x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri de weekend: Supă de fasole verde, Crostini de cod, Tartă cu mere, lămâie şi mereng

Meniuri de weekend: Supă de fasole verde, Crostini de cod, Tartă cu mere, lămâie şi mereng

de Simona Lazar    |    02 Iul 2011   •   09:18

In acest inceput de iulie, ati putea incerca un meniu echilibrat si usor, compus dintr-o supa de fasole verde (leguma de sezon) - ale carei arome speciale vor fi date de cubuletele de slanina afumata prajite, de patrunjelul verde tocat si de putina branza rasa; urmata de crostini de cod (pentru prepararea carora folosim pesmet si asta ne poate convinge sa renuntam la paine – nici supa nu se mananca cu paine, dupa cum bine stiti), in vreme ce tarta cu mere rase, arome de lamaie si un mereng crocant de la desert va face ziua noastra dulce, interesanta si parfumata.

Supa de fasole verde

Ingrediente: 1-2 felii de slanina afumata, 25 g grasime (ulei, unt sau untura), o ceapa mare, un catel de usturoi (optional), 2 morcovi, un litru si un sfert de supa de vita (obtinuta prin fierberea unui os de vita) sau un litru si un sfert de apa fiarta in care s-au dizolvat cuburi de supa concentrata, un castron (mediu) de fasole fasole verde (curatata, spalata si rupta in bucati potrivite), patrunjel tocat, branza rasa.
Preparare: Se taie slanina marunt si se prajeste usor pentru cateva minute in grasime (ulei, unt, untura - dupa dorinta). Se scot bucatelele de slanina (jumarele) din tigaie, iar in grasimea ramasa se caleste putin ceapa (taiata marunt) si usturoiul zdrobit (daca folositi). Se lasa in tigaie pana se inmoaie putin, dupa care se adauga morcovii (dati pe razatoarea mare), lasandu-i sa se inmoaie si ei putin si sa-si lase culoarea si savoarea in grasimea incinsa. Se toarna deasupra supa de vita (sau apa fiarta cu cuburi de supa concentrata), se adauga fasolea verde si bucatelele de slanina prajite si se lasa pe foc 15-20 de minute. Se serveste cu patrunjel verde tocat si branza rasa.

Crostini de cod

Ingrediente: 75 g margarina sau unt, 1-2 lingurite cu pudra de curry, 1 lingurita cu sos Worchestershire, 1-2 linguri cu stafide, 1 lingura cu sos dulce-acrisor piper, sare, 3 linguri cu pesmet mai grunjos, 4 sau 6 portii de cod (cotlete); garnitura: lamaie, baby-spanac.
Preparare: Ungeti cu unt sau margarina tava care va fi data la cuptor, iar grasimea care ramane topiti-o intr-o cratita, adaugand in ea: pudra de curry, sosul Worchestershire, stafidele si sosul dulce-acrisor. Se adauga sare si piper, se amesteca bine, apoi se pune si pesmetul in aceasta mixtura. Se asaza feliile de cod in tava si se intinde pe fiecare bucata amestecul obtinut dupa indicatiile de mai inainte. Se da la cuptor la foc potrivit, pentru 20-25 de minute. Cand se scot din cuptor, se decoreaza cu feliute subtiri de lamaie si se aduc la masa pe un pat de baby-spanac.


Tarta cu mere, lamaie si mereng

Ingrediente: aluat obisnuit de patiserie (obtinut din 180 g faina, 180 g margarina - sau unt – sare si putina apa, lasat sa se "odihneasca' la rece cel putin o ora), 2 mere mari, rase cu tot cu coaja, coaja rasa si sucul de la o lamaie, 150 g zahar, doua oua.
Preparare: Aluatul de patiserie se intinde si se asaza intr-o tava de tarta, unsa cu unt si presarata uniform cu faina sau pesmet fin.. Aluatul se coace mai intai "in orb' - asta inseamna ca se pune in tava o hartie de copt si peste ea se pun boabe de fasole uscata, ca sa nu se umfle si sa-si pastreze forma. Dupa ce s-a copt pe jumatate, se scoate tava si se dau la o parte hartia si boabele de fasole. Intre timp, merele rase se amesteca bine cu coaja si sucul de lamaie si cu 80-90 g zahar, pana se obtine o pasta groasa. Se adauga doua galbenusuri frecate inainte cu putina sare. Se toarna umplutura in tava si se niveleaza. Albusurile se bat spuma, cu restul restul de zahar. Cand s-a intarit foarte tare, se toarna de asemenea peste umplutura de mere. Daca se doreste ca desertul sa fie servit cald, atunci tava se da la cuptor la foc moderat, pentru 25-30 de minute. Daca insa desertul va fi servit rece, se va da la cuptor la foc mic, pentru aproximativ o ora.

×