x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mica istorie de familie cu vanatori si bucate vanatoresti

0
20 Iul 2005 - 00:00
Mica istorie de familie cu vanatori si bucate vanatoresti
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Un norocos. Florin Varga poate multumi lui Dumnezeu ca are "viza" de resedinta pe Valea Prahovei, la Sinaia. Cine ii cunoaste obarsia e oarecum surprins ca deschide dialogul cu sintagma: "Noi, sinaitii...".
Un sinait, Florin Varga. Altminteri, un om deschis, placut, savuros. In primavara ne-a chemat sa-i cunoastem, la Sinaia, prietenii, alaturi de care organizeaza lunar un fel de concurs gastronomic. Vara aceasta ne-a promis o masa vanatoreasca. Ne-au alungat insa ploile si alte ale vietii. A fost reconfortant totusi sa constatam ca Florin Varga se gandeste in continuare la noi si ca ne scrie.
Deschis (nu il vedem carcotind prin cotloane obscure, cum nu i-ar sta bine unui vanator), scrie indeosebi despre experientele gastronomice.
El spune despre sine ca n-a vanat niciodata. Dar, o data ce traieste la umbra padurii, aprecierea n-ar putea fi doar un eufemism al modestiei? Textul pe care vi-l prezentam vine de la un om care, avand cu ce se lauda, prefera sa ramana modest. (Tudor Cires)

Dupa reprimarea Revolutiei de la 1848 din Transilvania si Ungaria, autoritatile Imperiului Habsburgic, pentru a dispersa comunitatile romanesti din Muntii Zarandului, au initiat o campanie de improprietarire pe cursul inferior al Crisului Alb. Astfel, tinerii coborati din munti primeau de la autoritati, platind o taxa simbolica, loc de casa si teren arabil. In consecinta, au fost constituite noi localitati, printre care si comuna Zarand din judetul Arad. Strabunicul meu, Iulian Oarga, a fost unul dintre cei stabiliti in campie, dar autoritatile l-au inregistrat sub numele de Iulian Varga. Aceasta comunitate de munteni, stramutati in campie, a adus cu ea si uneltele necesare traiului, printre care si pustile de vanatoare. Erau acele pusti arhaice cu o singura teava, ce se incarcau "pe gura", iar incarcatura era initiata cu ajutorul unui "cocos" cu arc.
In Imperiul Habsburgic existau reglementari stricte privind vanatoarea, cu perioade de prohibitie, ce erau respectate de vanatori. Bunicul meu, Florea Varga, a continuat traditia de vanatori a familiei ca si tatal meu, tot Florea Varga sau "Florea lui Florea lui Iulian" in graiul local. In perioada copilariei mele, nu mult dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, datorita lipsurilor (alimentele se distribuiau pe cartela), vanatoarea constituia o sursa de hrana pentru familie. Tata era obligat de mama ca in fiecare saptamana, in perioadele permise vanatorii, sa faca "aprovizionarea" cu carne proaspata.

Asa se facea ca ma lua, in cate o dimineata geroasa, imi facea instructajul, si plecam pe malurile unui canal vechi, napadit de papura, unde isi facusera cuib cateva carduri de rate salbatice. Tata era bun tintas, cunostea bine locurile unde se ascundea vanatul si nu umblam prea mult pana ni se umplea ranita. Ne intorceam acasa cu cate o prepelita sau un fazan pentru supa si cu cate o rata sau un iepure pentru friptura.

Periodic, in cadrul grupului local de vanatori, se procurau autorizatii pentru caprior sau mistret, in functie de sezon. Atunci se organizau vanatorile adevarate, cu multi participanti si cu caini. Pentru caprior se scotoceau padurile de foioase de la poalele Muntilor Zarandului, iar mistretul se vana "la panda" la marginea culturilor agricole unde fusesera semnalate distrugeri ale recoltei. Vanatul mare era impartit in cantitati aproximativ egale de carne ce erau trase la sorti de vanatori. Acest grup de vanatori participa, alaturi de organele silvice, la hranirea vanatului, la recensamantul acestuia si la starpirea rapitorilor "cu par si pene" pentru mentinerea echilibului ecologic.

Dupa anii ’60, in urma mecanizarii masive a agriculturii, vanatul de campie aproape ca a disparut. Acesta s-a refugiat in viile de pe dealuri si in zona submontana. Mama, Sofia Varga, ca orice gospodina ce avea de tinut o casa, nu avea timp sa se complice cu gatitul vanatului. Retetele ei erau relativ simple si economice, dar bucatele ieseau savuroase. Eu n-am devenit vanator, probabil din cauza ca nu mi-am gasit niciodata teritoriul de vanatoare si fratii vanatori. Am invatat de mic ca orice fiinta care vaneaza are un teritoriu al lui pe care il cunoaste, il controleaza si intretine, si are, de asemenea, frati de arme. N-a fost sa fiu vanator, dar am invatat de la mama sa gatesc vanatul si am avut noroc de multi prieteni vanatori, care ma invita des sa prepar si apoi sa gustam rodul celor doua pasiuni surori: vanatoarea si gatitul.
Va ofer cu drag, mai jos, cateva retete, asa cum le gatea mama.

