x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mierea de albine, în pericol? Un nou produs invadează piața europeană

Mierea de albine, în pericol? Un nou produs invadează piața europeană

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2024   •   16:30
Mierea de albine, în pericol? Un nou produs invadează piața europeană

Piața europeană ar putea fi invadată, în curând, de mierea vegană, produsă de o companie americană.

Mierea tradițională ar putea fi înlocuită de mierea vegană, care nu provine de la albine, până în 2034

Producătorul de peste ocean este  specializat în înlocuitori pentru miere, care se adresează mai ales vegetarienilor. 

Un antreprenor sârb a înregistrat o companie în Statele Unite vrea să își extindă perațiunile pe piața europeană, aducând înlocuitori vegani care, conform afirmațiilor acestuia, ar putea lua locul treptat mierii tradiționale în următorul deceniu, potrivit Agrarszektor.hu, citat  de dcnews.ro.

MeliBio, cu sediul în California, produce înlocuitori de miere care seamănă cu mierea atât la gust, compoziție, cât și textură. În colaborare cu o companie slovenă din industria alimentară - Narayan, firma americană intenționează să lanseze produsul în Regatul Unit, Elveția și Austria și să distribuie înlocuitorul vegan de miere în 75.000 de magazine.

Ce se întâmplă cu mierea de albine

Compania a fost înființată în 2020 de antreprenorul sârb Darko Mandich și biologul molecular Dr. Aron Schaller din California. Fondatorul a declarat că, pe măsură ce mierea tradițională devine din ce în ce mai costisitoare pe piața occidentală, se preconizează că în următorii 10 ani va fi considerată o delicatesă artizanală exagerat de scumpă.

Darko Mandich spune că prototipul mierii vegane a fost inspirat din mierea de salcâm și trifoi roșu. 80% din compoziția produsului este formată din fructoză și glucoză, în timp ce 18% este apă. Aroma este obținută prin utilizarea unei game variate de extracte din plante, care reprezintă restul de 2% din ingredientele produsului. În rețeta americană, aceste extracte includ trifoi roșu, iasomie, mușețel, cătină, acid gluconic și alte arome naturale. Se anticipează că rețeta destinată pieței europene va suferi mici modificări în comparație cu cea americană.

×
Subiecte în articol: miere albine miere vegana