Stimata redactie,
Jurnalul de Bucatarie e unic. Povesti frumoase, informatii interesante, dar mai ales multe, multe retete. Cei doi baieti ai mei ar manca mai tot timpul ceva nou, asa ca e bine ca am de unde ma inspira. Si, daca tot m-am hotarat sa va scriu, o sa va trimit si eu o reteta pe care am invatat-o de la mama mea. Este vorba despre tocana de ficat si m-as bucura sa o incercati. Ingredientele de care aveti nevoie sunt: 750 g ficat, 6 cepe, 6-7 rosii, doua linguri cu ulei, un pahar cu vin, sare, verdeata si piper dupa gust. Se inabusa ceapa taiata felii subtiri, adaugati rosiile curatate de pielite si lasati-le in continuare la fiert. Se adauga ficatul taiat bucatele si se continua inabusirea. Se stinge cu vin, iar daca mai este nevoie se adauga apa sau zeama de carne si se lasa sa scada. Adaugati sarea la urma, ca sa nu se intareasca ficatul si apoi presarati verdeata tocata. O puteti servi cu mamaliguta sau cu garnitura de orez si macaroane.
Ma bucur ca v-am scris si sper sa ne rasfatati cu cat mai multe retete si povesti.
Cu drag, Corina, Craiova
Â
Dragele mele,Numele meu este Ioana si sunt o cititoare fidela a Jurnalului de Bucatarie. Imi place sa gatesc foarte mult, bineinteles atunci cand am timp. Imi place sa inovez si, de cele mai multe ori cand sunt in pana de idei, inventez. E o metoda buna. Dar, de cand ati aparut voi, imi exersez din plin talentele culinare. Si am invatat sa gatesc multe retete interesante. Acum o sa va trimit si eu o reteta de dulce, desertul meu preferat. Incercati-l, sigur o sa va placa! Aveti nevoie de: 150 g unt, 150 g zahar, doua plicuri zahar vanilinat, scortisoara, 3 oua, 150 g faina, 100 g alune tocate, un praf de copt, 150 g gem de capsuni, 300 g glazura neagra, 100 g ciocolata alba. Se freaca spuma untul, zaharul si zaharul vanilinat. Se adauga scortisoara si ouale, frecand bine dupa fiecare. Se adauga apoi faina, alunele si praful de copt. Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu faina, se da la cuptor, dupa care se scoate si se lasa la racit. Se taie rece pe doua niveluri. Se unge la mijloc cu gem si se taie bucati potrivite care se dau prin glazura de ciocolata neagra. Se lasa sa se usuce si se stropesc cu glazura alba.
Â
Draga redactie,Ma numesc Andreea si sunt din Bucuresti. Pur si simplu sunt topita dupa Jurnalul de Bucatarie. Il citesc in fiecare zi de miercuri si trebuie sa recunosc ca este mai interesant cu fiecare aparitie. Am incercat multe retete de la voi, dar cel mai mult imi place faptul ca exista o varietate a retetelor. Unele sunt mai grele, altele mai usoare, dar pe gustul tuturor. Asa ca, drept multumire, o sa va trimit si eu o reteta care mie imi place foarte mult, mai ales ca nu este o mancare cu multe calorii. Si, in plus, nu se face nici prea greu. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 50 g orez, 100 ml apa, 4 dovlecei, sare, un ardei gras rosu, doua cepe, 250 g carne tocata, 150 g cascaval, o lingura boabe de porumb din conserva, 500 g rosii taiate cubulete. Dovleceii se spala si li se taie un capac pe lungime, se curata miezul si se oparesc cateva minute in apa cu sare. Miezul si capacul se taie marunt. Orezul se fierbe in apa cu sare. In ulei se caleste carnea tocata cu ceapa, ardeiul tocat si miezul dovleceilor. Se adauga sare si piper. Cascavalul taiat marunt si boabele de porumb din conserva se adauga peste orez. Se amesteca bine. Se lasa putin la racit, se ia si se umplu dovleceii. Intr-un vas cu ulei se pun rosiile taiate cuburi si se asaza dovleceii. Se presara deasupra cascaval ras si se dau la cuptor. Vedeti, nu se face greu si va asigur ca iese foarte gustoasa. Va multumesc.
Â
Draga redactie,Ma numesc Carmen si sunt din Bacau. Imi place Jurnalul de Bucatarie pentru ca, trebuie sa recunosc, imi este de ajutor, iar retetele sunt pe toate gusturile. Mie, personal, imi plac foarte mult supele si gatesc ori de cate ori am timp si dispozitia necesara. Asa ca o sa va trimit o reteta de supa, care sper sa va placa. Este sanatoasa si, in plus, ajuta la mentinerea siluetei. Pentru a prepara o supa cu porumb aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o conserva de porumb, doua rosii, o ceapa, 500 ml supa de legume, sare, piper, ulei, crutoane. Astfel, jumatate din cantitatea de porumb se face piure. Rosiile se oparesc si se taie bucatele. Ceapa se toaca si se caleste cateva minute, dupa care se adauga rosiile oparite taiate bucatele. Se adauga jumatate din cantitatea de porumb boabe, supa de legume si piureul de porumb. Se lasa sa dea un clocot, dupa care se condimenteaza cu sare si piper.