3 NOIEMBRIE 2004
Draga redactie,
Numele meu este Chirila Luminita, am 38 de ani si sunt din Braila. Imi place foarte mult suplimentul pe care il editati, dar as avea o rugaminte. Nu aveti cumva pe acolo, uitate in vreun sertar, cateva retete si pentru cei care se chinuiesc sa slabeasca? Poate va cer imposibilul, dar nu se poate sa nu existe pe lumea asta retete in acelasi timp gustoase si cu putine calorii. Cele din revista ma tenteaza atat de mult incat ma abtin cu greu sa nu le prepar.
Va multumesc, Chirila Luminita
Dragii mei,
Inca de prima data m-am dus la chioscul din fata blocului pentru a-mi lua ziarul impreuna cu suplimentul. Recunosc ca pana acum nu am citit tot ziarul, dar retetele le-am parcurs pe nerasuflate. Chiar mi-a reusit salau Bonne-Femme si sunt tare mandra. Ca sa mergeti la sigur va ofer si eu reteta favorita a copiilor mei: Supa-crema din carne de pasare. Aveti nevoie de o gaina, un ou, un pahar de smantana, o lingurita de faina, sare, zarzavat pentru supa, o lingura de unt. Gaina se pune la fiert intr-o oala adanca cu apa rece. Cand da in clocot se adauga zarzavatul. Dupa ce a fiert bine carnea se scoate si se desprinde de pe oase, dar pieptul se lasa deoparte. Zarzavatul si carnea se paseaza si se pun la fiert in supa. Pieptul se taie cubulete mici si se pune la loc in supa cu o lingura de unt, sare si un sos de faina cu apa rece. Se mai fierbe inca o jumatate de ora, dupa care se drege cu ou si smantana. Cel mai bine este sa fie servita fierbinte cu crutoane.
Cu mult drag, Dorobantu Mirela
Draga redactie,
Ma numesc Bratu Elisabeta si sunt proaspata bunicuta. Imi pare foarte rau ca nu pot inca sa-i gatesc nepotelului meu retetele delicioase de prajituri pe care le-am vazut in supliment. Am sa strang toata colectia si o voi pastra pentru cand va mai creste. Pot sa va dau o sugestie? Tare mi-ar placea sa gasesc si retete pentru copii mai mici (incepand de la un an). Ar putea fi diferite paste de legume sau supe.
Va multumesc, Bratu Elisabeta, Bucuresti
Dragii mei,
Sper sa nu se rataceasca scrisoarea pe drumul pana la voi, desi nu va scriu de foarte departe.
Apreciez foarte mult invataturile matusii si va pot spune si de ce. Mie imi place foarte mult placinta cu mere. Din pacate, sunt un pic mai inceata, iar merele pentru placinta, de cele mai multe ori, se oxidau si capatau o culoare neatragatoare. Noroc cu matusa Elvira, ca le-am stropit cu zeama de lamaie si au ramas albe. Tot din experienta va pot spune ca petele de smantana sau frisca se tamponeaza cu glicerina, apoi se spala bine cu multa apa. Sper sa va fie util acest sfat.
Cu respect, Grigorescu Mariana
Draga redactie,
Poate nu va vine sa credeti, dar chiar si acolo unde se agata harta in cui, la Dorohoi, se citeste revista dumneavoastra. Pentru ca am destul de mult timp liber (sunt de cativa ani buni pensionara) mi-am facut un obicei din a gati in fiecare saptamana o reteta noua. Adevarul este ca te-ai plictisi daca ai manca mereu cam aceleasi mancaruri. Astfel ca am rasfoit deja paginile revistei si am gasit cateva retete pe care nu le-am facut. Este un lucru bun.
Mi-ar face o deosebita placere sa va ofer o reteta noua - fasole verde greceasca - , primita la randul meu de la o prietena. Aveti nevoie de aproape un kilogram de fasole verde, doua-trei cepe, patru rosii proaspete, o legatura de patrunjel si una de marar, un borcanel de bulion (500 gr), o lamaie, otet, sare si ulei. In primul rand se curata fasolea verde de codite si se spala. Se pun toate intr-un vas cu apa, sare si otet. Se incinge uleiul intr-o cratita si apoi se stinge cu apa (chiar supa). Se adauga sarea si o parte din verdeata taiata marunt. Se toarna ceapa peste fasolea verde si se pun rosiile taiate felii, dupa care se fierbe la foc mic timp de 30 minute. Se servesc cu felioare de lamaie si cu restul de verdeata tocat marunt.
Cu multa dragoste, Mihaela Ducman