Florin Varga

RATA SALBATICA


Dupa ce rata vanata era eviscerata, dar lasata in penele ei, se tinea spanzurata, in camara "din crivat", trei zile. Se jumulea apoi, se parlea si i se stergea pielea cu o carpa inmuiata in vin.

IEPURELE


In casa parinteasca, iepurele vanat de tata se impartea in doua. Partea din fata, cu mai multe oase, si maruntaiele pentru tocana, iar partea din spate, mai carnoasa, pentru friptura.

SUPA DE RATA


  • Cele necesare: o rata, 5 morcovi, un pastarnac, doua radacini de patrunjel, doua cepe, 5 catei de usturoi, sare, piper boabe, chimen, o foaie mica de dafin si taitei de casa.
  • Preparare: Intr-o oala mare se punea rata intreaga la fiert in apa cat sa o acopere. Dupa ce se aduna spuma, se adaugau legumele, condimentele si sare dupa gust. Se fierbea pana ce se inmuia carnea, dupa care supa se strecura in alta oala, in care se fierbeau si taiteii. Supa se servea cu patrunjel verde tocat.

    FRIPTURA DE RATA


  • Cele necesare: o rata fiarta in supa, sare, piper, boia, untura, o cana mare de smantana, doua linguri cu bulion, legumele din supa si putin vin dulceag.
  • Preparare: Rata fiarta se punea intr-o tava de friptura si se condimenta cu sare, piper si boia. Se turnau apoi peste ea trei linguri cu untura topita si smantana frecata cu bulionul. Se punea tava in cuptorul incins, unde rata se rumenea frumos, pana se lega sosul. Taiata bucati, se servea cu piure de cartofi si cu legumele din supa, tocate, condimentate si trase in untura cu putin vin dulceag.

    FRIPTURA DE IEPURE


  • Cele necesare: o jumatate de iepure (partea din spate), usturoi, slanina afumata, doi morcovi, telina, untura, sare, piper boabe, foi de dafin, cimbru si vin rosu.
  • Preparare: Iepurele, taiat in bucati potrivite, se tinea la marinat doua zile. Apoi se impana carnea cu felii de slanina si cu catei de usturoi. Intr-o cratita de fonta, se caleau morcovii si telina, date pe razatoare, in doua linguri cu untura. Se adaugau bucatile impanate si condimentele si se frigeau sub capac, la foc mic, pana ce carnea incepea sa se inmoaie. Se stropea atunci cu doua pahare cu vin, se potrivea de sare si se mai fierbea putin. Se servea cu piure de cartofi si cu bureti murati.

    TOCANA DE IEPURE


  • Cele necesare: o jumatate de iepure si maruntaiele, untura, 3 cepe, 3 morcovi, o telina, sare, piper boabe, foi de dafin, boia, usturoi, vin rosu si bulion.
  • Preparare: Iepurele, taiat in bucati potrivite, se tinea la marinat doua zile. Intr-un ceaun, se rumeneau cepele taiate marunt in trei linguri cu untura, se colora cu o lingura cu boia, se adaugau bucatile de iepure si se caleau cinci minute. Adaugand doua cani cu apa fierbinte, se fierbea sub capac pana cand carnea incepea sa se inmoaie. Se mai adaugau si morcovii taiati rondele, telina cuburi, o lingura cu boabe de piper, doua foi de dafin, doua pahare cu vin, doua linguri cu bulion si cinci catei de usturoi zdrobiti. Se potrivea de sare si se mai fierbea pana se inmuiau legumele. Se servea cu macaroane fierte sau cu paine proaspata.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   supă,   rata,   untura,   vanatori,   varga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Petre Roman este primul finalist iUmor din cel de-al 11-lea sezon

    Petre Roman este primul finalist iUmor din cel de-al 11-lea sezon
    Galerie Foto Petre Roman a încheiat prima ediție din cel de-al 11-lea sezon iUmor, sâmbătă seara, la Antena 1, cu un loc în finală și o ofertă de 10.000 de euro din partea lui Mihai Bendeac....

    Luptă strânsă pentru imunitate pe Drumul Împăraților la Asia Express

    Luptă strânsă pentru imunitate pe Drumul Împăraților la Asia Express
    Galerie Foto Diseară, de la 20:30, pe Antena 1, cele nouă perechi de vedete din cursa celui mai dur reality-show se vor lupta pentru prima imunitate a etapei, însă nu înainte de a parcurge un lung șir de misiuni impuse de...

    Montarea sistemelor de alarmă autorizate în București și Ilfov

    Montarea sistemelor de alarmă autorizate în București și Ilfov
    Într-o societate în care în ultimii ani infracționalitatea este în creștere, este necesar să îti asiguri proprietatea pentru a fi protejată non-stop. Și cum altfel poți face acest lucru decât instalându-ți...

    Sfaturi pentru o nuntă perfectă

    Sfaturi pentru o nuntă perfectă
    Ziua nunții reprezintă unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei persoane. Acesta presupune trecerea la o nouă etapă de viață, în care lucrurile se împart la doi, formându-se...

    Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

    Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
    Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

    Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

    Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
    Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

    Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

    Târnava Mare, raiul bicicliștilor

    Târnava Mare, raiul bicicliștilor
    Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

    Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

    Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
    Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

    Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

    Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
    Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

    Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

    Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
    Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

    Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

    Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
    Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

    Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

    Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
    Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

    Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

    Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
    Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

    Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

    Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
    Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...
    Serviciul de email marketing furnizat de