x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mici secrete, mari reţete

Mici secrete, mari reţete

de Diana Radu    |    20 Feb 2008   •   00:00

Fie că este folosită pentru peşte, legume, vânat, pui, porc sau vită, marinarea dă preparatului un gust aparte. Începând cu aroma şi continuând cu gustul, preparatul marinat este unul deosebit.

Fie că este folosită pentru peşte, legume, vânat, pui, porc sau vită, marinarea dă preparatului un gust aparte. Începând cu aroma şi continuând cu gustul, preparatul marinat este unul deosebit. Ţinând cont că marinarea este un proces complex, care presupune oarece cunoştinţe gastronomice, dar şi timp, preparatele pregătite astfel sunt servite mai ales la zi de sărbătoare. Indiferent că vorbim despre zile aniversare, petreceri între prieteni sau simple întruniri de familie, preparatele marinate vor face cu siguranţă senzaţie printre musafiri.

 

 

Preparare

Înainte de a se apuca de treabă, orice gospodină este bine să aibă câteva informaţii de bază şi, bine­înţeles, să cunoască mici secrete care asigură reuşita demersului. Orice marinată ar trebui să conţină trei elemente-cheie: un acid, sare şi condimente. Ingredientul acid, care este şi cel mai important, poate fi zeamă de lămâie sau de portocală, oţet sau vin. Acest ingredient acid este esenţial mai ales în cazul macerării cărnii aspre (cum ar fi cea de vânat), pe care o frăgezeşte. Important este şi vasul în care se face macerarea. Acesta trebuie să fie din sticlă sau oţel inoxi­dabil, niciodată din aluminiu! Orice marinată care conţine acid, alcool sau sare ar trebui să fie folosită doar câteva ore şi nu câteva zile, fiindcă va “găti” chimic carnea. Celelalte pot fi folosite şi câteva zile. Atenţie însă: nici o marinată, oricum ar fi ea, nu trebuie folosită decât o singură dată! În anumite cazuri, marinata se mai adaugă în sosurile fripturilor. Însă aceste cazuri sunt limitate. Oricum, în nici un caz acelaşi baiţ nu se va folosi de două ori la marinarea cărnurilor. Dacă vă hotărâţi să marinaţi ceva – carne sau legume – este vital să respectaţi întocmai reţeta. Prepara­tul se lasă la marinat atât cât scrie în cartea de bucate, şi nu mai mult, fiindcă nu mai iese cum trebuie. În plus, cantităţile de ingredinte se pun “ca la carte”, şi nicidecum “din ochi”, din acelaşi motiv. Fie produsul îşi pierde gustul specific din cauza mari­natei greşit concentrată, fie nu se marinează suficient.

Reţeta clasică de marinată pentru fripturi se prepară dintr-o ceapă, o linguriţă de cimbru, două frunze de dafin, un praf de piper, zeama de la o jumătate de lămâie şi jumătate de pahar de ulei. Ceapa şi pătrunjelul se toacă mărunt şi se amestecă cu restul condimentelor. Compoziţia aceasta se pune peste carne. Uleiul se amestecă, deoparte, cu zeama de lămâie şi se toarnă peste carne. Se lasă două ore la marinat, timp în care se întoarce carnea de câteva ori de pe o parte pe alta. Se scoate carnea şi se pune la fript. O parte din marinată poate fi folosită la pregătirea sosului pentru friptură. Ce rămâne se aruncă.

 

 

Friptură de porc cu ananas

Ingrediente: 1,200 kg carne de porc, preferabil file, un ananas proaspăt sau o conservă mare de ananas, sucul de ananas din conservă, 100 g prune uscate, 3 linguri de sos de soia, un pahar de supă de legume, coriandru, chimen, sare şi piper.

