GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VIORICA ROMASCU
|
EXOTISM. Dupa un periplu scurt prin artele plastice, discutia a curs si spre incantatoarele arte gastronomice mexicane. Varietatea climatica, generata de latitudine, de pozitia acestei tari si nu in ultima instanta de formele de relief, a condus si la o bogatie a condimentelor, mirodeniilor, legumelor si fructelor. Exotice, le-am spune noi, dar pentru mexicani ele sunt cat se poate de obisnuite. (Doar e tara lor, nu-i asa?!) Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca din Mexic provine o serie intreaga de plante care ne sunt atat de familiare. De aici au venit pe batranul continent porumbul, precum si cele patru sute de soiuri de ardei iute.
|
CIOCOLATA. Si tot de aici isi are originea arborele de cacao. Zeul Quetzalcoatl, redat sus sub forma unui sarpe cu pene, i-a invatat pe oameni cum sa cultive acest arbore si cum sa se foloseasca de proprietatile energizante ale fructelor sale. Din acele vremuri, aceasta bautura amestecata cu alte condimente, cum ar fi piperul, a devenit pentru mayasi magica. Despre ea s-a mai spus ca detinea puterea de a aduce la suprafata cele mai ascunse dorinte din om... Odata pisate, din semintele de cacao se extragea untul de cacao. Acesta avea si miraculoase puteri de tamaduire, fiind folosit in cazul muscaturilor serpilor veninosi. In plus, cu umor, am putea sa amintim ca mayasii foloseau in loc de monede, boabe de cacao. Un sclav costa, spre exemplu, 100 de boabe de cacao. Nu e de glumit, pentru ca astfel se poate observa ca boaba de cacao chiar avea valoare⦠Mai cu seama ca relatiile comerciale din America Latina au pornit de la acest sistem! O data cu sosirea spaniolilor pe teritoriile Mexicului, viitorul ciocolatei devine asigurat. Barbatii spanioli de la acea vreme considerau ca, daca beau ciocolata, aceasta le poate spori virilitatea, fiind socotita "cea care ajuta barbatilor sa se apropie cu folos de femei". Nu ne este greu, astfel, sa stabilim ca reputatia ciocolatei a devenit aproape inegalabila.
Citește pe Antena3.ro
SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)
Reteta de suflet
Personalitate acra
Placeri in pauza de masa
Operatiunea Monstrul
Stralucire furata naturii
Mexic - Legenda si exotism
Dictionar gastronomic