x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Micii româneşti au fost salvaţi. CE a autorizat folosirea bicarbonatului de sodiu ca ingredient

Micii româneşti au fost salvaţi. CE a autorizat folosirea bicarbonatului de sodiu ca ingredient

de Istvan Deak    |    11 Mar 2014   •   09:20
Micii româneşti au fost salvaţi. CE a autorizat folosirea bicarbonatului de sodiu ca ingredient

Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH), prezidat de Comisia Europeană a votat luni autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu, ca ingredient în prepararea tradiţională a micilor.

"Votul de astăzi arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi înseamnă nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană”, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

La şedinţa SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista care urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi mititeii româneşti. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 10 martie, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

Nu mai puţin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei de luni din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH) în cadrul căruia mai mulţi aditivi au fost autorizaţi pentru utilizare în prepararea anumitor produse, printre care şi micii româneşti.

“Votul a avut loc în cadrul SCFCAH şi s-a obţinut o majoritate calificată. Proiectul va fi trimis acum Parlamentului European pentru a fi examinat înainte de încheierea mandatului actualului legislativ”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate, Tonio Borg.

“Draftul prevede extinderea utilizării anumitor aditivi care sunt folosiţi în mod tradiţional într-un număr de produse în Germania, Austria, Spania, Estonia, Grecia, România, Croaţia, Finlanda şi Polonia', a adăugat el, precizând că în cazul României este vorba despre aditivii utilizaţi în prepararea micilor.

Draftul de regulament al Comisiei Europene (CE) care amendează Anexa II a Regulamentului 1333/2008 privind utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne clarifică practic statutul legal al utilizării unor aditivi, reaminteşte Agerpres.

Decizia din cadrul SCFCAH a fost necesară pentru că odată cu intrarea în vigoare a noii liste de aditivi permişi de la 1 iunie 2013, producătorii şi “anumite state membre au realizat că mai multe utilizări ale aditivilor în preparate din carne nu sunt şi nu au fost niciodată autorizate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

“Industria şi unele state membre au depus cereri de a autoriza folosirea unor aditivi în unele produse tradiţionale, precum şi a unor utilizări generale ale acestora în preparate de carne netradiţionale”, a mai declarat Frederic Vincent.

În urma votului de luni din SCFCAH a fost autorizată utilizarea unor aditivi în preparate precum “Kasseler”, “Bräte” şi “Surfleisch” din Germania şi Austria, “lomo adobado”, “pincho moruno”, “careta adobado” şi “costillas adobadas” din Spania, “toorvorst” şi “ahjupraad” din Estonia, “gyros”, “souvlaki”, “bifteki”, “soutzoukaki” şi “kebap” din Grecia, mici din România, “cevapcici”, “pljeskavice” din Croaţia şi şunca sărată de Crăciun din Finlanda.

Pe lângă autorizarea unor aditivi pentru prepararea acestor produse, draftul de regulament prevede şi permisiunea de a utiliza anumiţi aditivi pentru preparatele din carne în general care ar urma să permită reglarea acidităţii, menţinerea antioxidanţilor în preparate sau diminuarea pierderii de apă în urma împachetării.

Decizia SCFCAH - comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre - de autorizare a aditivilor utilizaţi la prepararea produsele menţionate a fost luată cu o majoritate calificată de 297 de voturi pentru, 48 de abţineri şi şapte împotrivă. Statele care s-au abţinut sunt Marea Britanie, Finlanda şi Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta preparatele în cauză, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în prezent în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
La şedinţa SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi micii româneşti. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni.

×