11 februarie 2005
Draga doamna Simona,
Mi-a luat-o doamna Marta inainte cu explicatia cuvantului "teler". Este intr-adevar telina. Bunica mea ii spunea asa, imi aduc aminte cum zicea "vezi, nu uita sa pui si frunze de teler". Am pierdut primul numar al Jurnalului de bucatarie pentru ca nu am stiut de aparitia lui, dar de la al doilea numar le am pe toate si citesc fiecare reteta si articol publicate in el. Imi place mult si va felicit pentru tot ceea ce publicati. Considerati ca v-ati mai gasit o prietena de suflet de aici, in Arad. Cu drag, acum va voi scrie si eu o reteta de la Bunica. Daca o incercati si va este pe plac, eu va zic "Pofta buna!" Salata de fructe trebuie facuta din: visine, caise, piersici, prune, pere, cirese din compot, banane, portocale, mandarine sau clementine. Caisele, piersicile, prunele, perele se taie bucatele. Marul decojit, de asemenea. Banana se taie rondele, portocala se curata si se desface in feliute, mandarina si clementina la fel. Se pun toate intr-un bol mai mare, se stropesc cu rom si se presara cu zahar vanilinat. Se lasa sa stea timp de o ora, dupa care se amesteca usor. Se servesc in cupe pudrate cu zahar tos si deasupra garnisite cu frisca batuta. Cu toata stima ce v-o port, a dumneavoastra cititoare, Ica.
Citește pe Antena3.ro
|
De cate ori va citesc revista, ma gandesc cu regret la faptul ca niciodata nu am destul timp pentru a intra in bucatarie. Iar bucataria este, de altfel, locul meu preferat din toata casa, pentru ca acolo imi gasesc eu linistea. Este si camera cea mai personalizata, pentru ca am decorat-o cu grausor incoltit, cu tot felul de figurine facute din cartofi, din dovlecei, in asa fel incat sa-mi fie drag sa pregatesc masa familiei mele. Si daca nu am timp sa gatesc toate retetele publicate de voi, macar sa va mai trimit si eu una care mi-e foarte draga. Antricotul de vaca cu ciuperci si costita este ideal pentru duminicile petrecute in familie. Va trebuie: 900 gr antricot sau vrabioara de vaca, 100 gr untura, 300 gr ciuperci proaspete, 2-3 cepe, 100 gr costita, piper, 100 ml vin, o lingura de bulion, sare, o legatura de verdeata. Antricotul se taie in bucati care se bat, se sareaza, se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie cu untura. Dupa ce s-au prajit bucatile de antricot se scot, iar in untura ramasa se caleste ceapa taiata marunt, la care se adauga ciupercile curatate si taiate cat mai subtire, costita, bulionul, vinul si putina apa. Se lasa sa fiarba toate impreuna 10 minute, dupa care se adauga antricotul. Se potriveste totul de sare si se lasa sa mai fiarba pana se face carnea frageda. Se serveste cu garnitura de cartofi natur si presarati cu patrunjel verde taiat marunt.
Raspundem cititorilor
Avem foarte multi cititori fideli, care isi cumpara saptamana de saptamana ziarul Jurnalul National impreuna cu suplimentul de bucatarie. Si se intampla, nu de putine ori, sa primim pe adresa redactiei solicitarea cate unui numar lipsa din colectia lor. Insa, din pacate, revistele care ne revin noua sunt intr-un numar limitat, asa ca, desi ne-am dori foarte mult, nu putem satisface dorinta tuturor celor care vor sa aiba colectia completa a Jurnalului de bucatarie. De exemplu, domnului Mihail Popescu ii vom spune ca, din fericire, avem posibilitatea sa il ajutam in privinta numarului 14 al revistei si ca, in cel mai scurt timp posibil, un exemplar va ajunge, negresit, la dansul. Insa exista si cazuri mai putin fericite, cum ar fi cel al domnului Adrian Nicula din Galati. Dansul are nevoie de numarul 10, a carui dublura noi am trimis-o deja unei alte cititoare. Avem o propunere pentru dumneavoastra: in cazul in care, din intamplare, aveti acasa mai multe exemplare ale aceluiasi numar, va rugam sa luati legatura cu cititorii nostri care le duc lipsa. Noi va vom face cunoscute adresele lor. In cazul in care sunteti dispusi sa ne ajutati in acest sens, iata adresa domnului Adrian Nicula: Str Arad nr. 1, bl. PS12,ap. 112, Galati. Va multumim anticipat!