x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

14 Dec 2004   •   00:00

15 decembrie 2004
Stimata redactie

Vreau sa va adresez cele mai calde urari si sa va multumesc pentru revista pe care o scoateti. Ma bucur ca mai exista gospodine care prefera sa stea in bucatarie si sa conceapa opere de arta. Dupa ce am vazut cate feluri de mancare faceti pentru fiecare numar m-am gandit sa va trimit si eu una, care nu este foarte deosebita, dar e foarte gustoasa. Reteta se numeste "Painite de cartofi" si nu o sa va coste prea mult sa o faceti. O jumatate de kg cartofi, doua linguri de unt, o jumatate de pahar de lapte, 10 gr drojdie, un ou, 300 gr faina. Nici pentru preparare nu e nevoie de prea multa bataie de cap. Se pun cartofii la fiert in apa cu putina sare, apoi se curata de coaja si se trec prin masina de tocat. Se amesteca totul cu o lingura de unt, cu laptele, drojdia muiata in putin lapte, se potriveste de sare si piper, se pun faina, galbenusurile si albusul batut spuma, se framanta bine si se lasa sa creasca. Se iau apoi din aluat bucati de marimea unui mar mic, se modeleaza in forma de sfera si se asaza intr-o tava unsa cu unt, apoi se introduc in cuptor sa se coaca. Serviti acest fel de mancare cat este cald!

Scumpii mei

Ce parere aveti, dupa toate mancarurile acelea dificile pe care le tot incercati voi, sa mai faceti si ceva banal, cum ar fi clatite cu banane? Sunt foarte gustoase si nu dureaza mult pana sunt gata. Este reteta obisnuita de clatite, numai la umplutura de banane o sa va spun cum sa o faceti, desi nici asta nu e prea grea. Nu trebuie decat sa sfaramati bananele bine-bine, cu dosul unei linguri si sa amestecati cu o lingurita de zahar pudra, cu un galbenus de ou si cu putina smantana. Se freaca bine pana devin ca o pasta. Fiecare clatita se unge cu pasta de banane, se ruleaza, se asaza intr-un vas, se presara zahar pudra si se dau la cuptor timp de 10 minute. Va doresc pofta buna!

Draga redactie

Ceea ce vreau eu sa va spun este ca sunt incantata de fotografiile minunate pe care le gasesc in fiecare numar, la mijloc. De cand a aparut revista pe care o realizati parca gatesc si eu cu mai mult suflet. Si acum dau mai multa importanta si aspectului. Nu imi mai spune sotul meu ca orice as gati, tot ghiveci gatesc. Dar sa lasam gluma la o parte si sa trecem la lucruri mai serioase. Am si eu o mancare extraordinara pentru dumneavoastra. Este din orez si diferite fructe, in functie de ce anotimp e si ce fructe sunt mai ieftine pe piata. Aveti nevoie de o ceasca mare de orez, 3 cesti mari cu lapte, un pliculet de zahar vanilinat, zahar si fructe. Acum, pentru ca e iarna, puteti sa puneti stafide, smochine, portocale si bucatala de lamaie zaharisite. Fierbeti orezul in apa timp de 10 minute. Il scurgeti, il spalati cu apa rece si il puneti din nou la fiert in lapte cu zahar vanilinat. Cand este aproape fiert, se adauga zahar dupa gust, un praf de sare. Dupa ce a fiert, il lasati sa se raceasca. Pe un platou rotund se aseaza jumatate din cantitatea de orez, se pun fructele, iar cealalta jumatate de orez se pune deasupra si se imbraca intr-un strat gros de frisca.

Dragilor

Am vazut ce retete v-au trimis gospodinele din Romania pana acum si m-am gandit sa va scriu si eu o reteta cu care ma mandresc, pentru ca imi iese intotdeauna foarte bine. Bavareza cu cafea se face in felul urmator: dintr-un sfert de litru de lapte, 3 linguri de zahar si doua galbenusuri se face, pe foc mic, amestecand cu lingura o crema in care se adauga si o lingura de esenta de cafea concentrata. Se dizolva cam trei foi de gelatina in putina apa calda si se amesteca in crema. Se tine pe foc mic si se amesteca pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu frisca. Se pune la gheata si iese un desert de zile mari.

×
Subiecte în articol: zahăr