană, în timp ce bucătăria canadiană din partea franceză (Quebec) este apropiată mai mult de bucătăria franţuzească. Indiferent de tipul sau stilul de gătit adoptat în bucătărie, baza acestora o constituie ingredientele proaspete, dar şi conservele.

De asemenea, de larg consum sunt alimentele coapte şi vânatul. Găsim aici şi Doukhobors, sau bucătăria vegetariană rusă, dar şi cea canadiano-chineză regăsită în multe locuri în Canada, precum şi bucătăria tradiţională canadiană din regiunea arctică şi Teritoriile canadiene. Bazate mai mult pe vânat, reţetele se pregătesc conform tradiţiei inuite şi a tradiţiilor primilor colonişti. În unele provincii, cum ar fi Newfoundland, Nova Scotia, Prince Edward Island şi New Brunswick, reţetele aparţin bucătăriei irlandeze şi britanice, fiind preferate cele cu ingrediente cum ar fi peşte sărat, vită şi porc.

REŢETE TRADIŢIONALE CANADIENE
Câteva dintre reţetele tradiţionale canadiene includ brânzeturile, afinele sălbatice şi fructele de pădure Saskatoon, midii, carne de caribu şi bizon, somon şi orez sălbatic. Preferate mai sunt şi fiddleheads (vârfurile încolăcite ale unei ferigi comestibile), siropul de arţar, dar şi produse alcoolice locale: bere, vin şi vin îngheţat (din struguri care au fost lăsaţi să îngheţe şi din care se obţine un vin mai concentrat şi mai dulce decât cel obişnuit).

Nova Scotia este faimoasă pentru calitatea excelentă a produselor marine, cum ar fi homari, scoici, macrou afumat şi stridii. Partea franceză a provinciei Quebec are o largă gamă de produse care includ raţă din Lacul Brome, mere din regiunea Rougemont, oţet de cidru, sirop de arţar din producţia locală, creveţi Matane (din partea estică a Canadei), miere, somon şi brânzeturi.

Amintind de brânzeturi, trebuie menţionat că în Quebec, dar şi în restul Canadei se produce o serie de brânzeturi foarte fine, cum ar fi Camembert, Brie, Cheddar, Ermite, Cabriole, Mamirolle, dar şi Le Metis, Le Pied-De-Vent, Le Bleu de la Montonničre. Ontario este renumit pentru vinurile sale, siropul de arţar, fructe şi bacon. Un mic dejun specific Canadei este Lumberjack's Breakfast, compus din mai multe ouă, şuncă, bacon, cârnaţi şi clătite mari.

Jigg's Dinner este o cină tradiţională canadiană, regăsită în Newfoundland şi compusă din carne de vită sărată, varză gătită, cartofi fierţi, morcovi, napi şi budincă de mazăre.

 

Avocado umplut cu mere şi sirop de arţar
Ingrediente: două bucăţi de avocado bine coapte, două mere, o lingură cu muştar Dijon, 4 linguri cu sirop de arţar, două linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu suc de lămâie, o linguriţă cu suc de limetă, o linguriţă cu oţet din sirop de arţar (sau oţet de mere), pătrunjel.
Preparare: Fructul de avocado se spală, se şterge cu un şervet şi se taie în jumătăţi. Se îndepărtează sâmburele, se scoate miezul de la fiecare jumătate, având grijă să nu se rupă coaja, iar acest miez se taie bucăţele subţiri. Se stropesc cu sucul de lămâie şi cu sucul de limetă şi se amestecă uşor. Merele se taie bucăţele subţiri şi se pun peste avocado. Se adaugă muştarul, oţetul, siropul de arţar şi uleiul de măsline. Se amestecă totul bine, pentru ca să se omogenizeze ingredientele. Se umplu cojile de avocado cu această compoziţie, se presară cu pătrunjel proaspăt tocat şi se servesc imediat, pentru ca să nu se oxideze. Se poate aroma şi cu puţină coajă rasă de lămâie şi de limetă.

 

Supă de dovleac cu crutoane şi zahăr de arţar
Ingrediente: un kilogram dovleac de plăcintă, o ceapă mijlocie, un dovlecel, 50 g unt, doi litri supă din carne de pasăre, 50 ml sirop de arţar, 4 gălbenuşuri, 100 ml smântână, o lingură cu zahăr de arţar, sare, piper, crutoane.
Preparare: Se încinge jumătate din cantitatea de unt într-o cratiţă, se adaugă dovleacul, dovlecelul, ceapa apoi tocaţi mărunt. Se călesc până încep să se înmoaie puţin, se condimentează şi se pun într-o oală. Se acoperă cu supa de carne, se fierb 30 de minute la foc mediu, apoi se pasează. Într-un bol se amestecă gălbenuşurile cu smântâna şi siropul de arţar, se toarnă peste piureul de legume şi se amestecă. Se pun din nou în oală şi se mai ţin pe foc cinci minute. Restul de unt se topeşte, se pun crutoanele şi zahărul de arţar, se prăjesc la foc mic şi se aşază într-un bol. Se toarnă supa în castronele, se presară crutoanele şi se serveşte imediat.

 

Cotlete de porc cu mere şi arţar
Ingrediente: 6 cotlete de porc, 25 g unt, 40 g zahăr de arţar, o ceapă, un măr, 125 ml suc de mere, o lingură cu muştar Dijon, jumătate de linguriţă cu tarhon, sare, piper.
Preparare: Se curăţă surplusul de grăsime de pe cotlete şi se pun pe o farfurie. Se încinge untul cu zahărul într-o tigaie, se pun cotletele şi se prăjesc uşor câte două minute pe fiecare parte. Se scot din cratiţă, se condimentează şi se pun într-o tavă de cuptor. În aceeaşi cratiţă se pune ceapa curăţată de foi şi tăiată peştişori. Se căleşte un minut, apoi se aşază peste cotletele de porc împreună cu mărul curăţat de coajă şi tăiat felii. Peste sosul rămas în cratiţă se adaugă sucul de mere, tarhonul şi muştarul Dijon. Se amestecă pentru a se omogeniza, apoi se toarnă peste cotlete. Se acoperă tava cu folie de aluminiu fără să se închidă de tot şi se coc la foc mediu circa 45 de minute sau mai mult, în funcţie de gustul fiecăruia.

×
Subiecte în articol: geografii culinare