Nimic nu e mai deconectant ca un sfărşit de săptămănă la munte, sau mă rog, undeva la aer curat, la iarbă verde. Iar dacă ai norocul să prinzi două zile frumoase şi să ai prieteni veseli alături, eşti cu bateriile incărcate la maximum.
Nimic nu e mai deconectant ca un sfărşit de săptămănă la munte, sau mă rog, undeva la aer curat, la iarbă verde. Iar dacă ai norocul să prinzi două zile frumoase şi să ai prieteni veseli alături, eşti cu bateriile incărcate la maximum.
Â
Â
Vreau la munte, la sfărşitul ăsta de săptămănă. Păi nu merit şi eu o relaxare in aer curat, măcar o dată pe lună?! Incă de joi, am sunat cumnata, ca să străngem gaşca pentru o escapadă pe Valea Cerbului, la Buşteni. Cunoşteam zona incă de pe vremea cănd făceam excursii cu rucsacul in spinare. Aşa că am inceput pregătirile culinare, mai intăi cele care-mi revin in exclusivitate. Am pregătit salate, am pregătit pasta pentru mici, am pus la rece bucăţile de carne pentru frigărui, am cumpărat ciuperci, tot pentru frigărui. Şeful clanului a cumpărat pentru fripturi nişte ceafă pe care am dat-o cu ulei, am pudrat-o cu piper şi cimbru şi am pus-o la rece. Apoi am pregătit nişte cremă de brănză cu ceapă şi ardei gras, pentru sandvişurile de dimineaţă, pasta de măsline, o bucată de slăninuţă afumată, din cea care nu se prea mănăncă acasă dar la munte o prăpădesc toţi, căteva cepe frăgezite in frigider... ce mai calea-valea, de măncare berechet! Am trecut la partea cu dormitul, pături şi două perne. Am plecat, vineri seara, impreună cu cumnatul şi cumnata, urmănd a ne intălni şi cu nişte prieteni. Acolo era plin de maşini şi corturi campate. La jumătate de drum spre Cabana Gura Diham, au apărut amicii bucuroşi. Ne-au ajutat să intindem corturile pe locurile reţinute şi ne-am instalat, urmănd ca a doua zi să definitivăm camparea. Eram şi aproape de apă. In jurul focului pregătit de bărbaţi, am luat masa de seară. Pe la miezul nopţii au venit urşii să mănănce in timp ce unii ii pozau.
Â
Â
Cobea. Abia ne-am instalat la culcare, că imi aud cumnata bombănind că am adus-o la urşi, că sunt periculoşi, că a făcut o varză umplută s-o măncăm la prănz şi alte alea care m-au ajutat să adorm. A doua zi, am fost sculate de băieţii veseli ca nişte cintezoi cu berică la bord, cu foamea in găt şi focul arzănd vesel. Le-am potolit foamea şi ne-am organizat locurile de depozitare a alimentelor, in ordinea folosirii, apoi ne-am băut in linişte cafeluţele, care n-au seamăn de bune ce sunt, făcute cu apă de izvor adusă de băieţi. Am pus ordine in program, adică masă, că de restul se ocupau băieţii, inclusiv programul artistic.
Sămbătă la prănz s-au măncat mici, cărnăciori, salate şi s-au băut berici pe săturate. Apoi, cumnata a inceput să-mi spună că varza umplută se face dintr-o varză căreia ii scoţi cotorul, o opăreşti in apă cu sare, o scurgi şi pui intre foi o compoziţie de carne tocată cu orez, ca la orice sarma, apoi o pui intr-o cratiţă, cu capac, la fiert, ca pe sarmale şi că scoţi mai intăi zeama şi apoi răstorni varza pe un platou, o serveşti cu smăntănă şi sos, după cum vrea fiecare. Şi alte alea de-ale ei, eu băgam la cap! Seara, iar măncare şi plimbare. Pe la miezul nopţii, cumnata zice că-i e somn şi se duce la maşină. Am văzut urşii, apoi m-am culcat lăngă cumnată.
Â
Â
Ursita. Dimineaţă, m-am trezit in strigătele disperate ale cumnatei: "Sculaţi-vă dragă! Uite, mi-a măncat... părosul ăla... varza!", zbiera ea, arătăndu-ne crătiţoiul in care fusese varza umplută. "Am pus-o in groapa aia, am acoperit-o cu un pietroi mare, ca să stea la rece, şi el mi-a măncat-o!", se văicărea ea, in timp ce noi muream de răs. "Părosul are gusturi bune!", zise un vecin ca s-o imbuneze. "De ce-ai lăsat-o acolo? A trecut răul şi a luat-o!" "Bine că ţi-a lăsat cratiţa!", ii zise altul, in zeflemea.
Â
Â
Sfaturi
Pentru o masă, e suficientă o varză de 1 kg. Opăriţi varza 15 minute. Scoateţi primele foi, pe care le folosiţi ca pat in cratiţă cănd veţi pune varza la fiert şi scoteţi cotorul fără să rupeţi frunzele. Pregătiţi tocătura ca pe cea de sarmale, la care adăugaţi o lingură de pastă de roşii. Indesaţi bine carnea printre foile de varză şi legaţi cu aţă, de jur imprejur, ca să nu se desfacă. Condimentaţi. Puneţi varza, la fiert, cu tăietura in sus. Faceţi sos ca pentru sarmale. Puteţi pune şi borş.