Preparare: Se pregăteşte o marinată din suc de ananas, sos de soia, coriandru, prune şi chimen. Carnea se ţine în acest sos aproximativ 12 ore. Se scot prunele şi carnea din ma­rinată. Carnea se pune într-o altă cratiţă, se stropeşte cu un sfert din sucul de marinată şi se adaugă supa de legume, pentru ca friptura să nu se usuce. După ce a stat o oră la cuptor, se adaugă restul de marinată, prunele şi bucăţile de ananas. Se mai lasă încă 20 de minute la cuptor. Cea mai potrivită garnitură este cea de broccoli.

 

 

 

Friptură de vită marinată cu susan

Ingrediente: pentru marinată: două linguri de sos de soia, două linguri de mă­lai, 4 linguri de apă, o lingură de ulei de arahide, o lingură de sherry, puţin zahăr; pentru sos: 4 linguri de sos de soia, două linguri de sherry, ulei de arahide, o lingură de mălai, 4 linguri de suc de roşii; pentru friptură: 700 g muşchi de vită taiat în felii, 250 g orez alb cu bobul lung, 4 linguri de ulei de ara­hide, 30 g rădăcină de ghimbir, un căţel de usturoi, 500 g sparanghel, 100 ml supă de vită, o lingură de ulei de susan, două linguri de seminţe de susan.

Preparare: Se combină sosul de soia, făina de porumb, apa, uleiul, sherry-ul şi zahărul. Se adaugă carnea, se ames­tecă bine, se acoperă vasul şi se lasă la marinat 30 de minute. Se prepară sosul prin amestecarea ingredientelor. Cât timp fierbe orezul, se rumenesc feliile de carne. După ce este gata carnea, în uleiul rămas se călesc ghimbirul şi usturoiul, apoi se adaugă sparan­ghelul şi, după câteva minute, se toarnă şi supa de vită. Urmează carnea şi sosul şi se amestecă încontinuu, până cloco­teşte. După aceea se dă focul mic şi se fierb până se îngroaşă sosul şi se frăge­zeşte carnea. La final se adaugă uleiul de susan. Orezul se aşază pe platou, deasupra se pune amestecul de carne, iar apoi se presară seminţele de susan.

 

 

Pui marinat în muştar

Ingrediente: 12 pulpe inferioare de pui, muştar, ulei de măsline, cimbru, maghiran, oregano.

Preparare: Se ung pulpele de pui cu ulei de măsline şi se presară condimentele, care, în prealabil, au fost amestecate între ele. Se ung bine pulpele cu muştar şi se lasă la ­macerat aproximativ 12 ore. Se coc la foc iute 15 minute, apoi la foc mic până sunt pătrunse bine. Se servesc cu ­garnitură de piure sau legume.

 

Frigărui de miel

Ingrediente: 800 g pulpă de miel, 200 ml ulei de măsline, zeama de la o lămâie, 200 ml vin alb sec, sare, piper, 10 foi de dafin, două linguri de oregano, 8 beţisoare de lemn.

Preparare: Carnea se taie în cuburi. Uleiul de măsline se amestecă cu zeama de lămâie şi vinul. Se adaugă sare, piper, dafin şi oregano. După ce se amestecă bine, se pune carnea, se acoperă şi se lasă la marinat apro­ximativ 12 ore. Când se scoate carnea de la marinat trebuie stoarsă bine. Pe fiecare beţişor se pun bucăţi de carne şi foi de dafin. Se pot pune şi roşii şi ardei. Se prăjesc pe jar, unde se ţin circa 10 minute.

 

 

Friptură din piept de pui

Ingrediente: piept de pui, cimbru, piper, sos de soia, ulei de măsline, vin, usturoi.

Preparare: Se bate pieptul de pui, iar apoi se pune într-o marinată ­aproximativ două ore. Marinata se face din două linguri de vin, o linguriţă de sos de soia, trei căpăţâni de usturoi pisate, o lingură de ulei de măsline, piper, cimbru şi oregano. După două ore, carnea se scoate din marinată şi se prepară pe tigaia de teflon. Se ­garniseşte cu legume şi ciuperci.

×